Sindicatele nu vor renunta la mitingul de amploare anuntat pentru miercuri, 19 mai, indiferent de rezultatul discutiilor din reuniunea Consiliului Economic si Social de luni, deoarece nu stiu ce masuri concrete are in vedere Guvernul pentru a aplica masurile de austeritate, a declarat presedintele CNS Cartel Alfa, Bogdan Hossu.

El a acuzat Guvernul si pe presedintele Basescu ca "transfera intreaga situatie de criza pe paturile cele mai defavorizate, protejand grupurile de interese si nedistribuind niciun efort".

"Faptul ca ni se cere reducerea cu 25% a fondului de salarii, cu 15 a pensiilor, a ajutoarelor de somaj, a tuturor alocatiilor sociale, iar bugetul statului, cheltuielile administrative nu sunt reduse, nu s-a redus numarul secretarilor de stat, asa cum s-a angajat Guvernul, nu s-au dat afara directorii doi si trei care au aparut in structurile administratiei publice (...) arata de fapt ca Guvernul vrea sa transfere solutia de criza catre paturile defavorizate, fara sa-si schimbe modul de guvernare si de actiune, ceea ce e inacceptabil", a sustinut el.

Hossu a acuzat masurile insuficiente avute in vedere de Guvern pentru reducerea evaziunii fiscale, "sursa principala de imbogatire", precizand ca "se propune de fapt o cosmetizare a evaziunii fiscale, fara niciun efect concret".

Liderul Cartel Alfa a subliniat ca are sustinerea patronatelor "pentru impunerea unor masuri concrete de relansare economica", care trebuie sa fie asumate "ca obligatie guvernamentala", "pentru a sti ca, daca se face un sacrificiu, urmeaza o revenire la normal in trei sau sase luni, cum s-a propus de nenumarate ori, pe numeroase posturi de televiziune".

Marius Petcu, presedintele CNSLR Fratia, a precizat ca participa in mod "exceptional" la aceasta sedinta a CES, "pentru a da o ultima sansa dialogului social din Romania".

El spune ca, in afara de cele doua variante anuntate de Traian Basescu, exista o a treia, care asigura "o cale de supravietuire", pe care va incerca sa o impuna in CES.

"Incercam sa refuzam scrisoarea initiala si sa ne promovam propria varianta", a explicat el, recunoscand insa ca voturile sindicatelor nu sunt suficiente.

"Daca voturile nu sunt suficiente, ne vom retrage definitiv din aceste structuri de dialog social", a precizat Petcu.