Administratia Nationala de Meteorologie a emis, duminica, o atentionare de cod galben, valabila in intervalul 14 iunie, ora 12 - 15 iunie, ora 18. Potrivit informatiilor, orasul Bucuresti si 19 judete sunt vizate de temperaturi ridicate care vor crea disconfort termic.

Cod galben de caniculaFoto: ANM

Potrivit ANM, in intervalul mentionat, vremea se va mentine calduroasa, caniculara dupa-amiaza in Oltenia, in Muntenia, in sudul Moldovei si in partea continentala a Dobrogei unde temperaturile maxime se vor situa frecvent intre 35 si 37 de grade. Tot in aceste regiuni indicele temperatura-umezeala (ITU) va atinge si depasi pragul critic de 80 de unitati, dupa orele pranzului.

ANM precizeaza ca incepand de duminica dupa-amiaza, dar si pe parcursul zilelor de luni si marti, vor fi manifestari de instabilitate atmosferica indeosebi in zonele de deal si de munte.

Atentionarea a venit la scurta vreme dupa ce ANM a anuntat ca indicele de radiatii ultraviolete a depasit duminica pragul de pericol in Banat si Transilvania, unde se inregistreaza un nivel UV foarte ridicat. Oamenii din zonele unde se inregistreaza un indice foarte mare sunt sfatuiti sa nu se expuna la soare, intrucat radiatiile ultraviolete ataca pielea si ochii.

Cod Galben:Fenomenele meteorologice prognozate (averse, descarcari electrice, intensificari de vant, temperaturi ridicate) sunt obisnuite pentru zona respectiva dar care temporar pot deveni periculoase pentru anumite activitati. Exista risc de cresteri de debite si niveluri. (sursa ANM)