Guvernul condus de Emil Boc a efectuat mai multe simulari de reducere a altor cheltuieli in locul diminuarii pensiilor cu 15%, precum scaderea cotei defalcate din TVA pentru autoritatile locale, dar nu a identificat solutia optima, au declarat surse politice citate de Mediafax. Una dintre variantele luate in calcul este si acordarea in 2011 a unor sume compensatorii pentru pensionari.

Potrivit informatiilor, ultima discutie pe aceasta tema a avut loc sambata la Guvern, intre premierul Emil Boc si o parte dintre ministri. Oficialii au luat in discutie in principal evitarea reducerii pensiilor de pana la 1.000 lei.

"Au fost efectuate diferite simulari de identificare a unor surse financiare alternative, care sa permita evitarea reducerii pensiilor cu 15%. A fost luata in calcul o diminuare a pensiilor cu 12% sau o scadere a cotelor defalcate din TVA pentru autoritatile locale, dar nu a fost luata nicio decizie. Exista si varianta diminuarii pensiilor in acest an, dar cu alocarea in 2011 a unor sume compensatorii, in principal pentru pensionari cu venituri reduse, daca va fi reluata cresterea economica", au afirmat sursele citate de Mediafax.

Discutiile pe aceasta tema vor continua pana la momentul angajarii raspunderii.

In plus, Guvernul nu a acceptat niciun amendament de fond la proiectele de legi pentru care isi va angaja raspunderea. Executivul sustine in continuare masurile de reducere a cheltuielilor bugetare cu salariile si pensiile, precum si eliminarea pensiilor de lux.

Pachetul de masuri de austeritate are 60 de amendamente.

Guvernul urmeaza sa se reuneasca luni in sedinta, pentru a discuta amendamentele la proiectele de legi, dupa care, in cursul dupa-amiezii, se va prezenta in fata Parlamentului pentru a-si asuma raspunderea pe pachetul de masuri de austeritate.

Presedintele Traian Basescu va avea, duminica seara, o intalnire informala cu conducerea Partidului Democrat Liberal, tot pe marginea pachetului de masuri de austeritate.