Sindicatul National al Lucratorilor din Penitenciare si Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor au anuntat, miercuri, ca vor declansa greva generala in toate unitatile din sistemul penitenciar, incepand cu data de 31 mai 2010, potrivit Mediafax.

"Masurile anuntate de Guvern si Presedintie referitoare la reducerea salariilor, pensiilor si prestatiilor sociale, dar si lipsa unui dialog social real obliga salariatii din penitenciare la incetarea lucrului alaturi de celelalte categorii profesionale din sectorul bugetar si din economie", se arata intr-un comunicat semnat de presedintele Federatiei Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor, Sorin Dumitrascu.

Sindicatele sustin ca subfinantarea cronica a sistemului penitenciar si cele 3.000 de posturi vacante fac imposibila aplicarea masurilor guvernamentale, fara ca penitenciarele sa intre in colaps.

"In primele cinci luni din 2009 au fost acumulate doar in sectorul operativ 200.000 de ore suplimentare, iar conditiile de lucru si riscurile deosebite nu sunt nici pe departe de natura sa plaseze salariatii din penitenciare in categoria privilegiatilor sistemului bugetar. O reducere a schemei cu inca 25% ar dubla orele suplimentare generand un total anual de un milion de ore in plus, imposibil de compensat vreodata, in contextul in care se anunta peste 10.000 de detinuti ce urmeaza sa fie repatriati, iar necesarul de noi angajari devine vital pentru indeplinirea misiunilor in bune conditii", se mai arata in comunicat.

"Criza nu a diminuat si pedepsele cu executarea inchisorii, infractionalitatea fiind in crestere in ultima perioada", mai spun sindicalistii.

Pe perioada grevei ar urma sa inceteze urmatoarele activitati: activitatile de escortare a detinutilor la punctele de lucru; activitatile de prezentare la instantele de judecata - cu exceptia detinutilor arestati preventiv; transferurile pentru executarea pedepsei; activitatile educative, culturale si sportive cu detinutii; interventia si consilierea psihologica planificata; orice alte activitati de grup cu detinutii; activitatile din sectorul economico-administrativ; activitatea la sectorul Organizarea Muncii; se reduce programul la sectorul evidenta detinuti la 4 ore pe zi, plus programul de vizite/cumparaturi la 4 ore pe zi.

Sindicalistii mai precizeaza ca va functiona normal doar paza penitenciarului, supravegherea detinutilor pe sectii si asigurarea utilitatilor de minima necesitate.

Sindicatele din penitenciare numara aproximativ 11.000 de membri dintre cei 12.500 de salariati din sector.