Guvernul discuta despre posibilitatea concedierii a peste 1.100 de angajati din unitatile subordonate Ministerului Sanatatii, dintr-un total de circa 7.870 de posturi finantate, incluzand atat functionari publici, cat si personal contractual. Disponibilizarea de personal ar urma sa fie aplicata de la 1 august, potrivit unui document oficial obtinut de agentia Mediafax, si vizeaza reducerea numarului maxim de posturi finantate integral de la stat in sistemul de sanatate.

  • "Ca urmare a analizarii activitatii desfasurate de catre unitatile subordonate Ministerului Sanatatii, avand in vedere si cheltuielile de personal aprobate, consideram necesara, pentru eficientizarea activitatii acestora, reducerea numarului de personal cu 1.112. Intrucat categoriile de personal vizate sunt atat functionari publici, cat si personal contractual, in functie de datele de la care masura devine operationala, este necesar un termen de 60 zile pentru derularea masurilor de protectie sociala. In situatia in care masura de reducere a numarului de personal se aproba cu data de 1 iunie 2010, disponibilizarea efectiva va avea loc incepand cu data de 1 august 2010", se arata in document.

Salariatii disponibilizati ar urma sa beneficieze de compensatii banesti in functie de vechime, respectiv 5 salarii brute lunare pentru vechime de pana la 5 ani, 12 salarii brute lunare pentru vechime cuprinsa intre 5 si 10 ani si 24 salarii brute lunare pentru vechime de peste 10 ani.

In sectorul sanitar, majoritatea personalului are o vechime de peste 10 ani, astfel ca efortul financiar aferent compensatiilor banesti pentru 1.112 persoane concediate este estimat la un total de 75,5 milioane de lei.

Documentul mai arata ca, din analiza modului de organizare a directiilor de sanatate publica, a numarului de posturi aprobat si a modului de asumare a responsabilitatilor, a rezultat ca numarul de posturi in baza caruia directiile de sanatate publica isi desfasoara activitatea este inegal repartizat, avand in vedere particularitatile si marimea judetului, raportata la numarul de locuitori.

Potrivit aceluiasi document, in cadrul reorganizarii activitatii directiilor de sanatate publica va fi aprobata, prin ordin al ministrului, o noua structura organizatorica, va fi determinat numarul de personal in functie de populatia judetului si activitatea desfasurata, iar numarul directorilor coordonatori adjuncti ai directiilor de sanatate publica va fi redus cu 2, serviciul deconcentrat urmand sa functioneze cu un director coordonator si doi directori coordonatori adjuncti.