Ministerul Sanatatii va achizitiona un milion de doze de vaccin anti-TBC, asigurand vaccinarea tuturor copiilor nascuti in perioada februarie – mai 2010, precum si vaccinarea tuturor nou - nascutilor din urmatoarele 9 luni, dupa ce Guvernul a aprobat miercuri o hotarare pentru cumpararea de vaccin BCG, cu sprijinul UNICEF.

Costul acestui program este de 81.732 dolari, din care 30% vor fi platiti in avans, a precizat ministrul Sanatatii, Attila Cseke, anunta biroul de presa al Guvernului.

"Pentru o doza de vaccin vom plati 27 de bani, costuri inferioare valoric celor achizitionate anul trecut de la Institutul Cantacuzino”, a adaugat el.

Ministrul a estimat ca achizitia celor 1.000.000 de doze de vaccin se va finaliza in 4-5 saptamani de la publicarea in Monitorul Oficial a actului normativ adoptat miercuri.

Statul roman asigura anual, gratuit, in maternitati, vaccinarea BCG a tuturor nou-nascutilor in cadrul Programului National de Imunizare. Se asigura astfel prevenirea formelor invazive, hematogene de tuberculoza la copii, si contribuie totodata la diminuarea incidentei bolii in populatia generala.

Ministerul Sanatatii a incheiat in fiecare an un contract de furnizare de vaccin BCG cu producatorul national de vaccinuri Institutul Cantacuzino in vederea asigurarii cantitatilor necesare de vaccin pentru toti nou-nascutii din cursul anului respectiv.

In anul 2009, Institutul Cantacuzino a livrat Ministerului Sanatatii cantitatile de vaccin necesare, insa, din cauza lucrarilor de retehnologizare la linia de productie si infiolare, institutul a incetat procesul de productie din al II-lea trimestru al anului, asigurandu-se astfel cantitatile necesare doar pana la sfarsitul lunii ianuarie 2010.