Ministrul sanatatii, Cseke Attila, a anuntat, joi, ca saptamana viitoare va fi completata lista care contine plantele, substantele si preparatele stupefiante si psihotrope aflate sub control in Romania cu un numar de opt noi substante cu efect psihoactiv, identificate in ultimele doua luni de catre experti. Acestea se adauga celor 27 de substante si 9 plante identificate ca fiind daunatoare sanatatii si care au fost interzise deja inca de la inceputul lunii februarie.

"Ori de cate ori vor aparea noi etnobotanice daunatoare sanatatii le vom introduce pe lista substantelor interzise. Daca multi credeau ca abandonam, vreau sa va asigur ca vom continua lupta cu cei care atenteaza, fara scrupule, si fara discernamant, as zice eu, la sanatatea populatiei si, in special, la tineri", a spus ministrul, potrivit Agerpres.

Masura vine dupa ce in ultimele doua luni au fost identificate alte opt substante noi cu efect psihoactiv.

Proiectul de modificare a actului normativ de modificare a listei va fi publicat in cel mai scurt timp pe site-ul ministerului.

Pedepsele prevazute de legislatia in vigoare pentru cultivarea, producerea, punerea in vanzare, distribuirea substantelor interzise pleaca de la trei ani de inchisoare si ajung la 20 de ani, in cazul mefedronei si al derivatilor de piperazina.