Cuantumul indemnizatiei pentru cresterea copilului va fi redus, de la 1 iunie, cu 25%. Scaderea va fi aplicata la cuantumul rezultat din echivalentul a 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni, a declarat pentru Mediafax consilierul premierului pe probleme economice, Andreea Vass-Paul.

"Varianta agreata pentru noua indemnizatie pentru cresterea copiilor in Romania este pastrarea perioadei de acordare a indemnizatiei la doi ani si a procentului de 85% din nivelul salariului obtinut in ultimele 12 luni lucratoare si diminuarea temporara cu 25% a cuantumului astfel rezultat. Vor fi mentinute limitele minimale si maximale fixe de 600 lei, respectiv 4.000 lei. Astfel, discutam despre pastrarea de facto a abordarii procentuale la un nivel de 64% din salariu, dar nu mai putin de 600 lei si nu mai mult de 4.000 lei, incepand cu 1 iunie 2010", a spus consilierul premierului.

Presedintele Traian Basescu si-a exprimat joi speranta ca indemnizatia pentru cresterea copilului "nu va fi sau va fi foarte putin afectata" de masurile de austeritate angajate in proiectul scrisorii de intentie cu Fondul Monetar International.

"Alocatia categoric nu trebuie atinsa. Trebuia sa privim cu atentie si indemnizatia. Sper ca nu va fi sau va fi foarte putin afectata indemnizatia pentru cresterea copiilor", a spus el, intr-o conferinta de presa.

"Sper sa fie minim afectata, dar nu va pot spune" acum care este decizia finala, a precizat seful statului.

Traian Basescu a explicat ca in prezent "se fac calcule pe toate variantele, cum sa ai o anvelopa pe programele sociale redusa cu 15%".

El a afirmat ca programele sociale care vizeaza copii, "pentru ca au o adresabilitate precisa" si un scop demografic exact, nu pot fi incadrate in categoria ajutoarelor considerate "exagerate".

"Sa vedem cu ce vine Guvernul", a adaugat el, facand referire la faptul ca executivul condus de Emil Boc ar trebui sa prezinte miercurea viitoare lista concreta a masurilor pe care intentioneaza sa le aplice.

Joi, surse guvernamentale au declarat pentru HotNews.ro ca indemnizatia pentru cresterea copilului, acordata mamelor pentru maximum 2 ani, va scadea cu 25% din nivelul actual.