Cu putin timp inaintea Zilei mondiale fara tutun, sarbatorita in 31 mai, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a atacat dur politica industriei tigarilor, care vizeaza acum prioritar femeile din tarile in curs de dezvoltare, pentru a compensa pierderile de piata suferite in statele occidentale. "In conditiile in care numarul fumatorilor scade continuu in tarile OECD, industria tutunului cauta noi orizonturi pentru a-si vinde produsele", a afirmat Douglas Bettcher, expert in cadrul OMS, citat de Le Monde.

Concluziile unei anchete desfasurate de OMS arata ca, folosind aceleasi clisee utilizate in urma cu decenii in Occident, producatorii de tigari incita la fumat invocand "emanciparea femeii" si profitand de absenta legilor anti-fumat. Astfel, doar 5% din populatia mondiala traieste in tari in care fumatul este interzis in locurile publice.

"Industria tutunului este precum un virus mutant", a acuzat Douglas Bettcher.

In prezent, din peste un miliard de fumatori care traiesc pe glob 200 de milioane sunt femei.

Dar in jumatate din cele 151 de tari unde au fost efectuate anchete legate de incidenta fumatului in randul tinerilor procentul dintre femei si barbati este aproape egal.

OMS avertizeaza ca peste 8 milioane de persoane, dintre care 2,5 milioane sunt femei, ar putea muri in urma fumatului pana in 2030 daca nu se ia nicio masura de descurajare.

Trei sferturi dintre decesele inregistrate in randul femeilor s-au inregistrat in tarile unde veniturile populatiei sunt mici.