Romania nu sustine proiectul de tratat de securitate europeana propus de presedintele rus Dmitri Medvedev, a precizat, miercuri, presedintele Traian Basescu, in cadrul unei declaratii de presa sustinute impreuna cu presedintele Georgiei, Mihail Saakashvili.

"L-am informat pe domnul presedinte Saakashvili ca Romania nu sustine proiectul de tratat de securitate europeana propus de presedintele Medvedev. Noi consideram ca exista mecanismele care sa solutioneze aceste probleme, in primul rand OSCE si NATO. Punctul de vedere romanesc este ca nu se poate aseza deasupra acestor structuri internationale si o propunere venita de la Moscova. Avem structuri in care sa discutam securitatea europeana", a spus Traian Basescu, citat de Agerpres.

Reprezentantul permanent al Rusiei pe langa NATO, Dmitri Rogozin, a inmanat, pe 30 noiembrie, secretarului general al Aliantei Nord-Atlantice, Anders Fogh Rasmussen, proiectul Moscovei pentru un nou pact de securitate europeana.

Proiectul noului Tratat de Securitate Colectiva are ca obiectiv crearea de noi mecanisme de securitate, la asigurarea carora ar trebui sa contribuie "toate statele din spatiul euroatlantic si euroasiatic".

Inca din iunie anul trecut, presedintele rus Dmitri Medvedev a propus partenerilor occidentali un nou pact de securitate europeana.

Presedintele Georgiei, Mihail Saakashvili, a sosit miercuri la Palatul Cotroceni, urmand sa efectueze o vizita oficiala de doua zile in Romania, la invitatia sefului statului, Traian Basescu.