Context: Rusia isi reorienteaza politica externa spre "integrarea economica si culturala" in special cu Uniunea Europeana si SUA. Impreuna cu Germania, cel mai mare prieten european al ei, Moscova propune un parteneriat Rusia - UE. Cancelarul Angela Merkel solicita, un soi de garantie, retragerea trupelor rusesti din Transnistria. Incercand sa castige bunavointa europenilor alergici la blana de urs rusesc, ministrul de externe german, Guido Westerwelle, discuta in aceasta saptamana cu Polonia, Franta si viziteaza vineri Romania si Moldova. Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, este cel care da replica din partea Romaniei.

Teodor BaconschiFoto: HotNews.ro

Puternica tura germana muta la Bucuresti!

Teodor Baconschi: "E adevarat ca Germania e primul nostru partener comercial si ca, in pofida contextului economic negativ, pe primele 4 luni ale acestui an am inregistrat o crestere cu 17% a schimburilor comerciale romano-germane comparativ cu aceeasi perioada din 2009. Germania este un gigant tacut, discret, caracterizat prin sobrietate si prin eficacitate si probabil ca in constiinta publica romaneasca importanta masiva a relatiei cu Germania nu este suficient constientizata. Am perfectat deja in ultima parte a acestui an si vizita cancelarului Angela Merkel la Bucuresti. Domnul

Vizita cancelarului Angela Merkel la Bucuresti este perfectata pentru ultima parte a anului.

Teodor Baconschi

Westerwelle (ministrul german de externe, n.r.) pregateste aceasta mare vizita, toata lumea in mediul nostru politico-diplomatic este constienta de importanta acestei vizite si mai ales de necesitatea de a ne corela pe mult mai multe planuri cu Germania pentru ca trebuie sa aducem pe acelasi nivel dialogul politic si realitatea economica bilaterala. Partenerii nostri germani inteleg importanta regionala a Romaniei, au avut incredere, au sprijinit Romania in parcursul ei euro-atlantic, insa pentru moment avem si noi niste aspiratii ceva mai ambitioase. Am vrea, de pilda, sa vedem piata muncii din Germania liberalizata pentru cetatenii romani, am vrea ca principiul nediscriminarii inclusiv in privinta libertatii de circulatie a cetatenilor nostri sa nu fie limitat din motive mediatice si cu atat mai putin politice.

Mai mult pe acest subiect aici.

Facem sau nu rocada?

Teodor Baconschi: "Faptul ca doamna Merkel personal s-a implicat in discutiile cu domnul Medvedev pentru gasirea unei solutii in Transnistria ne bucura. Ne bucura si parteneriatul

Actuala arhitectura de securitate din Europa este foarte buna.

Teodor Baconschi

pentru modernizare dintre UE si Federatia Rusa. Ne bucura in egala masura semnarea acordului START 2 intre SUA si Federatia Rusa. Eu i-am spus acum doua zile ambasadorului rus la Bucuresti ca vad o sinteza euro-atlantica in care sa intre si Rusia in urmatorii 50 de ani si vad mai putin o sinteza euro-asiatica. Ambasadorul Ciurilin mi s-a parut foarte incantat de aceasta viziune pe termen lung. Intre timp, pe masa avem initiativa Medvedev pentru o noua arhitectura de securitate in Europa. Noi impreuna cu multi aliati din NATO, incepand cu Statele Unite, socotim ca poate avea loc o discutie despre aceasta initiativa in cadrul OSCE si a asa-numitului proces CORFU. Discutia va lua timp, nu avem intentia de a o sabota dar consideram ca actuala arhitectura de securitate din Europa este foarte buna. Nu excludem perfectionarea ei, dar respectarea ei trebuie sa fie obiectivul de politica externa al oricarui stat responsabil din regiunea noastra".

Intreaga declaratie aici.

Linia rosie de pe tabla de sah

Teodor Baconschi: "Am convingerea ca modernizarea efectiva a Rusiei cu ajutorul Uniunii Europene, abordarea americana constructiva si evolutia din sanul elitelor politice rusesti sunt ingredientele necesare, nu stiu daca si suficiente, pentru ca o relatie constructiva cu Rusia pe termen lung sa poata fi angajata fara riscuri de securitate pentru statele europene. Romania nu va lipsi din acest proces de depasire treptata a consecintelor Razboiului Rece cu o singura linie rosie: refuzul de a accepta o politica a sferelor de influenta."

Deblocarea situatiei de pat la Tiraspol

Teodor Baconschi: "Suntem deschisi, dorim dialogul cu Federatia Rusa, asteptam propuneri concrete in special in legatura cu dosarul transnistrean si nu putem decat sa ne felicitam la gandul ca acest conflict inghetat, care arunca o umbra de instabilitate si descurajeaza investitiile pentru o intreaga parte a Europei, ar putea sa-si gaseasca o solutie. Credem totodata ca formatul 5+2 ramane fundamental pentru identificarea acestei solutii, reafirmam fara sa obosim sustinerea noastra pentru suveranitatea si integritatea teritoriala a Republicii Moldova. Credem ca o misiune civila internationala, de preferat sub mandatul Uniunii Europene, ar putea sa

Suntem deschisi, dorim dialogul cu Federatia Rusa, asteptam propuneri concrete.

Teodor Baconschi

consfinteasca vointa tuturor partilor implicate in acest conflict de a-l rezolva".

Apararea la regele rus

Teodor Baconschi: "Pana la un anumit moment, nu prea indepartat, am avut sentimentul ca Rusia mizeaza excesiv pe hard-power si pe abordari dure. Or Rusia are un potential foarte mare de seductie culturala si de proiectie a propriei identitati si valori in exterior. Nu puteam decat sa regret constatand ca in instrumentarul de politica externa al Federatiei Ruse lipseste tocmai aceasta componenta de construire a increderii, de dialog cultural, de deschidere efectiva catre parteneri. Daca recentele declaratii ale presedintelui Medvedev se vor concretiza printr-o noua componenta de politica externa bazata tocmai pe soft-power vom saluta cu ambele maini aceasta evolutie".

Deschiderea Nabucco

Teodor Baconschi: "E in interesul Romaniei si al Uniunii Europene ca sursele si rutele de aprovizionare energetica sa se diversifice. Va reconfirm interesul nostru prioritar pentru proiectul Nabucco, pentru proiectul PEOP (care urmeaza sa conecteze Constanta cu Trieste) si pentru proiectul AGRI (Azerbaidjan, Georgia si Romania). In acelasi timp, daca South Stream ne include, ca proiect deocamdata, nu avem niciun fel de constrangere pentru a discuta si aceasta ipoteza. Paradigma securitatii energetice nationale este mai ampla. Ea include

Nu pot anticipa vreo schimbare dramatica in doctrina militara sau politica externa a Turciei.

Teodor Baconschi

obiectivul de a construi o a doua centrala nucleara, o politica de incurajare a surselor de energie alternativa".

Diagonala nebunului la Marea Neagra

Teodor Baconschi: "In calitatea pe care o are, Turcia e in dialog strategic cu toti membrii NATO. Turcia e un actor regional important, hiperactiv si in acelasi timp un stat care nu a exclus din politica sa externa perspectiva europeana. Sigur ca Turcia este foarte activa in Orientul Mijlociu, in Golf, in regiunea Marii Negre, dar aceasta diplomatie omnilaterala a Turciei nu o scuteste de optiuni cat se poate de limpezi in ceea ce priveste securitatea euro-atlantica. Eu nu pot anticipa vreo schimbare dramatica in doctrina militara sau in politica externa a Turciei. Nici nu e de dorit asa ceva si nici nu are sens sa tragem concluzii premature in acest sens".

Mai multe cititi aici.

Ataculla Schengen

Teodor Baconschi: "Sunt optimist. Vorbesc aproape zilnic cu domnul ministru Blaga despre cum stam cu planul Schengen. Am avut pana in prezent 6 misiuni de evaluare, ultima fiind programata pentru noiembrie – decembrie anul acesta. In linii generale concluzia acestor misiuni de evaluare a fost pozitiva. Insa suntem ca de obicei sub presiunea timpului. Se face un efort final foarte mare si financiar si logistic".

Pericol de mat autoprovocat

Teodor Baconschi: Am fost cu copiii mei la acel concert (este vorba despre concertul AC/DC, n.r.) si am fost extrem de jenat ca roman sa aflu ca au existat functionari publici care ne-au facut si cu ocazia asta de ras. E clar ca gradul de complicitate la fenomenul coruptiei e destul de ridicat in josul fiecarui aparat administrativ, nu numai in cea centrala. E o maladie care s-a extins. Medicamentul nu poate fi decat aplicarea legii. Legi

Trebuie sa disponibilizam 573 de persoane dintre posturile ocupate in cadrul MAE.

Teodor Baconschi

avem, avem si structuri specializate. Eu as prefera sa vad mai putine declaratii populiste cu privire la virtutea ministrului care merge pe jos sau isi doneaza salariul in fondul Solidaritatea si sa vad mai multa eficacitate in combaterea efectiva a acestui fenomen.

Aici intreaga declaratie.

Gambitul romanesc

Teodor Baconschi: "Trebuie sa disponibilizam 573 de persoane dintre posturile ocupate. Asta va duce si la decizia de a inchide anumite oficii consulare sau chiar ambasade. Prin urmare, raza noastra de actiune internationala se va scurta. Nu s-au luat inca aceste decizii, ma voi sfatui in aceasta privinta cu Presedintele si cu Premierul. Economia facuta prin inchiderea unei ambasade este mai mica decat costul politic si financiar al redeschiderii ei dupa 5 sau 10 ani. Impactul global pe bugetul mare al Romaniei al unei asemenea economii de la Ministerul de Externe este infim.

Au fost trei luni agitate in care si premierul si Guvernul in ansamblu au fost absorbiti de urgenta gasirii unor modalitati de stopare a recesiunii. Cu toate acestea 12 noi ambasadori sunt avizati si de Premier si de Presedinte si probabil vor intra in audieri parlamentare cat de curand, poate chiar saptamana viitoare. La Paris nominalizat este domnul secretar de stat Bogdan Mazuru".

Mai multe cititi aici.

Si in final doar despre noi, despre pioni...

Teodor Baconschi: "Toata lumea pare de acord cu faptul ca aranjamentul de tranzitie e nefast. Ramane ca fiecare roman adult, cu drept de vot, sa inteleaga ca trebuie sa participe personal la aceasta schimbare daca doreste sa depaseasca privitul la televizor si sporovaiala de carciuma in privinta noii Romanii. Noua Romanie are nevoie de noi romani si de noi romanii. Si cu mecanismul de cooperare si verificare (a justitiei n.r.) si fara el tema trebuie facuta acasa la noi pentru ca altfel vom fi o specie stranie de masochisti, care isi plang de mila si nu reusesc sa gaseasca o solutie la bolile de care se vaita".

​​