"Cred ca s-au spus multe lucruri fara sens in ultimele 2 luni legate de zona euro, precum ca sa va faramita si alte asemenea lucruri , dar eu nu cred asa ceva", a declarat pentru EurActiv.ro - HotNews.ro Boris Zurcher, seful departamentului de politici economice al think-tank-ului elvetian Avenir Suisse. "Desigur, euro se va devaloriza fata de celelalte monede, ceea ce nu este o problema pentru moneda euro in schimb va fi o problema pentru francul elvetian", a mai explicat acesta, cu ocazia unei prezentari sustinuta la Berna, la initiativa organizatiei elvetiene Forum Ost-West.

Boris Zurcher, Avenir SuisseFoto: Hotnews

"Cred ca este vorba despre un proiect politic nu unul economic si tot la nivel politic se va decide daca euro va supravietui sau nu. Sunt convins ca membrii zonei euro vor salva moneda, deci nu sunt foarte pesimist. Vor creste exporturile in zona euro, Germanii vor vinde mai multe masini Mercedes in Statele Unite iar producatorii de subansamble din aceste lanturi vor castiga mai bine... si asa mai departe. Nu impartasesc impresia generala ca vor fi probleme majore", a mai spus Boris Zurcher pentru EurActiv.ro/HotNews.ro.

Legat de celelalte monede, ale tarilor din estul Europei, acesta a explicat ca tarile respective folosesc, oricum, euro ca mijloc de plata si se raporteaza la euro. <>, a mai spus Zurcher.

Legat de situatia economiei elvetiene in contextul actual, analistul economic a explicat ca economia tarii sale a trecut destul de usor prin perioada de criza. Nu s-a confruntat cu "bubble-ul imobiliar" si a inregistrat un fenomen de imigrare masiva.

Perioada de criza a avut si anumite costuri: o politica monetara extrem de expansionista, rate ale dobanzilor foarte reduse, potential ridicat de inflatie. Mai multe informatii despre situatia economica a Elvetiei, in plan international - in documentul atasat.