Ministerul Educatiei are la dispozitie "masuri legale" pentru a evita blocarea anului scolar, a declarat, luni, ministrul Daniel Funeriu, pentru Mediafax. El spune insa ca institutia pe care o conduce nu va apela la aceste masuri, ministrul fiind convins ca dascalii "nu vor pune in pericol viitorul elevilor pe care i-au pregatit atatia ani".

  • "Exista desigur la dispozitia Ministerului solutii legale, la care nu as dori sa apelez ca sa incheiem acest an scolar. Dar, spun din nou, contez foarte mult pe ratiunea, profesionalismul si daruirea profesorilor pentru a nu pune in pericol viitorul generatiei de copii pe care au pregatit-o atatia ani. Nu vreau sa actionam sub imperiul fricii, nu vreau sa actionam sub imperiul amenintarilor si nu voi face nicicand acest lucru. Incercam sa rezolvam problemele in limitele pe care ni le permitem astazi. Sunt convins ca vom reusi sa trecem si peste aceasta perioada, dar vreau sa spun public, si daca este un mesaj pe care vreau sa il transmit este acesta: Nu cadeti prada dezinformarii, nu intrati intr-un razboi care nu este al dumneavoastra", a afirmat ministrul Educatiei.
  • "Cele mai multe nemultumiri ale sindicatelor au vizat titularizarea. Aceasta problema a fost rezolvata fara implicarea liderilor sindicali. Intrebarea pe care o pun tuturor dascalilor din Romania este cine le apara mai bine interesele? Ministerul Educatiei Cercetarii Tineretului si Sportului si cei din Camera Deputatilor, care au rezolvat in mod just titularizarea, sau sindicatele, care, in schimbul cotizatiei, le ofera, din cate stiu eu, doar apeluri la greva ? Cine ii reprezinta ? Elevii pe care ii formeaza de ani si ani cu devotament, de multe ori in conditii dificile, sau liderii sindicali? Ne este greu tuturor. Dar cred ca lupta noastra a tuturor este lupta cu criza economica. A pune elevii in mijlocul acestei lupte, eu cred ca nu este un lucru care sa dea o solutie acestei crize", mai spune Daniel Funeriu.

Cele patru mari federatii sindicale din invatamant au decis, saptamana trecuta, declansarea grevei generale incepand cu data de 31 mai si blocarea anului scolar, din cauza nemultumirilor legate de Legea educatiei si de finantarea invatamantului, la care se adauga decizia Guvernului de a reduce cu 25% salariile bugetarilor, incepand cu 1 iunie.