Daca programul de masuri convenit cu FMI nu se aplica, se va reveni la varianta initiala propusa de expertii Fondului, care prevede reduceri de venituri de 20% in sectorul bugetar, majorarea TVA si a cotei unice, a avertizat joi presedintele Traian Basescu.

"Si in scrisoare se spune ca daca programul nu se duce la indeplinire se recurge la masura cu care a venit FMI la Bucuresti, crestere de fiscalitate si reduceri in sectorul bugetar", a spus el, intr-o conferinta de presa.

El a precizat ca, daca se aplica programul negociat cu Fondul se poate evita acest scenariu, dar daca masurile nu pot fi puse in practica se va ajunge "cu certitudine" la majorarea taxelor si a impozitelor.

"Daca pierdem acest tren, intram intr-o spirala care e foarte rea. Apreciez ca suntem intr-un moment in care ne cam decidem soarta, chiar daca nu suntem intr-o situatie foarte dificila. Ratarea acestui program ne scoate si de pe piete si nu se poate reveni decat la formula initiala", a subliniat el.

In plus, a spus seful statului, daca nu se adopta aceste masuri de austeritate si se majoreaza fiscalitatea, un nou acord de imprumut cu FMI, BM si UE este inevitabil, dar de aceasta data la un nivel de aproape 30 de mld. de euro.

Intrebat cine isi asuma raspunderea daca acest program esueaza, Traian Basescu a araspuns: "Guvernul si Parlamentul, e un parteneriat aici, daca Parlamentul nu-l aproba...".