Mandatele a trei judecatori ai Curtii Constitutionale - Ioan Vida, Nicolae Cochinescu si Petre Lazaroiu - expira luni, iar procedura de inlocuire a acestora nu a fost finalizata, chiar daca legea prevede ca numirea unor noi judecatori trebuie efectuata cu cel putin o luna inainte de incetarea mandatului predecesorilor, anunta Agerpres.

Singura propunere facuta pana in prezent este cea a presedintelui Traian Basescu, care a semnat, pe data de 2 iunie, decretul privind numirea lui Petre Lazaroiu in functia de judecator la Curtea Constitutionala.

Petre Lazaroiu, in varsta de 57 de ani, este in prezent judecator al Curtii Constitutionale, fiind numit in aceasta functie tot de presedintele Traian Basescu, in 2008, pentru un mandat care expira in acest an, intrucat el a preluat mandatul ramas vacant in urma decesului lui Petre Ninosu.

Pe langa mandatul lui Petre Lazaroiu, luni mai expira mandatele presedintelui Curtii, Ioan Vida, care a fost numit de Camera Deputatilor, si Nicolae Cochinescu, numit de Senat.

Nominalizarea pentru primul mandat de judecator revine Camerei Deputatilor, unde PDL doreste sa-l impuna pe Mircea Stefan Minea, fost sef de catedra la Universitatea unde a predat premierul Emil Boc, in timp ce PSD negociaza cu reprezentantii UDMR sa il sustina pe fostul consilier prezidential al lui Ion Iliescu, Valer Dorneanu.

Pe de alta parte, la cea de-a doua nominalizare, care revine Senatului, liberalii incearca sa-l impuna pe Teodor Melescanu in defavoarea candidatului PDL Iulia Motoc.

Potrivit articolul 142 din Constitutia Romaniei, Curtea Constitutionala se compune din noua judecatori, numiti pentru un mandat de 9 ani, care nu poate fi prelungit sau innoit (trei judecatori sunt numiti de Camera Deputatilor, trei de Senat si trei de presedintele Romaniei). CCR se innoieste cu o treime din judecatorii ei, din 3 in 3 ani, iar dupa aceasta ei isi aleg, prin vot secret, presedintele.

Judecatorii CCR trebuie sa aiba pregatire juridica superioara, inalta competenta profesionala si o vechime de cel putin 18 ani in activitatea juridica sau in invatamantul juridic superior.

Functia de judecator al Curtii este incompatibila cu oricare alta functie publica sau privata, cu exceptia functiilor didactice din invatamantul juridic superior, sunt independenti in exercitarea mandatului lor si inamovibili pe durata acestuia.