Orice firma are un bilant contabil. Pe de o parte are active, pe partea cealalta are obligatii si capitaluri proprii. In fiecare an are venituri si cheltuieli. La fel si o familie: are ca active apartamentul, mobila, televizorul, hectarul de la tara mostenit de la bunici, ca obligatii imprumutul la banca si facturile neplatite, are veniturile din salarii iar cheltuielile sunt destul de clare: caldura, curent, mancare, etc. Guvernul Romaniei insa are doar un buget de venituri si cheltuieli si cunoaste doar o parte din datorii si o parte din active, scrie Emil Stoica, pe blogullui.

Nu a facut niciodata un inventar al activelor, desi ar trebui sa stie cum este gestionat fiecare metru patrat din tara asta.

Insa nu are o lista cu toate activele pe care le detine. Nu stim ce terenuri are, ce cladiri, ce resurse (naturale, printre altele) si nici nu stim cum sunt ele folosite: se obtin redevente, chirii, profituri.

Nu ar fi utila o astfel de lista sa vedem cat de eficient gestioneaza guvernul activele statului?

Nu stim nici cum cheltuie statul banii. As vrea sa vad o lista defalacata pana la ultimul leu cu unde se duc banii obtinuti din taxe si impozite. As vrea sa vad o lista cu nume si prenume (persoana fizica – salariati, pensionari, someri – sau societate comerciala) si cu veniturile obtinute de la stat si pentru ce anume. De asemenea, organigrama institutiei si ultimul raport de control de la Curtea de Conturi sau raporturi de audit extern. De asemenea, un CV atasat in dreptul numelui fiecarui salariat sau situatiile financiare auditate in cazul firmelor care primesc bani de la stat. In cazul serviciilor platite furnizorilor, toate contractele ar trebui sa fie si ele facute publice.

Nu ar fi utila o astfel de lista?

Caci a anunta doar cateva masuri dure fara a clarifica modul de gestionare al banilor si al activelor nu este suficient.

Au aparut in presa in ultimele zile, inclusiv pe acest blog, mii si mii de exemple de gestionare proasta – frauduloasa uneori – a activelor statului si a banilor de la buget.

Aceste doua liste complete trebuisc publicate la 1 iunie 2010, concomitent cu reducerea salariilor cu 25%, a pensiilor cu 15% si a reducerii alocatiilor pentru mamici cu 15%.

Asa cred eu ca ar fi corect: daca ceri solidaritate si sacrificii, trebuie sa si arati ca nu ai alta solutie de a reduce celelalte cheltuieli, asa ca trebuie sa arati ban cu ban, metru patrat cu metru patrat cum anume gestionezi tara. Daca nu esti in stare, atunci ar trebui sa lasi pe altii sa guverneze.

Comenteaza pe Jeopardy.