Cinci confederatii sindicale depun, joi, o plangere la Organizatia Internationala a Muncii (OIM), prin care reclama statul roman de incalcarea drepturilor si libertatilor sindicale castigate, informeaza Agerpres.

Sindicalistii vor solicita celor 176 de confederatii sindicale membre ale Confederatiei Internationale a Sindicatelor sa adopte, in cadrul Congresului de la Vancouver, care va incepe pe 19 iunie, o rezolutie - apel prin care sa solicite statului roman sa respecte drepturile cetatenilor.

Pe data de 25 iunie, dupa aflarea hotararii Curtii Constitutionale cu privire la constitutionalitatea celor doua acte normative privind reducerea salariilor cu 25 la suta si a pensiilor si altor drepturi sociale cu 15 la suta, sindicalistii vor organiza un pichet cu 3.000 de membri, la Palatul Cotroceni, pentru a inmana presedintelui o scrisoare prin care vor solicita sa respinga cele doua legi de austeritate.

Incepand cu data de 15 iulie, toate confederatiile sindicale vor asigura asistenta juridica tuturor persoanelor care vor sa dea statul in judecata, atat in tara, cat si la CEDO.

De asemenea, incepand cu data de 1 august, cand vor aparea si fluturasii cu salariile si pensiile taiate, sindicalistii vor declansa o ampla consultare a tuturor membrilor de sindicat pentru a stabili forma si modalitatea viitoarelor proteste sindicale pe care liderii sindicali le vor anunta la inceputul lunii septembrie.