Cele un milion de doze de vaccin anti-tuberculoza (BCG) pe care Ministerul Sanatatii le-a achizitionat cu ajutorul UNICEF vor ajunge in Romania in maxim 10 zile, iar vaccinarea copiilor se va relua din luna iulie.

"Incepand din luna iulie se va putea asigura recuperarea la vaccinare a celor aproximativ 60.000 de nou- nascuti din perioada februarie ¬ iunie 2010. De asemenea, vom derula, fara disfunctionalitati, vaccinarea tuturor nou-nascutilor din urmatoarele 6 luni, asa cum este prevazut in Programul National de Imunizari", a declarat ministrul Sanatatii, Attila Cseke, intr-un comunicat publicat pe site-ul ministerului.

In zilele urmatoare, Ministerul Sanatatii va transmite directiilor de sanatate publica procedura prin care se organizeaza vaccinarea copiilor.

Vaccinul BCG este un preparat utilizat pentru profilaxia specifica a tuberculozei si se administreaza la nou-nascuti in maternitate. Vaccinul este inclus in calendarul national de imunizare al MS si este gratuit.

Deoarece producatorul roman de vaccin BCG, Institutul National de Cercetare Dezvoltare Cantacuzino nu a mai primit autorizatie de productie, Executivul a aprobat o hotarare privind achizitionarea de vaccin BCG cu sprijinul Fondului Natiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), organizatie interguvernamentala internationala constituita de Adunarea Generala a Natiunilor Unite.

Bugetul alocat pentru achizitia dozelor de vaccin a fost de 81.732,50 USD.