Proba C de evaluare a competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala a examenului de bacalaureat s-a desfasurat normal in tara, a anuntat luni ministrul Educatiei Daniel Funeriu, cu exceptia judetului Bacau, unde in trei licee elevii nu au putut sustine examenul.

"Au fost cateva situatii deosebite - trei licee din judetul Bacau unde, din diferite motive, elevii nu au putut sa participe la examen", a spus ministrul in cadrul unei conferinte de presa.

Potrivit acestuia, 602 elevi au fost afectati de aceasta situatie. Ministrul a anuntat ca a cerut inspectorului judetean general sa lanseze o ancheta si ca, potrivit informatiilor preliminare, elevii au fost informati ca proba nu va fi recunoscuta. "Am ceut o notificare scrisa si inspectorului sa se intalneasca cu parintii, sa explice situatia in care sunt elevii", a mai spus Funeriu.

Examenul a inceput la ora 12:00, cu testul de intelegere a unui text audiat si a continuat, de la ora 14:00 cu proba scrisa.

Proba C, la care sunt asteptati sa participe peste 200.000 de candidati, este ultima din cadrul probelor orale ale examenului de bacalaureat si se desfasoara in intervalul 31 mai - 4 iunie. Aceasta evaluarea presupune trei tipuri de teste: test scris, cu durata de 90 minute, test oral, cu durata de 10-15 minute si test de intelegere a unui text audiat, cu durata de 20 de minute.

Ministrul a declarat ca 35% dintre cadrele didactice si personalul auxiliar din educatie au fost in greva astazi, iar liderii sindicali au informat profesorii ca marti cursurile se vor desfasura normal. Funeriu le-a multumit cadrelor didactice pentru ca au ales sa fie "alaturi de elevi".

"Inteleg cat de dificila este situatia, dascalii Romaniei nu au salarii pe masura in care acestea ar trebui sa fie, scaderile de 25% sunt dificile, si vreau sa asigur ca tot ce sta in putinta guvernului se face pentru revenirea la o situatie normala", a spus Funeriu.