Importanta economica si strategica a Europei de Sud-Est este in crestere, a declarat, miercuri, presedintele Traian Basescu, prezent la Istanbul, la reuniunea la nivel inalt a Procesului de Cooperare in Europa de Sud-Est (SEECP).

"Pe masura ce securitatea energetica devine o prioritate absoluta pentru toate statele europene, insemnatatea Europei de Sud-Est, ca zona de tranzit al fluxurilor de hidrocarburi provenite din regiuni precum Asia Centrala, Marea Caspica sau Orientul Mijlociu, devine tot mai evidenta. Este un avantaj major pe care tarile noastre trebuie sa-l gestioneze cu deschidere, corectitudine si inteligenta. Proiecte precum PEOP sau Nabucco sunt doar cateva exemple ale potentialului acestei regiuni de a contribui la securitatea energetica a Europei", a aratat Traian Basescu in discursul rostit la Istanbul, postat pe site-ul Presedintiei.

PEOP -Pan-European Oil Pipeline este un oleoduct planificat pentru a fi construit, care urmeaza sa conecteze Constanta cu Trieste (Italia), trecand prin Serbia si Croatia.

"In acelasi timp, cresterea nivelului interconectarii intre retelele noastre nationale este un pas necesar si important, ca si coordonarea in ceea ce priveste dezvoltarea proiectelor ce vor asigura securitatea aprovizionarii cu resurse energetice. Crearea unei piete a energiei care sa fie supusa regulilor economiei de piata constituie un al treilea pas pe care trebuie sa il facem impreuna, pentru a creste securitatea energetica a statelor noastre si a continentului", se arata in comunicatul Presedintiei.

"Crearea unei piete a energiei care sa fie supusa regulilor economiei de piata constituie un al treilea pas pe care trebuie sa il facem impreuna, pentru a creste securitatea energetica a statelor noastre si a continentului", a adaugat seful statului.

Traian Basescu a reamintit ca in noiembrie, Romania va gazdui Summit-ul Strategiei Europene pentru Regiunea Dunarii.

El a mai apreciat ca modalitatea cea mai potrivita pentru a pune in valoare potentialul regiunii dunarene este imbinarea actualelor forme de cooperare institutionalizata cu parteneriatele incheiate de comunitatile locale.

"Nu trebuie uitata nici legatura dintre regiunea dunareana si bazinul Marii Negre, o zona de a carei stabilitate, caracter democratic si prosperitate Romania este direct si prioritar interesata", a adaugat seful statului.

In incheierea discursului sau, Traian Basescu a urat mult succes Muntenegrului in exercitarea Presedintiei SEECP pentru urmatorul an.

"Imi exprim speranta ca viitoarea Presedintie sa stea sub semnul redresarii economice si al prosperitatii atat in plan european, cat si regional", a mai spus el.

La lucrarile summit-ului au participat presedintii Albaniei, Bosniei si Hertegovinei, Bulgariei, Croatiei, Muntenegrului, Serbiei, Turciei si Sloveniei, premierii Greciei si Macedoniei, precum si vicepremierul si ministrul Afacerilor Externe al Republicii Moldova.