FOTOGALERIE Casa Cantacuzino a fost distrusa in acest week-end, Politia a deschis o ancheta. Prefectul Capitalei a atacat in instanta autorizatia de demolare a imobilului
Asociatia pentru memorie identitara "Carpatii" a comunicat, luni, ca atat in noaptea de vineri spre sambata, cat si duminica, indivizi au distrus cu baroasele si alte unelte toate elementele decorative si artistice de pe fatadele cladirii din strada Gutenberg numarul 3, fosta resedinta a printului Gheorghe Cantacuzino-"Granicerul".
O echipa de "demolatori" a lucrat continuu, instaland schele si distrugand elementele decorative ale fatadelor cladirii (frontonul din strada Gutenberg, feroneria de fonta forjata deosebit de valoroasa de la aceeasi intrare, stucaturi, capitelurile coloanelor, ancadramentele ferestrelor etc). Mai mult, demolatorii au sustras valoroasele feronerii, usile din fonta forjata si balustradele scarii de marmura din vestibul - fapte care agraveaza infractiunea de distrugere, cata vreme obiectele apartineau unei cladiri protejate, arata sursa citata.
Potrivit asociatiei, reprezentantii Politiei au incercat sa-i evacueze din incinta imobilului pe distrugatori si, in urma refuzului acestora, precum si in urma insultelor si amenintarilor proferate de unul din ei presedintelui Asociatiei "Carpatii", oamenii legii au procedat la ridicarea cu forta a agresorilor si transportarea lor la Sectia 17 Politie Bucuresti.
In opinia asociatiei, faptele petrecute sunt "agresiuni deliberate asupra unei cladiri cu statut protejat conform Legii 422/18 iulie 2001 a monumentelor istorice, indivizii respectivi sfidand efectiv deciziile unor autoritati oficiale, si aceasta la aproximativ 30 de metri distanta de sediul prefecturii Capitalei".
Ministerul Culturii si Patrimoniului National (MCPN) a solicitat prefectului Capitalei sa sisteze lucrarile de demolare a Casei General Gheorghe Cantacuzino din strada Gutenberg 3, aflata in procedura de clasare ca monument istoric, dupa ce Primaria Sectorului 5 a autorizat desfiintarea imobilului.
Autorizatia de desfiintare a imobilului de secol XIX in care a trait generalul Gheorghe Zizi Cantacuzino, emisa de Primaria Sectorului 5 pe 22 iunie 2009, face si subiectul unei petitii postate miercuri de Asociatia pentru Memorie Identitara "Carpatii" pe site-ul petitieonline.ro. Asociatia se adreseaza Ministerului Culturii, Primariei si Prefecturii Bucuresti pentru salvarea si conservarea cladirii de patrimoniu, prin clasarea ei ca monument istoric.
Prefectul Capitalei a atacat in instanta autorizatia de demolare a Casei Cantacuzino
Prefectul Capitalei, Mihai Cristian Atanasoaei, a atacat vineri in Contencios Administrativ autorizatia de demolare a Casei Cantacuzino de pe strada Gutenberg nr. 3 si a cerut anularea acesteia. Lucrarile de demolare au fost sistate.
Actiunea Prefecturii Capitalei vine dupa ce Ministerul Culturii a instiintat institutia ca respectivul imobil se afla in procedura de clasare. "Conform Legii nr. 422/2001 art. 14 alin. 2, de la data comunicarii catre proprietar a declansarii procedurii de clasare si pana la publicarea ordinului de clasare sau pana la comunicarea neclasarii, dupa caz, dar nu mai mult de 12 luni, bunului imobil in cauza i se aplicã regimul juridic al monumentelor istorice. Astfel ca, demolarea imobilului nu putea continua", ne-a declarat Atanasoaei.
Din momentul in care s-a transmis actiunea Prefecturii catre Instanta, autorizatia de desfiintare a fost suspendata, iar Inspectoratul de Stat in Constructii a sistat lucrarile in cursul zilei de sambata, 29 mai.

România și-a dublat în ultimii 5 ani deficitul comercial cu produse alimentare. În 9 luni am importat aproape 8 milioane de tone de produse agroalimentare
Topul județelor după numărul de teste COVID care se fac în fiecare zi: București pe primul loc, Vrancea pe ultimul / Datele oficiale publicate de Ministerul Sănătății
VIDEO Va deveni Podul peste Dunăre de la Brăila un „muzeu”? „Tocmai a fost emisă autorizația de construire pentru primii kilometri din drumurile de legătură”
ANALIZĂ 44 de ani de la cutremurul din 4 martie 1977: Câte clădiri a consolidat Primăria Capitalei, câte au risc seismic și ce planuri are noua administrație
Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
Profesorul Radu Gologan, după prima etapă a Olimpiadei de Matematică, organizată online: „Am descoperit uluiți extrem de multe fraude. Părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție”
"O echipa de "demolatori" a lucrat continuu, instaland schele si distrugand elementele decorative ale fatadelor cladirii (frontonul din strada Gutenberg, feroneria de fonta forjata deosebit de valoroasa de la aceeasi intrare, stucaturi, capitelurile coloanelor, ancadramentele ferestrelor etc). Mai mult, demolatorii au sustras valoroasele feronerii, usile din fonta forjata si balustradele scarii de marmura din vestibul "
nu cred ca poti sa faci repede si intr-un mod de neobservat aceste lucruri,.
mai ales Politia care poate ar trebui sa mai patruleze pe strazi din cand in cand si sa vegheze si asupra patrimoniului...
si daca demolatorii isi vedeau de treaba si nu-i injurau pe 'nea Carpati puteau lucra in lniste, supravegheati de politie care ii ruga sa se opreasca. :))
Cazul cu Strandul Tineretului, unde s-a defrisat si e deja deschis santierul. Cazul cu spitalul CFR2, unde in curteas lor se face un nou turn.
Se stie, se face scandal, dar in final cladirea ramane.
Imobilul - astazi sufocat intre doua blocuri mai noi de birouri - este (era?) asezat cu spatele spre Splai si cu fatada principala catre str Gutemberg si catre cladirea arhivelor statului.
Amplasarea in centrul orasului - langa Cismigiu, Primarie si Splai face ca pretul terenului sa fie astronomic.
Valoarea intrinseca a imobilului - care nu mai este folosit de cca 20 de ani si puternic decazut - este foarte mica.
Cine a fost proprietarul ? Generalul Zizi Cantacuzino "Granicerul" este cunoscut pentru barba sa alba - model maturoi, pentru faptele de eroism de pe fronturile primului razboi mondial, pentru o presupusa poveste de amor cu Regina Maria (al carui rod spun unii ca ar fi fost Printesa Marioara, regina Yugoslaviei), pentru afilierea sa cu Corneliu Zelea Codreanu, cu Partidul Totul Pentru Tara si pentru expeditia sa in Spania in timpul razboiului civil.
In total - "bine des hauts et des bas" cum se spune in franceza pe care o cunostea atat de bine.
In casa din str Gutemberg au primit gazduire Capitanul si liderii legionari in perioada cand erau urmariti pentru crime de drept comun, precum asasinatele prefectrului Manciu si al prim-ministrului Duca.
Casa Gen Cantacuzino impreuna cu Biserica Sf Ilie Gorgani si caminele studentesti din zona reprezinta dupa Casa Verde din Bucurestii Noi, cel mai semnificativ colt "legionar" al Bucurestiului, singurul ramas in picioare.
Ignoranta si reprobarea puternica a legionarismului fac ca acest colt sa fie unul anonim in Bucurestiul de astazi. Putin stiu despre ce este vorba, iar si mai putini iau vreo atitudine, fie ea pro sau contra unui moment de istorie.
Sa fie clar - nu fac apologia legionarismului. Nici pe cea a altor "patrioti" care cica ar dori sa le stearga urma de pe fata Bucurestiului. Remarc doar cat de mare este lacomia si hotia in Romania!
calea mosilor e praf.
si strada gabroveni e praf - dar proprietarii de terase se straduie sa o infrumuseteze - au pus niste placi de lemn peste santul care tinea loc de strada, au adus scaune, bere si zorele. intr-adevar, asta lipsea acolo ca sa "rezolve" lucrurile. cine a aprobat stupizenia asta?!?!?!? trec sobolanii pe sub mesele alea!
bine ca e distractie! e o chestie si estetica uratului, dar halul de ingalare in care e zona aia si gradul de nesimtire, ca si de prostie al "micilor intreprinzatori" sunt deja peste limita.
se pare ca politzia miniesterului lu ceafa groasa este mereu la... constatari.
aleluia !