Laszlo Tokes a fost votat marti pentru functia de vicepresedinte al Parlamentului European, din partea grupului PPE, in locul ungurului Pal Schmitt, devenit presedinte al parlamentului de la Budapesta. Votul a fost unul cu probleme, contestat de la modalitatea de exprimare, pana la rezultatul acestuia.​ El a obtinut 334 de voturi pentru, au existat 287 abtineri, care nu au contat, iar numarul de voturi exprimate a fost de 621. Majoritatea calificata era de 168 de voturi, deci Tokes obtine functia de vicepresedinte.

Eurodeputatul PPE a fost singurul candidat pentru functia de vicepresedinte, prin urmare a existat initial propunerea presedintelui PE ca el sa fie votat prin aclamare.

La intrebarea daca exista obiectii asupra procedurii, a luat cuvantul Corneliu Vadim Tudor: "Este prima zi in care un om care neaga tratatul de pace de la trianon este promovat si votat pentru o astfel de pozitie importanta in Europa". Presedintele Buzek l-a intrerupt, incercand sa stabileasca in mod clar ca intrebarea lui se referea la o chestiune de procedura, insa Vadim Tudor nu avea castile pe urechi si nu stia ce spunea presedintele in poloneza si isi continua discursul. "V-am intrebat daca sunteti de acord cu procedura si dvs. ati spus nu, deci vom supune chestiunea unui vot formal", a spus Buzek, repetand ca se va trece la votul formal si la votul electronic.

In acest moment al discutiei, a intervenit Hannes Swoboda, eurodeputat socialist, care a spus ca eurodeputatii au fost informati despre faptul ca Laszlo Tokes vrea sa faca o declaratie si presedintele ar trebui sa ii permita asta. Astfel, Buzek i-a dat cuvantul lui Tokes.

"Dragi colegi, am pregatit o scurta declaratie pentru astazi, permiteti-mi sa o citesc. Este o mare onoare pentru mine sa fiu propus pentru functia de vicepresedinte al PE, cu sustinerea PPE. A fost o onoare similara sa primesc cea mai inalta decoratie a statului roman, Ordinulul national Steaua Romaniei, in decembrie 2009, la comemorarea a 20 de ani de la caderea dictaturii comunismului in Romania", si-a inceput Tokes discursul.

El a aratat ca in Timisoara, oameni diferiti s-au unit impotriva regimului Ceausescu. "La fel ca in acele vremuri, continuu astazi eforturile de a-mi reprezenta tara, interesele sale. Sunt fidel Europei si credintelor sale, crestin-democratiei si integrarii europene ale natiunilor fostelor tari comuniste", a spus Tokes, adaugand ca e mandru sa fie membru al EP.

Anuntul ulterior privind modalitatea de exprimare a votului a fost destul de confuz pentru eurodeputati, urmand mai apoi sa se constate asta. Aparatul de vot le-a facut si el probleme eurodeputatilor. Presedintele a spus ca se poate vota pentru, impotriva sau sa se abtina, in timp ce indicatia primita a fost ca nu exista posibilitatea abtinerii. Oricum, aceasta confuzie a dus, mai tarziu, la o noua cerere de repetare a voturilor.

Dupa incercarea de a vota cu cartela, eurodeputatii au constatat ca nu se putea vota nu si au aratat ca nu este normal sa nu existe tehnic aceasta posibilitate. Li s-a raspuns ca exista posibilitatea de a vedea doar voturile pentru pe care le obtine candidatul, pentru ca in functie de ele se stabileste si ordinea in birou, adica al catelea vicepresedinte este.

Astfel, primul rezultat al votului a fost de 334 de voturi pentru, 168 impotriva, iar presedintele Buzek l-a felicitat pe Laszlo Tokes pentru functia de vicepresedinte obtinuta. In acest moment au aparut contestatiile, unii eurodeputati aratand ca nu le-a functionat cartela si ca votul e impotriva. A ramas stabilit ca se va rediscuta votul peste ceva vreme, ceea ce s-a si intamplat ulterior.

La a doua anuntare a voturilor, presedintele de sedinta a spus ca din 621 de voturi exprimate, 334 au votat in favoarea lui Tokes, iar numarul necesar pentru confirmarea in functie a lui Tokes este de 168, numar intrunit, avand in vedere ca abtinerile nu se iau in calcul. Insa mai multi eurodeputati, printre care si Adrian Severin, au cerut un nou vot, pentru ca, spun ei, masina de vot nu a permis si voturile negative, ci doar abtineri, neluate in calcul.

Un alt deputat a aratat ca, din moment ce numarul de voturi total a fost de 621, majoritatea calificata inseamna 311, oricum un numar care il confirma pe Tokes ca vicepresedinte. Iar discutiile au continuat o vreme pe aceeasi idee, pana in momentul in care presedintele de sedinta a pus capat exprimarii opiniilor, pe ideea ca nu ar vrea sa se lungeasca pentru ca ar vrea sa ia pranzul, la un moment dat.