Magistratii Curtii de Apel Bucuresti (CAB) au decis, vineri, condamnarea la cate 12 ani si 6 luni a subofiterului MApN Floricel Achim si a bulgarului Marinov Zikolov pentru tradare si spionaj, informeaza Agerpres. Decizia poate fi atacata cu recurs.

Curtea Constitutionala a Romaniei a respins, pe 5 martie, exceptia ridicata in dosarul in care sunt judecati subofiterul MApN Floricel Achim si bulgarul Marinov Zikolov pentru tradare si spionaj. Dupa aceasta decizie, dosarul s-a intoars la CAB, dupa redactarea motivarii de catre CCR.

In noiembrie 2009, instanta suprema a admis exceptiile ridicate de avocatul unuia dintre inculpati, care a sustinut ca este neconstitutional faptul ca un procuror civil a anchetat prin derogare de competenta un functionar militar. ICCJ a suspendat procesul si a trimis la CCR dosarul pentru solutionarea exceptiei de neconstitutionalitate.

Pe 24 iunie 2009, procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) au dispus trimiterea in judecata, in stare de arest, a lui Floricel Achim, subofiter MApN, pentru tradare prin transmitere de secrete si lui Marinov Zikolov, cetatean bulgar, sub aspectul savarsirii infractiunii de spionaj.

In acelasi dosar, au fost trimisi in judecata, in stare de libertate, doi superiori ai militarului roman, Mihai Fercheluc si Dragos Petrisor, care sunt acuzati de neglijenta in pastrarea secretului de stat.

Potrivit DIICOT, in perioada 2002 - 2008, Achim si Zikolov au dezvoltat un sistem clandestin, in baza caruia subofiterul roman procura din retelele informatice ale unitatii militare unde isi desfasura activitatea informatii secrete de stat sau documente ori date care, prin caracterul si importanta lor, fac ca fapta sa pericliteze siguranta statului roman.

Procurorii au constatat ca sustragerea se realiza in doua modalitati. Astfel, in timpul executarii serviciului (24 de ore cu 72 de ore) subofiterul avea acces la unul dintre calculatoarele unitatii si sustragea informatiile in mod direct, cu ajutorul unor suporti de memorie externa.

DIICOT a dispus disjungerea si declinarea cauzei in favoarea Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia Parchetelor Militare, in vederea efectuarii de cercetari fata de invinuitii militari Costica Lupu, Adrian Mandroiu, Costel Munteanu, Mihai Ovidiu Baba, si faptuitorii militari Aurel Chirita si Nicolae Dohotariu sub aspectul savarsirii infractiunii de neglijenta in pastrarea secretului de stat.