Turistii care vor dori sa intre in statiunea Mamaia cu masini neinmatriculate in judetul Constanta vor plati si in acest an, incepand cu 15 iunie, o taxa de acces, informeaza Rador. Potrivit reprezentantilor primariei, valoarea taxei a fost mentinuta la nivelul celei din anii precedenti.

Astfel, pentru o intrare in Mamaia se plateste in continuare suma de 3 lei, abonamentul de 24 de ore va costa 4 lei, cel pentru sapte zile 25 de lei, iar pentru abonamentul valabil pentru intregul sezon estival se vor achita 250 de lei.

Aceasta taxa se achita la intrarea in statiune, pe toata perioada sezonului estival, de catre conducatorii autovehiculelor care nu au numar de inmatriculare in judetul Constanta, precum si de catre conducatorii autovehiculelor cu numere provizorii care nu au domiciliul in Constanta.

Taxa de acces in statiunea Mamaia a fost introdusa in 2003 si a functionat pana in 2005. Prefectura Constanta a atacat atunci in contencios-administrativ hotararea privind taxa respectiva, iar instanta a anulat-o in 2006, an in care turistii au putut intra in statiune fara sa plateasca vreun ban.

Ulterior, primarul Constantei, Radu Mazare, a facut recurs la decizia instantei, iar in 2007 a castigat procesul si a reintrodus taxa de acces in Mamaia.

In martie 2009, o decizie a Curtii de Apel Bucuresti indica insa ca taxa este ilegala si trebuie desfiintata, in urma unui proces intentat de o turista care platise aceasta taxa.

De asemenea, in luna februarie a acestui an, Curtea de Apel Bucuresti a cerut Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) sa dispuna o hotarare prin care taxa de intrare in statiunea Mamaia sa fie declarata discriminatorie.