Un donator de organe decedat la un milion de persoane - Romania are cea mai mica rata a donarilor de organe din UE. Spania, cel mai mare: 33,8 donatori/un milion de locuitori. Parlamentul European a aprobat directiva privind standardele de calitate si siguranta pentru organele donate si a votat rezolutia care se refera la Planul de actiune al Comisiei privind donarea de organe. Rezultatul: o scurtare a perioadei de asteptare, combaterea traficului de organe si siguranta si o calitate controlata a organelor destinate transplantului. Tarile membre UE au doi ani la dispozitie pentru a transpune directiva in legislatia nationala.

Situatia actuala in UE

60.000 de pacienti sunt pe lista de asteptare in UE, iar 12 oameni mor in fiecare zi asteptand transplantul. Sunt datele furnizate de institutiile europene, Parlament si Comisie. Asta a dus la o crestere a traficului de organe si o incurajare a acestei practici. Rata donarilor de organe si activitatile de transplant difera in UE de la tara la tara. Romania inregistreaza din nou un record negativ: este tara cu cea mai mica rata a donarilor de organe, de un donator decedat la un milion de persoane. Cea mai mare rata o are Spania - care a infiintat o retea de coordonatori de transplant in spitale, care vorbesc cu familiile celor decedati pentru a discuta optiunile de transplant - de 33,8 donatori decedati/ un milion de oameni.

Tarile membre UE au incercat o imbunatatire a donarii voluntare de organe prin campanii publice, care au avut succes limitat. Unele tari au o varianta de donare voluntara (opt in), adica cetatenii sunt considerati donatori doar daca se inregistreaza ca atare. Alte tari presupun din start ca esti donator, insa au introdus o varianta de exceptare (opt out), daca in mod explicit optezi sa nu fii donator.

Reglementare uniforma la nivel european

Pornind de la situatia neuniforma din tarile UE, mai ales in privinta sigurantei si calitatii organelor destinate transplantului, Comisia Europeana a propus reguli unitare care sa garanteze un standard minim de calitate si siguranta a organelor care sunt "schimbate" intre tarile membre UE.

Ce presupune directiva?

Instituie reguli care sa asigure publicul ca organele provenind din orice stat membru al UE au aceeasi calitate si garantii de siguranta, indiferent de tara din care provin. Masurile prevazute - precum aceea de a stabili autoritati competente si un sistem de urmarire a traseului (trasabilitatea) organului de la donator la cel care il primeste, in tarile in care acestea nu exista - sunt o modalitate de combatere a traficului de organe.

  • Mai mult, regulile vor facilita schimbul de organe si extinderea optiunilor, asigurand si o mai buna compatibilitate intre donator si recipient.
  • Infiintarea unei autoritati competente in fiecare stat membru, acolo unde inca ele nu exista, pentru a asigura respectarea standardelor de calitate si siguranta prevazute de directiva.
  • O astfel de autoritate ar urma sa elaboreze reguli care acopera toate stadiile de la donare pana la transplantul efectiv, in baza standardelor prevazute in prezenta directiva. Daca doresc, statele membre vor avea posibilitatea de a introduce reguli mai stricte.
  • Autoritatile vor aproba centrele de prelevare si de transplant, vor elabora sisteme de raportare si management pentru reactii adverse, vor colecta informatii legate de rezultatul transplantului si vor supraveghea schimbul de organe cu alte state membre si tari terte.
  • Trasabilitatea de la donator la pacient si invers va face parte din acest sistem, in timp ce confidentialitatea si securitatea informatiilor va fi asigurata.
  • Directiva mai stipuleaza si nivelul minim de informatii care de regula vor trebui colectate pentru fiecare donare, dar anumite exceptii vor fi permise, daca analiza privind riscurile si beneficiile demonstreaza ca beneficiile depasesc riscurile.
  • Statele membre trebuie sa asigure un nivel de pregatire si competenta corespunzator al personalului implicat in acest proces.
  • Comisia Europeana va crea o retea autoritatilor competente si va stabili procedurile de transmitere a informatiilor intre statele membre. Acestea vor putea incheia acorduri cu organizatiile europene de schimb de organe si vor putea delega activitati legate de schimbul de organe.

Directiva mai prevede reguli privind donatorii in viata:

  • Statele membre trebuie sa asigure cel mai inalt nivel de protectie a donatorilor in viata.
  • Donatia de organe umane trebuie sa fie "voluntara si neplatita", dar "principiul neremunerarii nu trebuie sa impiedice un donator viu sa primeasca o compensatie pentru cheltuielile suportate sau pentru pierderea de venituri din cauza donarii".
  • In plus, statele membre trebuie sa interzica publicitatea pentru nevoia sau disponibilitatea de organe daca scopul este un castig financiar.

Directiva Comisiei a fost validata prin votul dat de Parlamentul European raportului care o analiza, vot care a avut loc miercuri la Strasbourg. Alaturi de directiva, un alt raport analiza Planul de Actiune al Comisiei, care a primit si el votul pozitiv al eurodeputatilor.

Ce prevede Planul de Actiune al Comisiei Europene?

El vine sa intareasca dispozitiile directivei si are in vedere prioada 2009-2015, stabilind 10 masuri prioritare. Efectele documentului ar trebui sa fie cresterea numarului de organe destinate transplantului, in conditiile in care 60.000 de oameni sunt in prezent pe liste de asteptare.

  • Printre masurile avute in vedere sunt acelea de a institui coordonatori de transplat in spitale, pentru a imbunatati modalitatea de a detecta potentiali donatori si a creste rata donarilor de organe.
  • Autoritatile nationale vor trebui sa instituie scheme prin care cetatenilor sa li se dea posibilitatea de a se inregistra ca donatori atunci cand fac cerere pentru eliberarea pasaportului sau a carnetului de conducere si sa faciliteze inregistrarea on line intr-un registru al donatorilor national sau european.
  • Mai mult, statele membre ar trebui sa introduca posibilitatea includerii in documentele de identitate - card sau pasaport - si a permiselor de conducere a unor mentiuni, insemne sau simboluri de indentificare a persoanelor care sunt donator sau si-a exprimat dorinta de a fi exceptat.
  • Planul de actiune prevede si schimbul de informatii care va ajuta tarile care au disponibilitati reduse de organe sa isi imbunatateasca ratele de donare.

2 ani pentru implementarea regulilor in statele UE

Parlamentul European a votat miercuri cele doua documente propuse de Comisie, iar dupa adoptarea lor de catre Consiliu, ele vor fi publicate in Jurnalul Oficial al UE in iunie 2010. Statele membre vor avea la dispozitie 2 ani sa transpuna directiva in legislatia nationala. Directiva ofera suficienta flexibilitate statelor membre ale UE pentru a armoniza sistemele existente deja cu noile prevederi, in vederea reducerii birocratiei si a poverii administrative. La fiecare 3 ani tarile UE vor trebui sa transmita un raport Comisiei, privind implementarea directivei.

Cooperare europeana a existat sporadic si anterior

In Europa, exista o organizatie privind schimbul de organe, Eurotransplant, care are drept membri Austria, Belgia, Croatia, Germania, Luxemburg, Olanda si Slovenia. Eurotransplant are parteneriate cu alte organizatii nationale si internationale. In nordul continentului exista Scandiatransplant, care acopera populatia de 24,5 milioane de locuitori a cinci tari: Danemarca, Finlanda, Islanda, Norvegia si Suedia.

Directiva Comisiei poate fi consultata aici.

Planul de actiune al Comisiei poate fi consultat aici.

Centrele autorizate de transplant in Romania pot fi vazute aici.