Guvernul intentioneaza sa anuleze, incepand cu data de 1 iunie, platile compensatorii in cazul concedierilor colective din companiile nationale, ajutorul financiar acordat mamelor la nasterea copilului, in valoare de 230 de lei, dar si alocatia de 200 de euro pentru tinerii aflati la prima casatorie. Aceste drepturi mai pot fi solicitate pana la finalul lunii octombrie, dar numai pentru nasterile si casatoriile inregistrate pana la 1 iunie.

Potrivit Mediafax, masurile sunt incluse intr-un proiect de ordonanta de urgenta, aflat in stadiu de elaborare, acelasi care prevede si taierea facilitatilor de care beneficiaza pensionarii la transportul public si cel feroviar si diminuarea burselor pentru elevi si studenti, a indemnizatiei de merit si a rentei viagere acordate sportivilor de performanta, precum anularea ajutorului financiar acordat pentru achizitionarea de carti educationale.

Proiectul de act normativ mai prevede ca, in 2010, nu vor mai fi acordate nici ajutoare de urgenta familiilor sau persoanelor aflate in situatii de necesitate datorate calamitatilor naturale, incendiilor ori accidentelor si nici ajutoarele financiare care pot fi alocate prin Fondul national de solidaritate.

Tot de la 1 iunie ar urma sa fie redus si cuantumul indemnizatiilor acordate membrilor Academiei Romane, Academiei Oamenilor de Stiinta si Academiei de Stiinte Tehnice, iar cuantumul sprijinului material acordat urmasilor membrilor Academiei Romane si Academiei Oamenilor de Stiinta va fi redus cu 15%. O diminuare de 25% va fi aplicata si indemnizatiei lunare acordate in baza Legii 45/2009 privind organizarea Academiei de Stiinte Agricole si Silvice "Gheorghe Ionescu-Sisesti" si a sistemului de cercetare-dezvoltare din agricultura, silvicultura si industria alimentara.

Cuantumul rentei viagere agricole va fi de asemenea redus cu 25%. Cuantumul rentei viagere agricole reprezinta echivalentul in lei a 100 euro/an pentru fiecare hectar de teren agricol situat in extravilan, pentru care rentierul a incheiat un acord de vanzare. In cazul in care terenul a fost arendat, valoarea rentei viagere anuale este de 50 de euro pe hectar.