Premierul Emil Boc sustine ca restrangerea temporara a unor drepturi constitutionale, care reprezinta temeiul legal pentru reducerile de salarii si pensii, se va face pentru apararea securitatii nationale si a ordinii, in conformitate cu articolul 53 din Constitutie. "Ordinea publica si siguranta nationala sunt cele doua elemente care ne permit sa intervenim in acest caz", a raspuns Boc dupa ce a fost intrebat care este argumentul pentru care Executivul a decis restrangerea unor drepturi constitutionale.

Premierul a spus ca fundamentul legal care sta la baza reducerilor de salarii si pensii este principiul constitutional privind restrangerea temporara a unor drepturi. "Guvernul isi asuma raspunderea pe o lege care vizeaza masuri pentru restabilirea echilibrului bugetar, unde este avuta in vedere masura de reducere a cheltuielilor cu salariile si pensiile si a celorlalte drepturi sociale. Aceasta lege are ca temei Art.53 din Constitutia Romaniei, de restrangere temporara a exercitiului unor drepturi, si anume este vorba de restrangerea acestora pana la sfarsitul anului, pana in 31 decembrie", a spus Boc.

Potrivit acestuia, pentru anul 2011 urmeaza ca drepturile de pensii si drepturile salariale sa fie stabilite prin Legea bugetului de stat pe 2011, prin noua Lege a pensiilor si prin noua Lege a salarizarii unitare a bugetarilor.

Articolul 53 din Constitutia Romaniei:

  • (1) Exercitiul unor drepturi sau al unor libertati poate fi restrans numai prin lege si numai daca se impune, dupa caz, pentru: apararea securitatii nationale, a ordinii, a sanatatii ori a moralei publice, a drepturilor si a libertatilor cetatenilor; desfasurarea instructiei penale; prevenirea consecintelor unei calamitati naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav.
  • (2) Restrangerea poate fi dispusa numai daca este necesara intr-o societate democratica. Masura trebuie sa fie proportionala cu situatia care a determinat-o, sa fie aplicata in mod nediscriminatoriu si fara a aduce atingere existentei dreptului sau a libertatii.