Colegiul Nautic Roman, prima institutie privata de acest fel din Romania, s-a deschis miercuri, 2 iunie, la NauticLife, in Mogosoaia. Acesta deruleaza 9 programe de formare profesionala cu durata totala de 2 ani, jumatate fata de programele oferite de institutiile de stat. Presedintele Asociatiei Colegiul Nautic Roman, Stelian Cojocaru, a afirmat ca dupa cei doi ani de studii, absolventii Colegiului vor putea da examenul pentru brevetul international de ofiter maritim, precum cei care fac patru ani la Academia Navala sau la Universitatea Maritima. El estimeaza ca salariul mediu lunar al unui ofiter de punte precum cei ce vor fi scoliti de noua institutie este de 2.800 de dolari.

Colegiul Nautic RomânFoto: site-ul Colegiului Nautic Roman

Cojocaru a mai adaugat ca noua institutie se adreseaza in special celor din Bucuresti si imprejurimi si ca publicul tinta nu este format doar din proaspetii absolventi de liceu. "Ne adresam si celor care-si doresc o reconversie profesionala rapida pentru a-si asigura un salariu decent", a declarat el.

Costul celor aproximativ 20 de luni de studii se ridica la 3.000 de euro si sunt asemanatoare cu cele aferente pentru patru ani de studii la Academia Navala sau la Universitatea Maritima. "Academia scoate dupa 4 ani ingineri in domeniul naval, planurile de invatamant fiind indreptate spre discipline tehnice. Noi am eliminat din planul de invatamant disciplinele care nu au legatura cu pregatirea unui ofiter de punte,", a declarat Cojocaru.

Vicepresedintele Asociatiei Colegiul Nautic Roman, Mihail Marcu, a precizat ca se afla in discutii avansate cu 4 banci pentru a oferi studentilor sansa obtinerii unui credit de studii. Acesta va avea o perioada de gratie de doi ani si va putea fi rambursat in maximum sase ani.

Pentru primul an de functionare sunt disponibile 250 de locuri exclusiv in cadrul cursurilor de zi, iar reprezentantii asociatiei spun ca isi propun sa ajunga la 800-1000 de studenti anual. Examenul de admitere consta intr-un examen medical, o proba eliminatorie de matematica si una non-eliminatorie la limba engleza. Inscierile au loc in perioada 9-17 iulie, iar testarile vor avea loc in intervalul 19-22 iulie. Institutia a fost autorizata de Autoritatea Navala Romana si este in procedura de acreditare

Pe langa pregatirea teoretica, studentii vor trebui sa efectueze si un voiaj pe mare, cu durata intre 6 si 12 luni. De asemenea, studentii vor avea acces la un simulator de navigatie Transas de ultima generatie care ii poate pune pe utilizatori in situatii dificile in cinci zone geografice, la carma a 10 tipuri de nave.

Investitia initiala pentru infiintarea si dotarea Colegiului Nautic Roman se ridica la peste un milion de euro. Institutia nu ofera, deocamdata, cazare si masa cursantilor sai, dar intentioneaza, incepand cu anul viitor sa investeasca in constructia de camine pentru studentii sai.

UPDATE Punctul de vedere la Universitatii Maritime din Constanta (institutie publica)

Consideram ca durata studiile in domeniul navigatiei prin forma vocationala de 2 ani promovata de reprezentantii colegiului nu este suficienta pentru a crea posibilitatea sustinerii examenului de brevet de catre absolventi la Autoritatea Navala Romana deoarece in aceasta perioada nu se poate indeplini criteriul de practica efectiva pe nave comerciale. Cele doua perioade de practica propuse de catre Colegiul Nautic nu se pot efectua in 12 luni calendaristice consecutive deoarece in conformitate cu reglementarile internationale nu se pot efectua doua voia consecutive decat daca intre cele doua voiaje exista o perioada de repaus.

UPDATE 2 Colegiul Nautic Român revine cu precizări

Dorim să punctăm în cele ce urmează câteva detalii tehnice care să înlăture semnele de întrebare ori reţinerile manifestate de unii cititori. Baza legală a programelor de pregătire în domeniul maritim o constituie Regula II/1 din anexa nr.1 la ordinul MTCT nr. 1627 din 07/09/2006, publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 917 din 10/11/2006, care precizează care sunt conditiile de obtinere a brevetului de Ofiter de punte maritim, si anume:

a. Vârsta minimă de 18 ani;

b. Efectuarea unui stagiu de îmbarcare la bordul navelor maritime de minimum 12 luni.

c. Absolvirea unei forme de pregătire aprobată pentru atingerea nivelului corespunzător de cunoştinţe, a gradului de înţelegere şi a deprinderilor practice necesare dobândirii competenţelor prevăzute în Codul STCW.

Ultima dintre conditii este esentială și relevă fără îndoială faptul că absolvirea cu licentă de inginer nu constituie o cerintă legală pentru obtinerea brevetului international de ofiter de punte. Colegiul Nautic Român are ca obiectiv principal tocmai acele forme de pregătire care să permită studenților săi ”atingerea nivelului corespunzător de cunoştinţe, a gradului de înţelegere şi a deprinderilor practice necesare dobândirii competenţelor prevăzute în Codul STCW”, eliminând competenţele inginereşti din programele de învătământ. Astfel, având ca exemplu experiența institutiilor de profil din țările cu mare tradiție marinarească, precum Marea Britanie, Olanda, Grecia, Italia, etc., Colegiul nostru a fructificat, în avantajul studenților noștri, posibilitatea reducerii perioadei de studii teoretice, de la 48 de luni la 20 de luni, practica îmbarcată de 12 luni rămânând pentru noi o prioritate asumată şi fiind calculată în plus faţă de cele 20 de luni.

Pentru o informare corectă, facem precizarea că ocupaţia de Ofiter de punte maritim (cod COR 314211) este reglementată legal de către Ministerul Muncii, Familiei şi Protectiei Sociale. Mai mult, Colegiul Nautic Român a avut ambiţia implementării şi certificării sistemului de calitate, conform standardului ISO 9001/2008, sub auspiciile Lloyd’s Register, cea mai importantă societate de clasificare din lume, unul din etaloanele calitătii în domeniul maritim, devenind astfel prima instituţie de educaţie maritimă din România auditată de Lloyd’s. Nu în ultimul rând, Colegiul nostru este în curs de autorizare la Autotitatea Navală Română, beneficiind deja de aprobarea planului de învăţământ, cel mai important element al recunoaşterii necesarului de studii pentru obţinerea brevetului de ofiţer de punte.

Vezi raspunsul complet si alte detalii aici