Cine sunt liderii patronatelor care reprezinta mediul de afaceri la negocierile cu sindicatele si Guvernul

de Redactia Economic     HotNews.ro
Miercuri, 26 mai 2010, 11:39 Actualitate | Esenţial


Vot CES
Foto: hotnewstv
Cezar Coraci, Florian Costache, Dragos Mihalache, Ion Stanciulescu si altii - nume care de regula nu sunt in atentia opiniei publice - au devenit intens mediatizate in ultimele saptamani. Ei sunt reprezentantii patronatelor in Consiliul Economic si Social, institutie in jurul careia s-a creat valva odata cu avizul pe care se presupune ca ar trebui sa-l dea, ori sa nu-l dea, Scrisorii de intentie redactata de Guvern pentru a fi transmisa FMI.  Din documentarea realizata de HotNews.ro reiese ca marea majoritate a reprezentantilor mediului de afaceri nu sunt, efectiv, oameni de afaceri. Cercetatori, consultanti fiscali si profesori universitari, fosti politicieni sunt purtatorii de cuvand ai mediului de afaceri la negocierile cu sindicatele si Guvernul pe subiecte sensibile.
Iata cateva exemple.

Primul dintre acestia, Florian Costache, presedintele Consiliului Economic si Social, este si Presedintele Patronatului National Roman (P.N.R.). Costache a declarat pentru HotNews.ro ca nu mai are nici o firma, ca si-a vandut toate actiunile in 2004. "Membrii mei m-au ales tocmai in ideea sa nu fac concurenta neloiala celorlalte firme. Nu spune legea patronatelor ca trebuie sa fii om de afaceri. Eu asta fac, acum ma ocup de patronat de dimineata de la 8 pana seara la 10", a declarat Costache.

Ioan Cezar Coraci este presedintele patronatului UGIR -1903. Acesta figureaza in Registrul Comertului cu actiuni la 4 companii, dintre care doua sunt in lichidare, una este in dizolvare si una este in intrerupere temporara de activitate. Intrebat daca nu crede ca are, in acest caz, o problema de credibilitate in contextul in care reprezinta mediul de afaceri, Coraci a mai spus ca "principalul business de care se ocupa "o reprezinta compania Munplast, o fabrica mare. La aceasta companie are actiuni "pe numele fiicelor sale" dar oricum, a precizat ca activitatea sa principala este la patronat. "Credeti ca as  mai avea timp sa administrez efectiv vreo firma, sau vreun presedinte de patronat de pe lume se ocupa de administrarea vreunei firme? Vedeti ca ma gasiti nenumarate ore pe zi la patronat" a mai spus Coraci, pentru HotNews.ro.
Potrivit Registrului Comertului, Munplast are in 2008 o cifra de afaceri de 23,4 milioane RON, profit zero, 284 salariati si 568 de actionari.
 
Un alt lider de patronat, vicepresedinte la Consiliului National al Patronilor din Romania, Gabriel Ceacalopol este consultant fiscal si auditor si apare in Registrul Comertului ca actionar la o singura firma, mai exact firma sa de contabilitate si audit financiar, care apare cu bilantul nedepus pe anul 2008. Acesta este membru in mai multe organizatii si asociatii profesionale, dupa cum reiese din prezentarea postata pe site-ul propriu.

Stefan Radeanu, director editorial la Curierul National este vicepresedinte la Uniunea Generala a Industriasilor din Romania (UGIR) condusa de George Constantin Paunescu. Intrebat de afacerile proprii, Radeanu a spus pentru HotNews.ro ca "el reprezinta trustul de presa Media Sud Europa in cadrul patronatului".

Stefan Varfalvi, prim-vicepresedinte UGIR este actionar la 6 firme intre care compania multinationala Imsat SA si Banca Romaneasca - sucursala Constanta.
 
Ion Stanciulescu, si el membru al plenului Consiliului Economic si Social, este Presedinte al Patronatului Roman din Cercetare si Proiectare si Vicepresedinte al Confederatiei Nationale a Patronatului Roman. Este cercetator stiintific si, conform CV-ului publicat aici, a realizat si coordonat peste 15 proiecte complexe de cercetare in domeniul Telecomunicatii, a realizat in colaborare tehnico-stiintifica internationala 16 proiecte de cercetare in domeniul Telecomunicatiilor si are peste 40 lucrari publicate in reviste de specialitate sau prezentate in cadrul unor manifestari stiintifice nationale si internationale.

Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiului National pentru IMM din Romania, este doctor in economie si membru al mai multor asociatii internationale. Nicolescu este actionar la 3 companii, toate pe profit.  In plus, este autor a circa 70 de carti si a peste 400 de articole de specialitate.

Dan Matei Agathon, purtator de cuvant la Alianta Confederatiilor Patronale din Romania a detinut in 1991 functia de subsecretar de Stat, imputernicit special al Guvernului in relatiile cu sindicatele si patronatul. A fost vreme de 3 ani ministrul Turismului. A detinut actiuni la o companie din Bacau (alaturi de alti parlamentari PSD de Bacau) si alte companii, Dracula Parc (un proiect esuat al Guvernului PSD).

Dragos Mihalache, alt membru CES din partea patronatelor, este consilier principal la Confederatia Patronala a Industriei, Serviciilor si a Comertului din Romania. A detinut functii de conducere la Intreprinderesa de Electrozi Siderurgici Titu, si a fost implicat in conducerea altor doua companii. 

Informatii despre CES

In plenul Consiliului Economic si Social exista 15 reprezentanti ai patronatelor, 15 ai sindicatelor, 15 ai Guvernului.

 • Potrivit website-ului oficial, "Consiliul Economic si Social este institutie publica de interes national, tripartita, autonoma, constituita prin Legea 109/1997, cu modificarile ulterioare, in scopul realizarii dialogului social la nivel national dintre patronat, sindicate si Guvern si a climatului de stabilitate si pace sociala.
 • Constitutia Romaniei (revizuita in 2003) defineste Consiliul Economic si Social ca un organ consultativ al Parlamentului si Guvernului in domeniile de specialitate stabilite prin Legea sa de organizare si functionare.
 • Consiliul Economic si Social are rol consultativ in stabilirea strategiilor si politicilor economice si sociale, in aplanarea starilor conflictuale la nivel de ramura sau la nivel national aparute intre partenerii sociali, precum si in realizarea, promovarea si dezvoltarea dialogului social si a solidaritatii sociale.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

9539 vizualizari

 • +5 (7 voturi)    
  Deci, ca sa punem o concluzie, (Miercuri, 26 mai 2010, 11:01)

  Ovidiu [anonim]

  nu este nici un patron printre ei.

  Asta ar trebui inclusa in seria "Only in Romania...."
 • +7 (7 voturi)    
  dl Coraci e un nimeni (Miercuri, 26 mai 2010, 12:04)

  tanarul [anonim]

  A fost in partidul lui Virgil Magureanu, a mai pilotat pe ici pe colo. Efectiv nu are cum sa reprezinte patronatul.
  Este celebru de saptamina trecuta prin sintagma: firmele orivate nu sunt interesate de salariile la bugetari. Ce spui Frantz ? Dar cine le plateste salariile la bugetari ? Nu privatii ? Coraci nu reprezinta firmele private tot asa cum liderii imbuibati de sindicat nu ii doare de membrii lor de sindicat ci doar de interese personale
  • +7 (7 voturi)    
   dl Coraci e bugetar (Miercuri, 26 mai 2010, 11:12)

   Ovidiu [anonim] i-a raspuns lui tanarul

   preda la Automatica ca asistent sau asa ceva....

   Normal ca nu e de acord sa isi taie salarul cu 25%...
   • 0 (0 voturi)    
    mai informeaza-te (Joi, 27 mai 2010, 8:59)

    Ana [anonim] i-a raspuns lui Ovidiu

    Dl. Coraci preda cursurile de Teoria Sistemelor I si II la Automatica si a fost unul dintre putinii mei profesori cu un discurs modern si pe care l-am apreciat intr-adevar.
 • +5 (5 voturi)    
  faceti acelasi lucru cu sindicatele (Miercuri, 26 mai 2010, 12:18)

  Mihai [anonim]

  Cred ca ar fi mai interesant de trecut in revista liderii de sindicat. Patronatele au mecanisme de autoreglementare mult mai normale decat sindicatele. Patronii in general sunt capabili si interesati sa fie bine reprezentati in uniunile patronale. La sindicate lucrurile nu sunt atat de simple.
  • +1 (1 vot)    
   da se vede... (Miercuri, 26 mai 2010, 13:42)

   airamerica [utilizator] i-a raspuns lui Mihai

   Da, se si vede cat de interesati sunt. Cum a zis cineva mai sus: Only in romanica
  • +1 (1 vot)    
   Sindicatele :)) (Miercuri, 26 mai 2010, 14:25)

   GT2 [utilizator] i-a raspuns lui Mihai

   Pai acolo sunt patronii :)). Ca aia au toti zeci de firme si sunt actionari si la realitatea si peste tot pe unde pot trage un ban.

   In schimb liderii patronatelor sunt bugetari.

   Asta da paradox.
 • +7 (7 voturi)    
  Nu sunteti informati despre Corici (Miercuri, 26 mai 2010, 12:19)

  Laur [anonim]

  Corici face parte din "familia" celor care sunt in acelasi timp in mai multe locuri in acelasi timp. Este "profesor" la Universitatea Politehnica Bucuresti de unde ia un salariu de full profesor fara sa treaca pe la ore (de aceea nu sustine reducerea salariilor la bugetari). Mama sa a fost activista PCR la sectorul 3 din Bucuresti. Este cel care a facut zob asociatia Solidaritatea Universitara prin abuz de drept. A fost sau este inca membru in consilii de administratie la mai multe societati cu capital de stat pus acolo de Emil Constantinescu, un fraier care i-a data mana libera in campania electorala si mai ales acces la bani. In concluzie: un bugetar capusar care numai patronatele nu le apara el fiind adeptul statului paternal si slab de pe urma cariua a trait si traieste.
 • +2 (2 voturi)    
  PATRONATE ?! (Miercuri, 26 mai 2010, 12:25)

  vanatorul [utilizator]

  Cine sunt aceste asa zise "patronate ?!" In loc sa existe un singur patronat - cum ar fi normal - sunt o gloata de patronate care se tot cearta pe ciolan, la fel ca politicienii ! In CES, pensionarii au fost reprezentati ? De cine, de patronate ? Ca doar Coraci a fost de acord cu Basescu pentru taierea pensiilor !! A vut el mandat pentru reprezentarea intereselor si a drepturilor pensionarilor ?? Si adopta aceeasi pozitie ca si UDMR-istii //.
  (editat de HotNews.ro)
 • +4 (4 voturi)    
  Politehnica confirma (Miercuri, 26 mai 2010, 12:42)

  Silvia [anonim]

  Corici este intr-adevar "profesor" la Politehnica din Bucuresti, la facultatea de Automatica si Calculatoare. Nu a publicat in viata lui nimic de luat in calcul si a avansat pe aceleasi pricipii ca si liderii sindicali de la Alma Mater, adica prin santaj. Ecaterina Andronescu, cea care patroneaza Politehnica ii plateste salarilul integral desi nu trece pe la ore (vezi chiar declaratia sa ca este 100% la patronate). Este in schimb pe statul de plata la contracte publice de cercetare de unde ia banii fara sa faca nimic. Venitul sau lunar ca bugetar a fost pe luna martie de 6.632 euro/echivatent doar de la UPB. Despre ce interese ale patronatelor vorbim atata timp cat el incaseaza banii acestia fara munca? Acum negociaza cu partidele o pozitie bine platatita la Bruxelles, adica alti 8.000 euro/luna ca reprezentant al CES-ului. Iar Andronescu ii va plati in continuare salariul?
 • +5 (5 voturi)    
  Ovidiu Nicolescu este singurul reprezentativ (Miercuri, 26 mai 2010, 12:45)

  Anonim [anonim]

  Din articol rezulta clar ca singura persoana reprezentativa e Nicolescu- are 3 firme, a obtinut profit, e profesor de management asa incat stie ce vorbeste. Restul sunt niste neica nimeni care au ajuns acolo prin tot felul de tertipuri murdare.
 • 0 (2 voturi)    
  si mai vreti .. (Miercuri, 26 mai 2010, 13:18)

  geogigi68 [anonim]

  Din articol rezulta clar ca singura persoana reprezentativa e Nicolescu- are 3 firme, a obtinut profit, e profesor de management asa incat stie ce vorbeste. Restul sunt niste neica nimeni care au ajuns acolo prin tot felul de tertipuri murdare.
  ........................

  Shi mai vreti sa traim bine ...cu Asa OAMENI ...
 • +1 (1 vot)    
  Neorientati si patronii astia... (Miercuri, 26 mai 2010, 13:28)

  Pantera Roz [utilizator]

  De ce D-zeu nu si-au ales lideri reprezentativi ca d-na Udrea,Cocos,Videanu,Prigoana si Cezar Preda(mogulii gunoaielor),Casuneanu,etc?!Adica niste patroni adevarati,nene,capitalisti de succes,nu paiatele astea...
 • 0 (0 voturi)    
  Autorul este pe langa subiect (Miercuri, 26 mai 2010, 13:31)

  Aurel [anonim]

  Este vorba de confuzie grava intre patron si angajator.
  Confederatiile patronale sunt organizatii formate din firme in calitate de angajatori ai fortei de munca. Aceste firme sunt reprezentate printr-o persoana desemnata (directorul sau unul dintre actionari sau alta persoana) atunci cand firma este detinuta de un actionariat sau poate fi reprezentata de insusi patronul sau actionarul majoritar daca acesta nu doreste sa numeasaca alta persoana din conducerea firmei. Dintre acesti reprezentanti ai firmelor se desemneaza conducerea confederatiei care participa la negocierile cu sindicatele pe problema contractelor colective de munca si la consultarile cu guvernul pe probleme economice. In general, marii oameni de afaceri care au mai multe firme si grupuri de firme nu au timpul (sau nu vor) sa participe la tot felul de nogocieri si intalniri pentru fiecare firma in parte.
  Deci nu mai confundati patronul cu angajatorul. Sunt categorii diferite.
  • +4 (4 voturi)    
   Da, dar (Miercuri, 26 mai 2010, 14:06)

   radiogargara [utilizator] i-a raspuns lui Aurel

   nu pot sa- si dea cu parerea daca n-au manageriat macar o firma in viata lor! Intr-o tara normala, conduci firme (profitabile!) , apoi, cand nu mai vrei, nu mai ai chef de asta, si vrei sa reprezinti patronii in rel. cu statul sindicatele etc, tocmai pe baza experientei pe care ai dobandit-o , faci acest lucru! De asemenea, a nu se confunda actionarul si/sau asociatul cu managerul... asa cum multi patroni din Romania o fac...
 • +1 (1 vot)    
  Nu tin minte sa fi ales pe careva (Miercuri, 26 mai 2010, 14:13)

  dip [anonim]

  Nu am stiut cine sunt "liderii patronatelor" si cine ia ales ,cred ca s-au pus singuri s-au au fost alesi intre ei. In orice caz nu reprezita corect patronatele.
  In momentul cand o sa aparo adevaratii lideri atunci cu siguranta vor putea impune totul iar in Romania va fi foarte bine.
  Nu i-am auzit pe acesti lideri sa impuna 10% taxa unica si 2% dividentele cu amenintarea grevei fiscale . .Atunci ar sta investitorii la coada sa vina in Romania .Trebuie dat drumul la proiecte nerambursabile de la UE pentru a produce mai mult mai ales la export .
  La noi nu mai este nici o speranta singura cale este dictatura, cu riscul de a sarii in sus toate tarile care spun ca au democratie.
  cu stima
 • +1 (1 vot)    
  Stefan Radeanu e o lichea (Miercuri, 26 mai 2010, 15:08)

  Adrian [anonim]

  Mare vicepresedinte la UGIR 1900 toamna, Stefan Radeanu e ziaristul catel de casa al mogulului George Constantin Paunescu. E un lingau si jumate, iar tota viata lui a scris numai ode la adresa familiei. Un alcoolist notoriu. Halal tara
 • 0 (0 voturi)    
  Patroni??? Mananca si ei o paine (Miercuri, 26 mai 2010, 18:23)

  Florin [anonim]

  Daca ne uitam cum arata legislatia actuala, negociata si parafata de domnii de mai sus, ne luam cu mainile de cap. Ma tem ca lipsa totala de experienta manageriala si interesele adiacente ale domniilor lor au dus la brambureala legislativa trecuta, prezenta si probabil viitoare.
  Daca ne uitam de pilda la cum arata Codul Muncii, nu cred ca un patron sau reprezentant al angajatorilor ar fi avut nebunia sa il semneze. Nu este de mirare ca Statul, in calitate de Angajator-Arbitru-Jucator incalca legislatia muncii de cate ori poate. Din pacate noi astia mici si multi, care ducem in spate economia Romaniei, asa cu este ea, o luam pe coaja rau de la ITM, daca Doamne fereste facem vre-o gresala.
 • 0 (0 voturi)    
  patronate (Miercuri, 26 mai 2010, 23:40)

  baran grigore [anonim]

  Patronatele au un rol foarte important intr-o tara civilizata. Ele trebuiesc infiintate pe ramuri de activitate dar si sa faca parte dintr-o uniune nationala. Cunosc in Patronatu National Roman un vicepresedinte pe nume Ciudin Iulian si un alt vicepresedinte Hagiu Augustin care atunci cand comenteaza o tema arata inalta gandire si pregatire necesara zilelor noastre.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by