Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii a decis, la aproape un an de la o sesizare depusa de jurnalistul Dan Tapalaga in acest sens, ca senatorul democrat-liberal Iulian Urban a incalcat "dreptul la demnitate apartinand comunitatii rome". In iulie 2009, Dan Tapalaga scria, sub titlul "Un senator cu discurs anti-tiganesc in PDL", un articol de opinie in care il acuza pe Iulian Urban de faptul ca "posteaza pe blog-ul sau niste texte anti-tiganesti decupate parca din Romania Mare".

"Faptele domnului senator Iulian Urban se incadreaza lejer, ca tot e jurist de meserie, la instigare la ura rasiala. Nu zice de-a dreptul ca e cazul sa taiem niste gaturi de tigani, dar nici departe nu e. Stigmatizeaza o intreaga etnie in cel mai pur stil rasist. Iata titlul cat se poate de sugestiv al unei postari de astazi, 13 iulie: . Cine omoara, fura si ameninta? Tiganii, desigur. Asta se intelege din titlul postarii sale", scria Dan Tapalaga, in iulie anul trecut.

"Dan Tapalaga si-a vazut visul cu ochii. Adica a devenit idolul tiganilor romani, odata ce la cererea lui personala si a Hotnews.ro, CNCD a decis dupa un an de zile ca subsemnatul i-am discriminat pe tigani atunci cand am comentat pe marginea evenimentelor din 2009 de la Sancraieni. Atunci, Tapalaga m-a denumit . In vreme ce membrii maghiari ai CNCD refuza sa se pronunte asupra sutelor de cereri vizand discriminarea romanilor din Harghita-Covasna, Haller Istvan sau Gergely Dezideriu ori Panfile Ana Maria decid cu de voturi ca subsemnatul am discriminat tiganii din Romania", scrie Iulian Urban, intr-o postare pe blogul personal, anuntand, totodata, ca va ataca hotararea Consiliului pentru Combaterea Discriminarii.