UPDATE (ora 11:17): Judecatorii Curtii Constitutionale au declarat, vineri dimineata, neconstitutionale mai multe prevederi ale legilor de austeritate. Potrivit unor surse judiciare, citate de Agerpres, Curtea a declarat neconstitutionale anumite prevederi ale ambelor legi pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea in Parlament. In cazul Legii privind unele măsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar, CCR a declarat neconstitutional articolul care prevede reducerea pensiilor cu 15%, anunta Agepres, citand surse judiciare.

Potrivit Mediafax, care citeaza de asemenea surse judiciare, judecatorii CCR au decis ca prevederile Legii privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor, legate de pensiile magistratilor, sunt neconstitutionale. Cele doua legi urmeaza sa fie retrimise Parlamentului, pentru a fi puse in acord cu decizia CCR.

Contestatia pe marginea legilor de austeritate a fost depusa la CCR de catre PSD, pe data de 16 iunie, imediat dupa ce Executivul si-a asumat raspunderea pentru acestea. Curtea Constitutionala a primit, intre timp, si doua sesizari ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie privind neconstitutionalitatea acestor legi.

Curtea Constitutionala a fost sesizata si de PNL, care a contestat legea privind stabilirea unor masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar. Liberalii considera ca au fost incalcate articolele 44, 47 si 53 din Constitutie.

Vineri, in ziua in care este asteptata decizia CCR in acest caz, sindicalistii Cartel Alfa si ai Blocului National Sindical organizeaza, intre orele 9:00 si 11:00, un miting in fata Palatului Cotroceni. Sindicalistii ii cer sefului statului sa nu promulge legea ce prevede reducerea salariilor si pensiilor, in cazul in care aceasta va fi declarata, vineri, constitutionala de CCR.