O decizie finala cu privire la calendarul actiunilor de protest va fi anuntata miercuri la ora 14, dupa ce reprezentantii confederatiilor sindicale se vor intalni in aceasta dupa-amiaza la ora 17,30 cu ministrul Finantelor Sebastian Vladescu, au anuntat liderii sindicali. Potrivit presedintelui CNSLR Fratia, Marius Petcu, confederatia pe care o reprezinta este pregatita de declansarea grevei generale pentru 31 mai, dar o pozitie comuna va fi comunicata abia miercuri. Liderii Blocului National Sindical spun ca la greva generala vor participa si companii din mediul privat. “Vor fi prezenti si sindicalistii de la Dacia Renault, precum si ai unor companii multinationale care isi desfasoara activitatea in Romania”, au spus oficialii BNS.

"Am facut o evaluare a situatiei cu care suntem confruntati, intrucat am primit un telefon si la 17:30 la Ministerul de Finante vom avea intalnirea care era programata maine dimineata. Vom face o reevaluare maine de dimineata asupra rezultatelor discutiilor de azi si miercuri la ora 14:00 anuntam decizia finala a Confederatiilor", a declarat Bogdan Hossu, liderul Cartel Alfa.

Bogdan Hossu a mai precizat ca nu stie daca la intalnirea de la Ministerul de Finante va participa si premierul Emil Boc.

Presedintele CNSLR Fratia a spus ca organizatiile membre ale confederatiei pe care o reprezinta sunt pregatite sa intre in greva pe 31 mai.

"In data de 31 sunt pregatite sa intre in greva de solidaritate urmatoarele organizatii membre ale CNSLR Fratia: Federatia Sanitas din sanatate, Federatia Spiru Haret din educatie, Sed Lex - reprezentand functionarii publici, Federatia Columna si, de asemenea, sunt pregatite organizatiile din metrou, RATB si CFR. Incercam sa ne corelam cu celelalte Confederatii, si inteleg ca maine colegii mei vor avea genul acesta de optiuni ferme cu privire la participarea la greva din 31 mai", a spus Marius Petcu, liderul CNSLR Fratia.

El a mai aratat ca au existat discutii pentru a realiza greve in "cascada" pentru a exercita o presiune suplimentara asupra Guvernului, insa incearca sa isi convinga colegii ca impactul maxim al grevelor sa fie in data de 31 mai.

Ion Pisc, vicepresedinte Blocul National Sindical, a precizat ca la greva generala vor participa si companii din mediul privat. “Vor fi prezenti si sindicalistii de la Dacia Renault, precum si ai unor companii multinationale care isi desfasoara activitatea in Romania", mentionand companiile CEZ si E.ON.

Sindicatele se impotrivesc astfel masurilor de austeritate pe care Guvernul doreste sa si le asume miercuri in Parlament. Presedintele Partidului Democrat Liberal, premierul Emil Boc, a declarat, marti, dupa intalnirea sefului statului cu grupurile parlamentare ale PDL, ca scrisoarea de intentie catre FMI trebuie mai intai sa fie aprobata de Guvern, dupa care se va stabili calendarul asumarii proiectului de lege in legislativ. „Doua lucruri sunt certe: in primul rand, trebuie aprobata in Guvern scrisoarea de intentie catre FMI si, dupa aceea, urmeaza asumarea raspunderii pe un proiect de lege, nu pe o Ordonanta de Urgenta”, a spus Boc, precizand ca masurile adoptate de Guvern vor fi prezentate miercuri. „Veti afla graficul pe care Guvernul il va prezenta”, a adaugat premierul, intrebat de jurnalisti care este calendarul asumarii raspunderii de catre Guvern.