Fragilitatea sistemului financiar international si manifestarile iredentiste sau extremiste se numara printre principalele riscuri si amenintari la adresa sigurantei nationale a Romaniei, pe fondul unor vulnerabilitati legate de crima organizata, coruptie si campanii de presa "la comanda", potrivit Strategiei Nationale de Aparare a Tarii, pe care CSAT a transmis-o Parlamentului.

CSAT mentioneaza "fenomenul campaniilor de presa la comanda, cu scopul de a denigra institutii ale statului, prin raspandirea de informatii false despre activitatea acestora" si idetifica "presiunile exercitate de trusturi de presa asupra deciziei politice in vederea obtinerii de avantaje de natura economica sau in relatia cu institutii ale statului".

O alta vulnerabilitate enumerata de CSAT se refera la "dezechilibrele bugetare, cauzate de decizii politice gresite", precum si la "lipsa unui mecanism coerent" de previziune, planificare, control, care sa sustina conducerea bugetara in sistem multianual, pe baza de rezultate. In acest context, se mentioneaza lipsa unei coerente in formularea si implementarea politicilor publice, astfel incat sa fie respectat nivelul unor indicatori, stabilit in functie de diverse interese, intelegeri si tratate ale Romaniei pe plan international.

Printre vulnerabilitatile tarii se mai numara scaderea demografica, degradarea coeziunii familiei si calitatea scazuta a serviciilor educationale.

CSAT a identificat, in primul rand, "extinderea modalitatilor de manifestare a fenomenului terorist in plan international, prin diversificarea bazei de sprijin si recrutare, precum si aparitia unor riscuri noi generate de radicalizare religioasa, terorism cibernetic sau propaganda in mediul virtual".

O alta amenintare la adresa Romaniei o reprezinta proliferarea armelor de distrugere in masa, precum si dezvoltarea programelor de rachete balistice.

Si criminalitatea organizata cu caracter national si transfrontalier reprezinta o amenintare.

Pe fondul crizei economice, criminalitatea organizata are un potential ridicat de adaptare si capacitate de actiune crescuta, considera CSAT.

Schimbarile climatice si degradarea mediului inconjurator, precum si pandemiile si riscurile de sanatate publica sunt enumerate printre amenintarile la adresa sigurantei nationale a Romaniei.

In vecinatatea tarii noastre, CSAT a identificat ca riscuri la adresa tarii "mentinerea unui nivel ridicat de instabilitate si insecuritate in zona Marii Negre", precum si "perpetuarea incertitudinilor in zona Balcanilor de Vest".

Pe fondul acestor riscuri si amenintari, CSAT a enumerat si o serie de vulnerabilitati ale Romaniei. Printre acestea se numara '"diminuarea capacitatii de aplicare a legii de catre unele institutii ale statului, precum si capacitatea administrativa redusa la nivel central si local'".

De asemenea, "politizarea excesiva a unor institutii, atat la nivel local, cat si national" reprezinta o alta vulnerabilitate a tarii, potrivit CSAT.

Alte vulnerabilitati identificate se refera la evaziunea fiscala, contrabanda, practicile specifice economiei subterane, precum si crima organizata care incearca sa-si exercite influenta asupra mass-media, institutiilor statului si decidenti politici.

UPDATERadu Moraru a intuit decizia: Minciunile si presiunile din presa tin de interesul national. Aici e treaba CSAT si a serviciilor secrete

Radu Moraru pare sa fi intuit includerea campaniilor de presa la comanda in randul amenintarilor la adresa sigurantei nationale: luni, cu o zi inainte de sedinta CSAT, Radu Moraru tocmai declarase, la B1TV, ca derapajele presei de la obiectivitate "tin de interesul national", iar acest lucru este apanajul "serviciilor secrete si al CSAT-ului", noteaza cotidianul.ro.

"Aici e drama Romaniei. Spuneam eu intr-o seara, e o drama ca Romania are 3 talk-show-uri care sunt total independente si toate 3 din pacate sunt pe B1 TV, iar la celelalte 64 de talk-show-uri toti vorbesc la fel, aceeasi limba, acelasi mesaj, aceleasi minciuni, aceleasi presiuni. Aici e foarte dubios si deja tine de interesul national si de securitate nationala si e treaba si a serviciilor secrete si a CSAT-ului", declarase Radu Moraru, intr-o emisiune in care il avea invitat pe ministrul Adriean Videanu.

A doua zi dupa emisiune, a avut loc sedinta CSAT, in care a fost prezentata strategia nationala de aparare a tarii, document propus de Traian Basescu.

De altfel, deviza emisiunii realizate de Radu Moraru este "Istoria se scrie la 'Nasul'. Ceilalti o comenteaza".