Luni, 17 mai au intrat in vigoare noile reglementari privind concediile medicale. Angajatii in concediu medical vor putea fi verificati la domiciliu, dar numai la cererea angajatorului.

In plus, medicii de familie pot acorda certificate de incapacitate temporara de munca pentru maximum 10 zile. Angajatorii au obligatia ca, in termen de 6 zile de la primirea unei solicitari in acest sens, sa depuna la CNAS declaratia cu numele angajatilor aflati in incapacitate de munca si numele medicilor care au aprobat concediul medical.

Angajatul care intra in concediu medical va trebui sa completeze, in cabinetul medicului de familie, o declaratie pe proprie raspundere prin care sa isi exprime acordul ca in 24 de ore sa isi anunte angajatorul si va lasa o adresa la care poate fi gasit in intervalele orare 8-11, 12-17 si 18-20 pentru a putea fi vizitat, cu exceptia situatiilor justificate medical.

In cazul nerespectarii acestor cerinte, pacientului nu i se va plati concediul medical.

Primele cinci zile de concediu medical sunt platite de angajator, iar din ziua a sasea, de Casa de Asigurari de Sanatate.

Noile reglementari prevad ca angajatorul poate verifica daca angajatul aflat in concediu medical este la domiciliu si poate apela la politie numai daca este nevoie, dar nu are voie sa intre in casa pacientului.

Comisia care se va deplasa la domiciliul pacientului va incheia un proces-verbal care va fi semnat si de pacient, iar in cazul in care acesta nu este gasit la domiciliu, se precizeaza acest lucru in procesul-verbal si se sisteaza plata concediului medical.

Ministrul Sanatatii a luat aceste noi masuri pentru ca in 2009 fondurile cheltuite pe concedii medicale s-au dublat.