20.000- 30.000 de sindicalisti au protestat miercuri, 19 mai, in fata Guvernului.

Sindicalistii si-au anuntat nemultumirea fata de masurile de austeritate anuntate de cabinetul Emil Boc.

Protestul a fost vazut de locatarii blocurilor din Piata Victoriei. Un consultant pe piata energiei, un medic/director de firma, un economist, un pensionar si un antreprenor imobiliar au povestit pentru HoNews.ro cum au vazut cel mai mare protest din 2010.

Video: Filmul mitingului din Piata Victoriei

Protestul celor 20.000 de sindicalisti (estimarea Jandarmeriei) a fost urmarit de catre locatarii blocului Orange din Piata Victoriei. Obisnuiti cu protestele din piata, acestia au relatat cum au vazut ei mitingul sindicatelor. Mihai Vilet, consultant pe piata energiei, care locuieste la etajul 13, ne-a relatat cum s-a vazut protestul de la balcon si cum au relatat televiziunile.

“S-a umflat foarte mult. Televiziunile au spus ca sunt 60.000. Am vazut multe proteste aici, iar azi au fost in jur de 15-20.000. Au filmat in asa fel incat sa arate cat de multi sunt. Eu ma asteptam la mai mult. Asteptam sa vad oameni cu adevarat disperati, dar cand dansezi si canti nu mai esti disperat. La ce masuri s-au anuntat, stai in piata si mori cu ei de gat si nu dansezi. A fost destul de penibil”, a povestit Mihai. El a relatat ca in ultima saptamana au mai fost proteste la care participau cateva zeci sau sute de persoane si ca televiziunile au procedat la fel de distorisionat realitatea. “Inteleg ca lumea este revoltata pentru ca li se reduc veniturile multora, dar cred ca sunt prea multi bugetari”, a mai spus Mihai.

La o alta usa ne povesteste despre protest un bugetar (medic) care lucreaza si in sectorul privat. “Am vazut protestul, dar nu cred ca o sa se rezolve ceva astfel. Ii inteleg, ca si eu sunt si bugetar, dar lucrez si in privat. Nu stiu ce ar putea face Guvernul acum. Eu nu cred ca premierul Boc sau presedintele Basescu sau orice alt lider si-a dorit masurile de austeritate de acum. Nimeni nu vrea sa ia din salariile profesorilor, doctorilor sau ale politistilor. Si nu sunt membru de partid. Acestea sunt masurile impuse de FMI. Poate acum o sa se renunte la unele masuri la presiunea maselor, cum e aceea cu indemnizatia pentru mamici. Dar intram intr-un cerc vicios. De undeva trebuie luati banii. Eu cred ca, oricum, mai incolo se va mari si TVA-ul si nici asta nu e bine. Eu sunt director la o firma, iar daca se mareste TVA-ul trebuie sa reduc chetuielile si sa dau oameni afara. Cred ca prin masurile astea Guvernul a incercat sa faca sa nu se ajunga la concedieri.”, ne-a spus Alina Musetescu, medic si director de firma.

Un etaj mai jos, Adriana Vranceanu, care lucreza in domeniul financiar bancar, a privit protestul printre picaturi: “A fost decent. S-au comportat bine. Cred ca e motivat protestul lor, pentru ca toate lipsurile se rasfrang asupra lor. Cred ca Guvernul poate sa faca ceva sa regandeasca masurile. Poate ar fi bine sa taie din achizitii si din investii, dar nu din cele in derulare, pentru ca asta ar fi o greseala.”

La o alta usa, o alta companie. “Nici nu ne-am uitat. In privat se lucreaza si nu se protesteaza. Nota bene: se lucreaza!”, ne-a spus un domn cu servieta si in costum.

“Prea multa lume e disperata. Sa reduci 25% din venituri inseamna foarte mult. Am vazut protestul in direct si oamenii cred ca au venit sa isi spuna pasul. Mi se pare justificat”, ne-a relatat Florina Mardare, care lucreaza in domeniul constructiilor.

Un pensionar, fost functionar public, ne spune ca si-a facut deja calculul si va pierde 250 de lei din pensie. “Cei din piata si-a spus pasul. Eu am vazut un prostest decent dar ma asteptam sa fie mai multa lume pentru ca viata e foarte grea acum. Eu am o fiica fara slujba si un nepot student care traiesc din pensia mea.”, ne spune pensionarul.

Cum s-a vazut protestul de pe asfaltul din Piata Victoriei

Protestul celor 20 000-30 000 de sindicalisti care au blocat Piata Victoriei a inceput dimineata la ora 10 cand protestatrii se adunau in piata. “BNS pe centru, Sanitas pe dreapta, CSDR in stanga”, asa dirija multimea o vocede pe scena amplsata in piata. Intre timp televiziunile au titrat “Mitingul saraciei”, “Marele miting” sau “Diperarea saraciei”. Intr-o atmosfera calduta, sindicalistii au fost animati de muzica difuzata de pe scena, marele hit fiind “Dansul pinguinului”. Cei care au asigurat playlistul mitingului au uitat sa taie din piesa respectiva si reclama la Radio ZU, post de radio detinut de Dan Voiculescu, presedintele de onoare al PC.

HotNews.ro a incercat sa afle de la sindicalisti de ce au venit in piata. Iata ce ne-au raspuns:

“Avem salarii mizere. Ni s-au taiat sporurile, sporul de hrana, de vechime. Daca ne mai taie 25% nu se mai poate trai. De asta am venit”, politist comunitar din Constanta.

Dialog reporter-pensionar protestatar:

Pensionar: Guvernul e de vina, sa plece la Gherla. Sa vina cineva capabil.

Reporter: Cine e capabil?

P: Pai, un tehnocrat. Uite, dumneata, ca de asta filmezi, ca esti capabil. De ce nu iei hotararea sa ii dai jos?

R: Eu sunt capabil sa imi fac treaba mea de ziarist cat mai bine, nu sa guvernez...

P: Era mai bine pe vremea lui Ceausescu, era o ordine, te lua de pe strada sa muncesti.

Un grup de sindicalisti din administratia publica din Covasna a fost prezent la protest. Liderul lor explica de ce colegii sai din sindicat si-au marit salariile prin hotarari de consilii locale si si-au votat sporuri pe timp de criza: “Voi cei din presa nu aveti voie sa generalizati. Probabil sunt multe cazuri dar sunt si multe cazuri in care totul s-a facut legal. Eu cred ca cei care si-au marit salariile pe timp de criza au stiut mai multe decat noi. Poate au stiut ca Guvernul se pregateste sa le diminueze salariile si s-au pregatit din timp astfel incat, daca se pune in aplicare diminuarea salariilor, sa ramana cu un venit decent.”

Un profesor, membru de sindicat, ne spune, dar numai dupa ce il asiguram ca declaratia sa va fi anonima, ca sindicalistii au fost stimulati financiar sa participe la miting. Nu a dorit insa sa ne spuna care a fost suma. dar ne relateaza ca nu este de acord cu protestul.

Printre protestatri au participat si multi politisti. Un politist din Constanta ne-a relatat nemultumirile sale. “Sunt conditii precare in Politie. Nu sunt bani pentru dotari, pentru carburanti si nu mai spun de salarii. Daca le diminueaza, cred ca o sa imi plateasca ratele Guvernul. Apoi mai sunt si legile care favorizeaza infractorul”, ne-a relatat politistul.

Un grup de sindicalisti Sanitas din Campulung Muscel au explicat de ce au participat la protest.

“Avem salarii de 600 de lei. Daca ne ia 25% cu ce mai ramanem? Cu ce ne luam de mancare? In schimb, ei la Guvern fac risipa si cumpara nu stiu ce perdele. Sigur ca lor nu le pasa de noi. De asta am venit”, spune una dintre protestatare.

Un alt sindicalist din invatamant spune ca nu este de acord cu imprumutul de la FMI. “Sa ne lase Basescu cu FMI-ul, sa nu ne amaneteze viitorul copiilor. Boc a facut cheltuieli nesimtite. Sa se trezeasca”, spune sindicalistul.

O sindicalista de la Federatia Educatiei Nationale agita o pancarta in care Emil Boc si presedintele Basescu sunt caricaturizati cu urmatorul mesaj “Piticu' si Chioru' au distrus poporu!”. “Ne merge rau pentru ca unul e pitic si altul e chior, de asta ne merge rau”, spune sindicalista.

De langa scena, un protestatar a fost scos pe targa. Televiziunile au devorat scena. Jandarmii au intervenit pentru a degaja locul de cameramanii care sufocau pacientul. Cu o jumatate de ora inainte de finalul mitingului, protestatrii au inceput sa plece. “M-am plictisit si de liderii de sindicat, ca prea bine s-au ajuns si ei. S-au cam ghiftuit pe spatele nostru”, explica un participant care tocmai a plecat din piata.

In final, cele cateva mii de persoane care au ramas pana la final au fost rasplatite cu un mini spectacol. Protestatrii au dansat si au cantat pe acordurile muzicii lui CRBL. “Noi suntem generatia cu papion si nu stim sa dam nici buna ziua. Stii cum e romanul: n-are noroc, dar se pricepe la tot. Eu as fi dansat dar... (arata catre piciorul in ghips). Asa ca am venit sa cant pentru ca asta stiu sa fac”, ne-a spus CRBL.