Presedintele Traian Basescu a declarat joi ca nu va promulga Legea privind organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Integritate, daca formula adoptata cu o zi in urma de Senat "diminueaza capacitatea ANI de a raspunde motivului pentru care a fost creata".

"Va asigur ca nu voi promulga o lege care e in afara a ceea ce s-ar fi putut face tinandu-se cont de observatiile Curtii Constitutionale", a spus el, intr-o conferinta de presa sustinuta la Palatul Cotroceni.

El a subliniat ca "daca s-au facut excese in diminuarea capacitatii ANI de a raspunde motivului pentru care a fost creata, cu siguranta o intorc inapoi".

Senatul a adoptat, miercuri, in calitate de camera decizionala, cu 92 de voturi pentru, unul impotriva si o abtinere, noua Lege de organizare si functionare a Agentiei Nationale de Integritate.

Dezbaterile asupra acestui act normativ fusesera amanate pana la publicarea in Monitorul Oficial a deciziei Curtii Constitutionale privind neconstitutionalitatea precedentei legi a ANI.

Marti, senatorii juristi si cei din Comisia drepturilor omului au dat raport favorabil la legea de functionare a ANI insa au operat modificari semnificative.

Comisiile de cercetare a averilor pe langa Curtile de Apel au fost eliminate din lege iar declararea bijuteriilor si a colectiilor de arta a caror valoare insumata depaseste 5.000 de euro vor ramane confidentiale.

Una dintre cele mai importante modificari aduse de noua formula a legii ANI, adoptata miercuri, prevede ca demnitarii care isi completeaza incorect declaratia de avere sau de interese nu vor mai raspunde penal pentru acest lucru.

In plus, senatorii au adoptat, miercuri, un amendament ce prevede ca persoanele care vor candida pentru functiile publice nu vor mai trebui sa depuna declaratii de avere si de interese inainte de a fi alese (amendament propus de parlamentarii PDL Orest Onofrei si Petru Filip). Pana acum, candidatii la functiile publice trebuiau sa depuna declaratiile de avere si de interese la Biroul Electoral Central sau birourile de circumscriptie, odata cu acceptarea candidaturii. Acestea erau trimise, ulterior, Agentiei Nationale de Integritate.