Fortul 13 Jilava, temuta inchisoare prin care au trecut toti luptatorii anti-comunisti, a fost redeschis pentru o zi, cu ocazia unei expozitii de fotografie. Intrarea in vechiul fort, parte din circuitul de 18 constructii ce dateaza din timpul regelui Carol I, este comuna cu accesul in inchisoarea functionala, urmand regulile stricte ale acesteia.

Foto:

Exista si acces separat, ceea ce ar face posibila transformarea fortului intr-un memorial al martirilor anti-comunisti, dupa modelul Sighet. In acest sens, exista o intentie a Administratiei Nationale a Penitenciarelor de a reconverti spatiul fostei inchisori in muzeu. Fortul 13 are o istorie incarcata: a fost utilizat ca depozit de munitii in timpul regelui Carol I, garnizoana militara pana in anul 1907 cand a inceput transformarea sa in inchisoare. Aici au fost adusi o parte din taranii rasculati.

Intre 1921 si 1944, la Jilava au fost inchisi detinutii politici ai Partidului Comunist, scos in ilegalitate in 1924. In noaptea dintre 25 si 26 noiembrie 1940, au fost impuscati 64 de opozanti ai Miscarii Legionare, iar din 1946, in Fortul 13 s-a aflat lotul politic alcatuit din maresalul Ion Antonescu, ministrul de externe Mihai Antonescu, generalul Constantin Pantazi, Seful Serviciului Special de Informatii Eugen Cristescu s.a. Pe 1 iunie 1946, o parte din membrii acestui lot politic a fost executata in Valea Piersicilor, in apropierea fortului.

Apoi, intre 1948 si 1964, Fortul 13 a fost o inchisoare de tranzit pentru detinutii anti-comunisti. Conditiile de tratament erau inumane: erau interzise dreptul la vorbitor, pachet si corespondenta cu familia, intre orele 5 si 22 le era interzis detinutilor sa se intinda pe pat ori sa stea rezemati etc. Plimbarea in curte avea loc in niste spatii infime, dura cateva minute si nu avea o frecventa zilnica.

In prezent, fortul se afla intr-o stare avansata de degradare, a fost si inundat pana de curand, iar accesul publicului este interzis, in afara evenimentelor care se organizeaza la intervale rare de timp de diferite asociatii. Un astfel de moment a fost organizat astazi, joi, 10 iunie: expozitia de fotografie Curiculum Vitae, a artistului Andu Novac. Am atasat articolului o galerie foto cu Fortul 13 Jilava.