Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a audiat joi candidatii la postul de vicepresedinte al Inaltei Curti de Casatie si Justitie, insa niciunul nu a intrunit numarul suficient de voturi, astfel incat procedura va fi reluata, informeaza Agerpres.

Tot joi, presedintele Sectiei Penale a ICCJ, Anton Pandrea, si-a retras candidatura pentru functia de vicepresedinte al instantei supreme.

In consecinta, candidatii isi vor depune din nou CV-urile si vor fi intervievati de Sectia pentru judecatori a CSM. Ulterior, Consiliul va trimite propunerea de numire catre presedintele Traian Basescu.

Pentru functia de vicepresedinte al ICCJ si-au depus candidaturile Anton Pandrea, Aida Popa si Nela Petrisor, dupa ce mandatul Lidiei Barbulescu s-a incheiat pe 1 aprilie. Lidia Barbulescu a detinut acesta functie vreme de 6 ani si avea posibilitatea sa fie propusa pentru un nou mandat, insa ea nu a mai candidat.

Conform noii legi a magistratilor, numirea in functia de vicepresedinte al Inaltei Curti de Casatie si Justitie se face pe o perioada de 3 ani, cu posibilitatea reinvestirii o singura data.

'Astfel cum rezulta din dispozitiile articolului 53 -(1) din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, presedintele, vicepresedintele si presedintii de sectii ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie sunt numiti de catre Presedintele Romaniei, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii, dintre judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie care au functionat la aceasta instanta cel putin 2 ani', anunta CSM.