Un numar de 30 de angajati ai Muzeului National Brukenthal din Sibiu au plecat, in ultima luna, din cauza salariilor mici. Alti cativa si-au depus deja demisiile cand au auzit ca li se va retine un sfert din leafa, a anuntat vineri, in cadrul unei conferinte de presa, profesorul Sabin Luca, directorul muzeului.

"Au plecat 30 de angajati in ultima luna, de la administrator, muzeograf, supraveghetoare, muncitori. Muzeul National de Arta al Romaniei are 400 de posturi din care noi aveam 168 si noi avem spatii de doua sau trei ori mai mari. Acum ne pleaca si oamenii", a spus directorul Sabin Luca, citat de Agerpres.

Acesta a anuntat ca, daca mai pleaca 20 de angajati, Muzeul National Brukenthal se va inchide pentru public, fapt fara precedent in ultimii 193 de ani.

Practic, luna trecuta, directorul s-a confruntat cu cate o demisie pe zi.

"Opt luni am cerut aprobare sa aplicam legea. Aveam 23 de posturi libere, iar saptamana trecuta am adus prin concurs doi muzeografi si un restaurator, absolventi de facultate. Problema e ca atunci cand le mai tai 25 la suta la cei ce au ramas, va fi foarte greu sa ii mai tii", a precizat directorul Muzeului National Brukenthal.

Conducerea celui mai vechi muzeu din Romania recunoaste ca singura sa salvare este sistemul performant de securitate si paza, care insa nu poate inlocui in totalitate paza umana. Fara cei 60 de paznici, valorile inestimabile de la Brukenthal nu ar mai fi accesibile publicului, iar expozitiile ar ramane inchise.

Muzeul National Brukenthal este unul din cele mai apreciate muzee din Europa. Palatul fostului guvernator al Transilvaniei de la Sibiu a devenit muzeu deschis publicului larg, inca din anul 1817.