Omar Hayssam si cei doi asociati ai sai Quasin Esse si Mohamad Omar au fost condamnati de Tribunalul Bucuresti la 16 si, respectiv, 14 ani de inchisoare in dosarul privind inselarea mai multor firme de leasing cu capete de tractor Volvo, pe care le-au exportat cu acte false in Siria si Egipt.

Faptele ar fi dus la un prejudiciu de aproximativ 1,8 milioane de euro, relateaza Mediafax.

De asemenea, instanta l-a condamnat pe Quasin Esse la 14 ani de inchisoare pentru aceleasi acuzatii, iar Mohamad Omar a primit aceeasi pedeapsa, acesta fiind judecat si pentru fals in acte vamale.

Instanta a mai dispus plata a 480.760 de euro catre Volvo si 1.114.223 euro catre SC Afin Leasing. Totodata, Tribunalul Bucuresti a pus sechestru asigurator pe bunurile acestora, pentru recuperarea prejudiciului. In plus, cei trei trebuie sa plateasca 10.000 de lei cheltuieli judiciare catre stat.

Sentinta poate fi atacata la Curtea de Apel Bucuresti.

In dosarul Volvo, procurorii Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie l-au acuzat pe Omar Hayssam ca, in calitate de presedinte al grupului de firme Manhattan, a constituit o grupare criminala la care au aderat Mohamad Munaf, Mohamad Omar, Adnan Khdip si Quasin Esse.

Hayssam este acuzat ca a inselat patru firme printre care si Volvo Truk Corporation, de la care a cumparat in leasing 22 de capete de tractor Volvo, pe care le-a exportat ulterior in Siria si Egipt, fara efectuarea platilor.

Omar Hayssam a fost condamnat de Inalta Curte de Casatie si Justitie, in lipsa, la 20 de ani de detentie pentru implicarea in rapirea jurnalistilor romani. Sirianul este urmarit general, national si international, in baza unui mandat de arestare preventiva emis in lipsa de catre Curtea de Apel Bucuresti.