Administratia Nationala de Meteorologie a emis, vineri, o atentionare meteo de cod galben pentru intervalul 15 mai, ora 14 - 16 mai, ora 09. Potrivit informatiilor, in aceasta perioada instabilitatea atmosferica va fi accentuata incepand din vestul si sud-vestul tarii, apoi si in restul teritoriului.

Vor fi averse, descarcari electrice, intensificari ale vantului si cu aspect de vijelie si grindina. Cantitatile de apa vor depasi local 25 l/mp si mai ales in Banat, Oltenia, precum si in zonele de deal si de munte din restul teritoriului, izolat 50 l/mp.

ANM informeaza ca duminica vremea se va raci accentuat in regiunile intracarpatice, iar la inceputul saptamanii viitoare si in restul teritoriului. La munte, la peste 1500 m, precipitatiile vor fi si sub forma de lapovita si ninsoare.

Potrivit ANM, codul galben se emite in situatia in care fenomenele meteorologice prognozate (averse, descarcari electrice, intensificari de vant, temperaturi ridicate) sunt obisnuite pentru zona respectiva dar care temporar pot deveni periculoase pentru anumite activitati. Exista risc de cresteri de debite si niveluri.

UPDATE: Avertizarea meteo este dublata de o avertizare hidrologica de inundatii, emisa pentru mai multe rauri din tara.

Avertizarea emisa de Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor este valabila in intervalul 15 mai ora 15:00 - 16 mai ora 16:00 si vizeaza scurgeri importante pe versanti, torenti, paraie cu efect de inundatii locale si cresteri de debite si niveluri cu posibile depasiri ale cotelor de atentie.

Bazinele hidrografice vizate sunt: Timis, Barzava, Moravita, Caras, Nera, Cerna, Jiu-amonte Podari, Olt mijlociu si inferior, bazinele superioare ale Argesului, Ialomitei si Buzaului.

In functie de evolutia fenomenelor hidrometeorologice, Institutul poate reveni cu actualizarea prognozei hidrologice.

Fenomenele vizate se pot produce si pe afluenti de grad inferior ai raurilor mentionate. Izolat, cresteri importante de debite sunt posibile si pe raurile din zonele de munte, din celelalte bazine hidrografice.