Niciunul dintre cele patru obiective de referinta ale Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) din domeniul justitiei, agreat de Uniunea Europeana cu Romania, nu a fost indeplinit, arata un sondaj realizat de Centrul Roman de Politici Europene (CRPE) si Societatea Academica din Romania (SAR) in randul expertilor anticoruptie si a jurnalistilor romani din domeniu.

Iata cateva dintre rezultatele cercetarii, asa cum reies din raspunsurile primite de la 84 de ziaristi care scriu/relateaza despre justitie si experti din ONG-uri de profil.

  • Niciunul dintre cele patru obiective de referinta ale MCV nu e considerat a fi indeplinit. Cel mai mare esec, din punctul de vedere al respondentilor, se inregistreaza la obiectivul care prevede “Consolidarea transparentei si eficientei actului de justitie, in special prin consolidarea capacitatii si responsabilitatii CSM”.  91% dintre respondenti spun ca acest obiectiv nu a fost indeplinit.
  • Toate cele patru obiective de referinta sunt considerate foarte importante iar respondentii sunt intr-o covarsitoare majoritate de acord ca autoritatile romane sunt vinovate pentru lipsa de progres.
  • Influenta Uniunii Europene a dus la schimbarea discursului politic si a importantei subiectelor legate de lupta impotriva coruptiei pe agenda publica insa nu a dus la cresterea gradului de onestitate in mediile politice
  • Sentintele prea blande afecteaza eficienta politicilor anticoruptie, primele doua cauze identificate fiind corupția in randul judecatorilor (37%) si frica fata de urmarile asupra propriei cariere (27%). Doar 21%  dintre respondenti sunt de parere ca sentintele sunt justificate de continutul dosarelor ajunse pe masa judecatorilor.
  • 96% dintre respondenti sunt de parere ca exceptiile de constitutionalitate reprezinta “mai degraba o modalitate de tergiversare” si 87% ca ar fi binevenita schimbarea legii astfel incat procesele sa nu mai fie oprite atunci cand se ridica o astfel de exceptie.
  • Aproape 80% dintre respondenti considera ca Parlamentul abuzeaza de prerogativa de a-si da acordul fata de anchetarea unui membru al sau. De altfel, dintre institutiile implicate in realizarea obiectivelor MCV doar una (DNA) beneficiaza de perceptii majoritar pozitive, 56% spunand ca DNA isi indeplineste rolul pentru care a fost creat. Doar 12% afirma acelasi lucru in ce priveste CSM.
  • Privind Mecanismului de Cooperare si Verificare, 65% dintre respondenti spun ca acesta trebuie pastrat, ba chiar ar trebui sa fie inasprite sanctiunile.

Intreg raportul de cercetare CRPE - SAR poate fi gasit aici.