Negocierile SUA-Romania pe tema instalarii scutului antiracheta in Romania incep oficial joi la Bucuresti, prima runda avand loc intre 17 si 18 iunie. delegatia americana este condusa de Ellen Tauscher, subsecretarul de stat pentru controlul armamentelor şi securitate internaţională, iar cea romana de secretarul de stat pentru afaceri strategice in MAE, Bogdan Aurescu, informeaza un comunicat al MAE.

Programul vizitei cuprinde o întrevedere a şefilor celor două delegaţii, pentru discutarea aspectelor de securitate de interes reciproc, inclusiv a aspectelor legate de participarea la apărarea antirachetă şi agenda comună de neproliferare, urmată de discuţii în plenul delegaţiilor.

Vizita delegaţiei SUA pune în evidenţă nivelul de excelenţă şi substanţa Parteneriatului Strategic româno-american, angajamentele comune asumate în cadrul NATO, precum şi acţiunea comună, în spiritul parteneriatului bilateral pentru abordarea provocărilor globale actuale, arata MAE.

CSAT a aprobat, in 4 februarie 2010, acceptarea invitatiei din partea partii americane de a participa la noul proiect de scut antiracheta in Europa. Scutul american antiracheta va fi implementat in patru etape si presupune, pentru Romania, gazduirea de interceptori terestri, respectiv rachete de interceptare SM-3 (standard missile) tip Block 1B, care vor deveni operationale din 2015. Romania nu va gazdui baze radar, nu va cumpara rachete interceptoare SM-3 si nu va plati pentru instalarea sau amenajarea locatiei​.

Potrivit informatiilor puse la dispozitie de Ministerul de Externe ulterior anuntului presedintelui Traian Basescu din 4 februarie, negocierile ar urma sa dureze intre un an si un an si jumatate. Insa etapa care incepe astazi a fost precedata de contacte intre expertii celor doua parti.

In acest moment al inceperii negocierilor bilaterale, in mod evident exista un mandat de negociere al partii romane, iar acest mandat trebuie aprobat de CSAT. Insa nu exista nicio informatie publica - nici pe site-ul presedintiei, unde ultima sedinta a CSAT figureaza din data de 23 martie, cand a fost aprobata achizitionarea avioanelor F16 - referitor la momentul in care Consiliul Superior de Aparare a tarii a aprobat mandatul de negociere.

Hotnews.ro a solicitat Presedintiei aceasta informatie si este in asteptarea unui raspuns. Din informatiile HotNews.ro, aprobarea mandatului ar fi avut loc acum cateva zile.