Piata Sfantul Gheorghe se va numi de vineri Piata Roma, unde a fost mutata statuia Lupoaicei, evenimentul fiind marcat in prezenta primarilor Bucurestiului si Romei, Sorin Oprescu si Giovanni Alemanno, transmite Mediafax.

Alemanno a aratat ca statuia Lupoaicei este un simbol comun al originilor statelor roman si italian. El a adaugat ca atunci cand UE "a unit statele si popoarele noastre, aceasta intalnire a fost una venita dupa o separare indelungata".

Edilul Romei a mai spus ca este onorat de invitatia facuta de primarul Sorin Oprescu si de faptul ca a fost prezent la ceremonia de inaugurare a monumentului Lupa Capitolina.

Primarul Bucurestiului, Sorin Oprescu, a declarat ca isi exprima dorinta si disponibilitatea de conlucrare cu edilul Romei, pentru o mai buna intelegere si sustinere catre importanta comunitate romaneasca din capitala Italiei.

Oprescu a multumit "activei si harnicei" comunitati italiene din Bucuresti, pentru "lucrurile bune si frumoase pe care le-a dovedit".

"Multumim inca o data municipalitatii Romei pentru frumosul dar primit in urma cu mai bine de 100 de ani si dorim ca solemnitatea de astazi sa ne readuca in memorie lucrurile frumoase ce ne unesc", a spus Oprescu.

Primarul Capitalei a povestit oficialilor si bucurestenilor prezenti la ceremonie istoria indelungata a statuii Lupoaicei, referindu-se la legenda gemenilor Romulus si Remus, "conceputi in urma unei legaturi dintre zeul Marte si o vestala virgina, Rhea Silvia".

Statuia a fost daruita bucurestenilor de Municipalitatea Romei, in anul 1906, la aniversarea a 25 de ani de la incoronarea regelui Carol I si a 1.800 de ani de la cucerirea Daciei de catre romani.

'Lupoaica' a fost amplasata initial la Arenele Romane din Parcul Carol I, iar din 1908 in Piata Sfantul Gheorghe. In anul 1931, statuia a fost mutata pe Dealul Mitropoliei, in anul 1965, in parculetul din Piata Dorobanti, iar in 1997, in Piata Romana.