Sindicatele propun - ca alternativa la propunerile Guvernului - impozitarea diferentiata a salariilor, un salariu minim garantat de 705 lei, inghetarea pensiilor si sistarea privatizarilor pana trece criza. Masurile au fost anuntate luni, inaintea reunirii Comitetului Economic si Social. Sindicalistii cred ca propunerile lor au sanse sa fie votate in CES in proportie de 50%, in timp ce sansele propunerilor Guvernului sunt nule.

Iata care sunt propunerile sindicatelor privind modificarea scrisorii de intentie catre FMI:

  • In locul reducerii salariilor din sectorul public cu 25%, sindicatele propun o reducere a fondului de salarii, sporuri si alte plati prin acorduri colective la nivel de sectoare sau ramura.
  • In locul reducerii pensiilor cu 15%, sindicatele propun inghetarea pensiilor.
  • Sindicalistii propun impozitarea diferentiata a salariilor, ce ar reprezenta 0,1% din PIB.
  • Largirea bazei de impunere la impozitul pe venit si eliminarea impozitarii tichetelor de masa. Companiile cu capital majoritar de stat sunt foarte afectate de  impozitarea tichetelor de masa, pe de o parte, iar pe de alta parte de reducerea fondului de salarii cu 25% si in cazul lor, considera sindicalistii. Ei mai sustin ca este imoral sa le ceri restructurarea, in conditiile in care "aceste structuri s-au restructurat puternic deja". Numai la CFR Marfa au fost concediate 7.000 de persoane, spun sindicalistii.
  • Sindicatele nu sunt de acord cu desfiintarea contractelor colective si propun introducerea, din mai 2010, a salariului minim garantat in plata de 705 lei, pentru combaterea evaziunii pe piata fortei de munca.
  • Reprezentantii sindicatelor propun stoparea privatizarilor marilor companii si regii de stat pe perioada crizei.
  • In timp ce Guvernul propune reducerea cu 9.200 a paturilor din spitale, sindicalistii reduc numarul acestora la 5.500, iar pe cel al spitalelor care trebuie inchise din cauza ineficientei managementului la 100, de la 150, propunerea Guvernului, si transformarea acestora in centre de diagnostic si institutii de asistenta sociala.

Sindicalistii si-au prezentat propunerile inainte de reuniunea CES, care va avea loc luni, la ora 13.00. Ei spun ca, in cadrul acestei reuniuni, sansele ca scrisoarea Guvernului sa fie validata sunt nule, in timp ce sansele ca propunerile lor sa obtina lumina verde sunt de 50%.