Confederatiile sindicale anunta peste 60.000 de oameni in Piata Victoriei, miercuri, la mitingul organizat in semn de protest fata de masurile luate de Guvern, fiind asteptati chiar si mineri, pensionari si cetateni ai Capitalei, relateaza Mediafax.

Sindicalistii spun ca sunt sanse zero ca plenul CES-ului intrunit luni sa dea aviz negativ pe scrisoarea de intentie catre FMI, fiind nevoie de 34 de voturi din 45 de membri.

Confederatia Cartel Alfa spune ca va aduce 15.000 de oameni, CNSL - 15.000, CSDR - 15.000, BNS peste 10.000, iar Meridian peste 5.000.

"Piata Victoriei va fi neincapatoare miercuri. Am invitat alaturi de noi asociatii ale pensionarilor si cetateni din Bucuresti care sunt nemultumiti de masurile anuntate de Guvern pentru ca trebuie dat un semnal foarte clar guvernantilor, altfel perceptia publica va fi ca este o aprobare tacita a masurilor anuntate de Executiv", a declarat, luni, vicepresedintele BNS, Ovidiu Jurca.

La actiunea de protest vor fi prezente toate categoriile profesionale, inclusiv mineri - circa 1.500, CFR-isti, pensionari, studenti si alte categorii sociale nemultumite de masurile de austeritate anuntate de Guvern, precizeaza Agerpres.

Actiunea de protest va incepe la ora 11,00 si se va termina la 13,00, conform autorizatiei obtinute.

In urma negocierilor cu FMI, autoritatile romane au propus, ca masuri pentru incadrarea intr-un deficit bugetar de 6,8 la suta din PIB in 2010, reducerea fondului de salarii bugetare cu 25 la suta, a pensiilor cu 15 la suta si o scadere masiva a subventiilor, in loc de majorarea semnificativa a principalelor taxe, respectiv cota unica si TVA.

Masurile, anuntate in 6 mai de presedintele Traian Basescu, au fost contestate de sindicalisti, dar acceptate de patronate.