Confederatia Nationala Sindicala “Cartel ALFA”, Confederatia Nationala a Sindicatelor Libere din Romania – Fratia, Confederatia Sindicatelor Democratice din Romania, Blocul National Sindical, Confederatia Sindicala Nationala “Meridian” picheteaza joi si pana in 18 mai sediul Administratiei Prezidentiale si al Guvernului, arata un comunicat al confederatiilor sindicale.

Sindicalistii considera inacceptabila forma actuala a acordului incheiat de institutiile statului cu Fondul Monetar International.

Protestatarii vor fi in fata Palatului Cotroceni intre orele 9:30-11:30, iar in fata Guvernului intre orele 10:00-12:00.

Pe data de 19 mai, cele cinci mari confederatii au anuntat un mare miting de protest in Piata Victoriei la care vor participa aproximativ 40.000 de sindicalisti. Ei ii cheama la miting pe toti locuitorii Capitalei care nu sunt de acord cu masurile propuse de Guvern in acordul cu FMI.

Daca nici in urma organizarii acestei manifestatii, Guvernul nu intelege sa renunte la ministrii sai incompetenti si la masurile de saracire a populatiei, va fi declansata greva generala, mai arata documentul.

In 6 mai preşedintele Traian Băsescu a anuntat in principal scaderea fondului de salarii in sectorul bugetar cu 25% si a pensiilor cu 15 procente, masuri considerate inacceptabile de catre sindicalisti.

Acestia au fost chemati la discutii la Palatul Cotroceni si la Parlament si s-a decis ca scrisoarea de intenţie catre FMI sa nu fie adoptata de Executiv fara avizul Consiliului Economic si Social (CES).

Plenul CES urma sa se reuneasca vineri la ora 10:00, dar discutiile ar putea fi amanate pentru luni dupa ce sindicatele au cerut Ministerului Finantelor ca sa analizeze cifrele exacte pe care se fundamenteaza masurile de austeritate.