Patriarhia Romana: Pentru a depasi criza economica  trebuie continuate lucrarile la biserici

de D.G., I.B.     HotNews.ro
Miercuri, 12 mai 2010, 19:56 Actualitate | Esenţial


Catedrala Mantuirii Neamului - macheta
Foto: Patriarhia Romana
Biserica Ortodoxa Romana considera ca actuala criza financiar-economica este rezultatul "unei profunde crize spirituale si morale care poate fi depasita prin sporirea credintei, a rugaciunii si cooperarii pentru a finaliza un lacas de cult care aduna oameni, care sunt invatati sa se respecte si sa se ajute reciproc".

Toate lacasurile de cult aflate in diferite stadii de constructie si cele care urmeaza sa fie ridicate trebuie finalizate fie si intr-un ritm mai lent, chiar daca Romania se confrunta cu o severa criza economico-financiara, considera Patriarhia, ca raspuns la sugestiile privind oprirea lucrarilor.

"Consideram inselatoare opinia conform careia trebuie facute economii, inclusiv prin sistarea lucrarilor la lacasurile de cult aflate in constructie, deoarece prin edificarea unui lacas de cult se intareste solidaritatea si cooperarea dintre credinciosi, inclusiv intarirea vietii spirituale, care permite oamenilor sa depaseasca orice fel de criza, fara sa se autodemoleze, ajungand la deznadejde sau la dezumanizare. In eventualitatea intreruperii lucrarilor deja incepute sau a amanarii inceperii construirii de noi biserici deja proiectate exista riscul deteriorarii rapide a constructiei aflate in curs de executie, precum si a materialelor de constructie achizitionate", potrivit unui comunicat al Patriarhiei Romane, citat de Mediafax.

Potrivit reprezentantilor BOR, a opri lucrarile deja incepute nu inseamna doar restrangerea unei activitati cu scopul economisirii de bani, ci si o "consacrare a esecului" unui lucru bine inceput, cu speranta, dar nefinalizat.

"De aceea, tocmai pentru a depasi atat criza morala si spirituala, cat si pe cea financiar-economica actuala, consideram ca trebuie continuate lucrarile la bisericile aflate in constructie, chiar daca ritmul de executie va fi mai lent. In plus, continuarea lucrarilor de construire a bisericilor, ca si inceperea construirii altora, asigura noi locuri de munca si combate individualismul prin cultivarea spiritului comunitar de solidaritate sociala", se arata in comunicatul de miercuri al Patriarhiei Romane.


Conform ultimului recensamnat efectuat in 2002, Biserica Ortodoxa Romana are 18,8 milioane de credinciosi, adica 85% din intreaga populatie a Romaniei. Potrivit unei anchete realizate de Business Standard, averea BOR s-ar ridica la peste 3 miliarde de euro, iar veniturile sale anuale s-ar cifra la circa 90 de milioane de euro.

Averea BOR consta in peste 40.000 de hectare de teren arabil, circa 40.000 de hectare de padure, pachete de actiuni detinute la peste 15 companii din sectorul hotelier, energetic, productia de vase de uz casnic, fabrici de cherestea, constructii, agricultura, firme de transport, edituri, tipografii si circa 27 de licente de radio.

In luna august a acestui an sunt programate sa inceapa si lucrarile pentru construirea Catedralei Mantuirii Neamului, potrivit calendarului stabilit de sectorul de specialitate al Administratiei patriarhale. Potrivit estimarilor, constructia va dura aproape patru ani, fara stadiul de finisaje.

Costurile necesare pentru ridicarea noii catedrale sunt estimate la 400 de milioane de euro, o jumatate din suma urmand sa fie alocata pentru constructia la rosu, iar cealalta jumatate pentru lucrarile de finisaj, pictura, impodobirea lacasului si instalarea retelei electrice si incalzirii.

Citeste si: Biserica Ortodoxa Romana si iesirea din criza


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

19145 vizualizari

 • +53 (65 voturi)    
  nu mai merg afacerile? (Miercuri, 12 mai 2010, 19:03)

  gogu [anonim]

  Sa inteleg ca problemele economice le intrec pe cele spirituale in biserica? :) muahahaha
  • +63 (77 voturi)    
   Apropo de afaceri... (Miercuri, 12 mai 2010, 19:19)

   bgd [utilizator] i-a raspuns lui gogu

   Veniturile bisericilor se impoziteaza? Eu am impresia ca nu....
   Hai sa separam bierica de stat, sa nu mai platim preotii, sa impozitam veniturile bisericilor...si sa punem o taxa de solidaritate pe toti banii stransi de BOR pana acum...50%. Ar trebui sa fie de acord...doar vrem sa ajutam oameni cu banii astia, nu?
   Hoti ordinari !
   Uite Vindene bani din belsug, da n-ai tu tupeu sa faci asa ceva....vorba aia, biserica ne trece criza...
   • -59 (83 voturi)    
    Corect, hai sa separam biserica de stat, (Miercuri, 12 mai 2010, 20:39)

    releu [anonim] i-a raspuns lui bgd

    dar sa inapoiem Bisericii averea confiscata in timpul lui Cuza. Nu o spun cu rautate contra lui Cuza, Doamne-fereste.. dar la asta nimeni nu gandeste, decat haoi sa luam, ca de e mai simplu, din 45 incoace pana pe 89 asta era cel mai simplu...
    ia intra mata putin pe pagna BOR si cauta cate camine de batrani, cantine pt nevoiasi, dispensare, camine pt copii administreaza BOR.. asa, pt cultura min. genera;a

    Nu trebuie oprita nici o activitate...
    • +45 (71 voturi)    
     pana una alta (Miercuri, 12 mai 2010, 20:47)

     taranistu [utilizator] i-a raspuns lui releu

     draga de ea Biserica Ortodoxa Romana sa inapoieze lacasurile de cult furate de la greco-catolici. Apoi sa vorbeasca de morala si tot restul.
     • -12 (46 voturi)    
      Generalul Bukow (Miercuri, 12 mai 2010, 21:01)

      piticutu [anonim] i-a raspuns lui taranistu

      Biserica Catolica a luat cu tunurile si prin crima bisericile Ortodoxe din Ardeal si nu BCOR a luat de la greco-catolici.
      Esti intr-o mare eroare amice !!!
      • +21 (27 voturi)    
       putem fi frati intru Christos (Miercuri, 12 mai 2010, 23:09)

       taranistu [utilizator] i-a raspuns lui piticutu

       dra nu esti amicul meu. Cel putin deocamdata. Daca mai citesti un pic de istorie, poti eventual sa incepi cu ceva lejer, gen wikipedia: ”În calitate de comandant militar al Transilvaniei a pus în aplicare măsurile de pacificare dispuse de Curtea de la Viena, măsuri îndreptate cu precădere împotriva rebelilor secui şi români ortodocşi, motiv pentru care a rămas în memoria celor două grupuri etnice ca personaj negativ. A condus acţiuni de represalii împotriva secuilor (vezi: Masacrul de la Siculeni) şi de persecuţii asupra românilor ortodocşi din sudul Trasilvaniei, dispunând închiderea şi distrugerea mănăstirilor ortodoxe, cu excepţia notabilă a mânăstirii Brâncoveneşti din Sâmbăta de Sus, distrusă abia în 1785. Acţiunile sale au avut drept urmare valurile de emigrări în afara arcului carpatic, din a doua jumătate a sec. al XVIII-lea (ceangăi şi români).”
       Apoi poti trece la ceva mai hard (daca-mi permiti expresia), gen Ana Maria Muresan samd. O sa-l vezi pe Buccow cu alti ochi!
       PS: Retine cel putin numele corect: Buccow!
       PPS: Mihai Eminescu despre Blajul Greco-Catolic: ”Te salut Mica Roma!”
       • -13 (31 voturi)    
        ion (Miercuri, 12 mai 2010, 23:32)

        ion [anonim] i-a raspuns lui taranistu

        Citezi din Wikipedia ? Este buna dar nu are caracter stiintific.
        • +18 (22 voturi)    
         nu (Joi, 13 mai 2010, 3:17)

         Lucian* [utilizator] i-a raspuns lui ion

         dar are citari stiintifice, excart ca orice alta lucrare stiintifica/de licenta sau referat.
         Fa-ti un cont pe wikipedia si o sa intelegi ca nu poti posta sau afirma orice fara bibliografie.
       • -3 (5 voturi)    
        Vă felicit (Joi, 13 mai 2010, 10:58)

        Apostolul [anonim] i-a raspuns lui taranistu

        Vă funcționează clikul!!!
        Istoria a fost trăită de poporul roman!
      • 0 (0 voturi)    
       Generalul Buccow (Miercuri, 19 mai 2010, 9:32)

       Marii cai albastri [utilizator] i-a raspuns lui piticutu

       Se stie foarte bine ca unirea cu Roma a urmat evenimentelor de la inceputul secolului XVIII - lea in Transilvania, cind Habsburgii cautau sa isi consolideze stapanirea fata de o nobilime maghiara ostila (vezi razboiul curutilor si Francisc Rákóczi al II-lea) care era in mare parte protestanta (calvina). Sasii erau de asemeni luterani. Practic Habsburgii au cautat sa fidelizeze o parte a romanilor ca o contrapondere la nobilimea maghiara si la patriciatul sasesc. Normal ca unirea cu Roma s-a facut si cu binisorul dar si cu nuiaua (prin exceptie si cu tunul). Dar acum tu propui sa nu reparam o nedreptate (sa nu dam inapoi bisericile greco-catolicilor furate de biserica ortodoxa cu complicitatea comunistilor in 1947-1950) pentru ca nu-i asa si austriecii la 1700 si ceva au distrus niste manastiri ortodoxe si au convertit cu forta niste popi cu putina vocatie a martiriului la greco-catolicism.
       Nu seamana oare asta cu ce zice calaul Radko Mladic - hai sa-i ucidem toti bosniecii musulmani din Srebrenitza pentru ca si strabunicii acestora (spahii bosnieci) au facut razii in Serbia, au violat, au luat robi, au masacrat in timpul rascoalei lui Karageorge Petrovitch?

       ia uite aici:
       http://en.wikipedia.org/wiki/Massacre_of_Serbian_knights

       Amice Piticutu, logica asta de tip dinte pentru dinte, e cam vetusta pentru secolul XXI...
     • -13 (25 voturi)    
      dragul de tine (Miercuri, 12 mai 2010, 21:21)

      alex [anonim] i-a raspuns lui taranistu

      Dragul de tine, dar biserica greco-catolica in ce biserici s-a constituit? Sau bisericile alea au aparut peste noapte?
      • -3 (21 voturi)    
       Raspuns lui alex (Miercuri, 12 mai 2010, 21:57)

       Nemet Deak Endre Ronert [anonim] i-a raspuns lui alex

       Mai intai citeste un pic pentru ca cunostintele TALE legate de religi e cu LIPSURI! Religia si biserica Greco-catolica are o vechime destul de mare numai ca ROMANIA a omorat in favoarea ORTODOXIMIIIIIIII
      • +10 (12 voturi)    
       citeste mai sus (Miercuri, 12 mai 2010, 23:10)

       taranistu [utilizator] i-a raspuns lui alex

       am dat un raspuns mai sus, lui piticutu. Poate fi o indrumare si pentru tine.
     • 0 (8 voturi)    
      Tarănistului (Joi, 13 mai 2010, 10:56)

      Apostolul [anonim] i-a raspuns lui taranistu

      Stimate,
      Istoria care o știți are lacune.Poporul roman
      a fost ortodox.Ardealul a fost ocupat.
      S-au pus tunurile pe biserici,la propriu
      ca astfel să treacă la catolicism.Astfel s-a
      făcut ceva intre ortodoxie și catolicism.
      Nu am nimic cu credința dumneavoastră
      este bine că o aveți!!!Dar.......
     • -2 (6 voturi)    
      corectie (Joi, 13 mai 2010, 11:46)

      roman [anonim] i-a raspuns lui taranistu

      Biserica Greco catolica a luat cu forta lacasurile de cult de la ortodocsi cand a luat fiinta. E si normal, dupa revenirea la vechiul fagas, BOR sa primeasca inapoi lacasurile de cult.
      • +3 (3 voturi)    
       hai sa vedem altfel lucrurile (Joi, 13 mai 2010, 13:07)

       kiwishor [anonim] i-a raspuns lui roman

       Dar oare, acum, dupa 200-300 de ani, urmasii celor convertiti cu forta atunci (dupa cum ziceti voi... eu n-as absolutiza in halul asta) mai vor sa se intoarca la ortodocsi? Eu cred ca nu, dar sa-i intrebam. Hai sa vedem si asa lucrurile: dragoste de-a cu sila nu se poate.
     • 0 (0 voturi)    
      Generalul Bucov iti spune ceva? (Marţi, 18 mai 2010, 18:02)

      Radu [anonim] i-a raspuns lui taranistu

      Ar fi bine sa te informezi inainte sa vorbesti! austroungarii pentru a CREA GRECO_CATOLICISMUL au distru in a 2-a jum a sec XII 200 biserici din TEMELII!!! schismatici, fara succesiune apostolica!
      • 0 (0 voturi)    
       Austroungarii pentru a crea ce? (Miercuri, 19 mai 2010, 1:05)

       Cocos [anonim] i-a raspuns lui Radu

       in a doua jumatate a secolului XII nu cred ca putem vorbi de austroungari ...
    • +32 (40 voturi)    
     Plateste tu lucrarile astea (Miercuri, 12 mai 2010, 20:55)

     nick [anonim] i-a raspuns lui releu

     si ceilalti care gandesc in felul tau.
     Statul nu mai are de unde sustina asa ceva. Daca am calcula cate subventii a tot primit si primeste biserica de la stat s-ar putea sa fie depasita de mult valoarea averii confiscate.
     • +11 (17 voturi)    
      Cand n-o sa mai vad popii (Joi, 13 mai 2010, 8:42)

      Audit [utilizator] i-a raspuns lui nick

      in masini de teren atunci o sa cred in ei si o sa ii sprijin.
    • +25 (29 voturi)    
     Decalog (Miercuri, 12 mai 2010, 21:07)

     amplificatoar [anonim] i-a raspuns lui releu

     Eu am intrat la indemnul tau si s-a facut lumina! Adica la sectiunea centre sociale pagina e goala. Popa sa te fi invatat sa minti asa cu nonsalanta!?
     http://www.patriarhia.ro/ro/opera_social_filantropica/centre_sociale.html
     • -16 (22 voturi)    
      Numai anul trecut Biserica a cheltuit (Joi, 13 mai 2010, 4:08)

      silviu [anonim] i-a raspuns lui amplificatoar

      cu activitatea sociala circa 45 milioane RON
      Intra aici
      http://www.ziarullumina.ro/articole;1248;1;33649;0;Activitati-multiple-cu-bani-putini.html
      • 0 (2 voturi)    
       omisiuni1 (Joi, 13 mai 2010, 9:51)

       amplificator [anonim] i-a raspuns lui silviu

       Citez din ac articol:
       Activitatea social-filantropică a fost desfăşurată în Biserica Ortodoxă Română de 3167 persoane: 29 consilieri sociali, 33 inspectori eparhiali, 141 asistenţi sociali teologi, 273 persoane cu studii de specialitate, 56 lucrători sociali, 2192 voluntari şi membri ai comitetelor filantropice şi 443 din alte categorii de personal. În anul 2009 s-au înfiinţat 49 de instituţii de protecţie socială, ajungându-se la un total de 394 (88 aşezăminte pentru copii, 89 aşezăminte pentru vârstnici, 65 centre pentru asistenţa familiilor şi persoanelor aflate în dificultate, 92 cantine şi brutării sociale, 25 centre medico-sociale şi policlinici, 14 centre de diagnostic şi tratament pentru persoane cu nevoi speciale, 6 centre pentru persoane fără adăpost, 4 centre pentru victimele violenţei familiale şi agresori, 2 centre pentru victimele traficului de persoane şi 9 grădiniţe şi centre educaţionale). De serviciile şi proiectele sociale desfăşurate în eparhii (335 programe sociale) au beneficiat peste 629.459 de persoane, dintre care: 152.270 copii, 26.324 persoane cu dizabilităţi, 333.882 persoane vârstnice şi 116.979 familii sărace. Pentru susţinerea acestor activităţi social-filantropice s-au cheltuit aproape 45.000.000 lei.
       De asemenea, în scopul dezvoltării activităţilor social-filantropice, Sectorul social-filantropic al Administraţiei Patriarhale şi Federaţia FILANTROPIA au pregătit în parteneriat 4 proiecte finanţate din fonduri europene, asigurându-se astfel autofinanţarea programelor pentru următorii 3 ani. Asistenţa religioasă în unităţile militare, penitenciare, spitale şi aşezăminte de ocrotire socială este asigurată de 512 preoţi (132 în unităţi militare şi penitenciare, iar 380 în spitale şi în aşezăminte de ocrotire socială). În toate aceste unităţi există 482 biserici şi capele, iar 55 se află în diferite stadii de construcţie şi amenajare. Lucrarea misionar socială în cuprinsul eparhiilor s-a desfăşurat şi cu sprijinul asociaţiilor.
       • +1 (1 vot)    
        Inemn la lauda (Joi, 13 mai 2010, 14:15)

        Razasul [utilizator] i-a raspuns lui amplificator

        Bine spus si crestineste mai ales ca indemnul este : "Tu însă, când faci milostenie, să nu ştie stânga ta ce face dreapta ta" (Sfânta Evanghelie după Matei, 6:3), restu-i doar desertaciune si gadilare de "sfant" egou ...
       • -1 (3 voturi)    
        Really? (Joi, 13 mai 2010, 14:17)

        DL [anonim] i-a raspuns lui amplificator

        Chiar a cheltuit BOR 45 milioane ROn (10 milioane EUR) din venitul sau anual de 90 milioane EUR? cita generozitate stimabile, sint impresionat pina la lacrimi.
        In legatura cu disputa catolica/ortodoxa m-i se rupe de amindoua, nu-mi amintesc sa fi beneficiat de ceva din directia vreunuia si mi se pare absolut corect sa le fie impozitate veniturile la fel ca si celorlalti. Allahu akbar!
        • +1 (1 vot)    
         Pentru DL (Joi, 13 mai 2010, 23:38)

         adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui DL

         Ai avut un punct de vedere decent. Dar ce ti-a venit cu Alah?Lasa-l mai departe pe Alah. Aici vorbim de Patriarhia romana.
      • +3 (5 voturi)    
       centre de asistenta sociala (Joi, 13 mai 2010, 10:05)

       amplificator [anonim] i-a raspuns lui silviu

       Ceea ce se omite in acest articol:
       BOR a patronat niste initiative ale unor organizatii filantropice ( si-a pus numele)
       care au venit cu banii de acasa.
       A accesat niste fonduri europene( foarte putini ,dupa parerea mea, raportat la doi ani ) iar fondurile europene trebuie sa le folosesti pentru scopul ptr care le-ai accesat ,altfel erati in stare sa faceti tot biserici din ele. V-ati asumat niste actiuni disparate ale unor parohii, care si-au inteles menirea, ca fiind pe scara larga. Ultimul paragraf din citatul de mai sus este relevant. Numarul bisericilor este mai mare decat al centrelor asistate. Va sugerez sa faceti in ziarul Lumina o analiza comparata pe ultimii doi ani investitii biserici si dogmatica vs centre sociale. Tot in ziarul Lumina mi-as dori sa vad o strategie pe urmatorii doi ani de asistenta sociala. ex: planuim sa construim 500 de centre sociale:(spitale, gradinite, centre ptr copii) si vom investii din banii nostri suma...X. Ptr biserici l-am vazut, mai departe...Dumnezeu sa fie cu tine si cu BOR!
    • +40 (44 voturi)    
     biserica=afacere? (Miercuri, 12 mai 2010, 21:13)

     pehash [utilizator] i-a raspuns lui releu

     ce treaba are averea cu biserica? mai nou credinta se masoara in bani? ce intelegi 'mata' prin 'administreaza BOR'?

     preotii mai nou au salarii, masini de lux, afaceri.. isi declara public apartenenta politica..
     normal ca apare o criza spirituala cand cei care ar trebui sa fie lideri spirituali s-au apucat sa faca bani pe spatele turmei...
    • +23 (27 voturi)    
     de unde le are? (Miercuri, 12 mai 2010, 23:22)

     Tia [anonim] i-a raspuns lui releu

     de unde are biserica cladiri si terenuri? le-a furat, nu numai din timpul lui cuza, ci din toate timpurile biserica a furat de la altii, si acum fura prin spagile pe care le cere, la inmormantari, botezuri, nunti, plus ca primeste o gramada de bani din bugetul statului si mai face si afaceri alde nea' Videanu
     • -10 (18 voturi)    
      nu a furat (Joi, 13 mai 2010, 3:19)

      Lucian* [utilizator] i-a raspuns lui Tia

      avereile le-a primit ca danie de la diferiti oameni cu stare sau chiar domnitori.
      In plus mai existau si taxe pt biserici.
      Biserica nu a avut nevoie sa fure. Cel putin nu in Romania.
      • -2 (2 voturi)    
       mai dar ce rai sunteti :) (Joi, 13 mai 2010, 18:23)

       Lucian* [utilizator] i-a raspuns lui Lucian*

       nu stiu ce nu a placut la comentariu, dar adevarul este ca biserica nu a furat pt ca a primit moca mosteniri si averi date de domnitori si a fost in general intretinuta de catre voievozi. Biserica a avut timp sa-si faca averi enorme (in unele cazuri) doar exploatand proprietatile primite si folosind scutirile de taxe care au existat cam totdeauna pt ea.
       Daca faptul ca tot omul a platit o taxa bisericii, deoarece asa era legea, se cheama furt atunci avem o problema mondiala :).
       Repet, biserica a facut averi fara sa ies la rumul mare, doar s-a folosit de privilegiile ei.
    • +2 (2 voturi)    
     si-au refacut-o (Joi, 13 mai 2010, 6:59)

     eeeuuuu [utilizator] i-a raspuns lui releu

     inmiit chiar!
    • +14 (18 voturi)    
     Eu CRED in Dumnezeu dar (Joi, 13 mai 2010, 8:40)

     Audit [utilizator] i-a raspuns lui releu

     NU in cei ce il reprezinta pe pamant. Biserica a devenit, pe langa altele, o sursa de scurgere de fonduri de la buget. Iar popii!!! Pe cei 50 RON care ii dau cand vine popa (care pune afis pe scara blocului) de Paste, Craciun, Boboteaza si nimeni nu elibereaza chitanta, cine ii impoziteaza??
     Sunt biserici pe toate drumurile. Chiar atat de pacatosi suntem?
     Catedrala Mantuirii Neamului! Ne lasati cu acest mall. De unde sa dea statul roman atatia bani. Murim de foame iar popii vor mall. Vedeti-va de ale voastre si lasati copiii, batranii sa traiasca in viata asta nu in cea de apoi cu banii de aici de pe pamant (alocatii, pensii) nu dandu-va voua statul banii pentru Catedrala!
    • +1 (3 voturi)    
     Cuza și secularizarea (Joi, 13 mai 2010, 13:19)

     ptc [utilizator] i-a raspuns lui releu

     Băi releule, averile ălea nu aprțineau actualei Biserici Ortodoxe Române, ci ortodoxiei care trăda românii și delapida poporul ăsta și trimitea averi considerabile la Athos!

     Când Cuza a făcut secularizarea, a fost îndreptată împotriva „trădătorilor de țară” (ca să folosesc o expresie dragă vouă) care furau bani de la români și grecii, când Cuza le-a spus „dacă vreți despăgubire, vă dăm”, ei (grecii) au spus NU.

     Așa că nu are ce să fie returnat, ba mai mult, BOR (asta reală) a furat și fură într-una de la greco-catolici.
    • +2 (2 voturi)    
     S-a dat deja. (Joi, 13 mai 2010, 18:18)

     George Harazan [anonim] i-a raspuns lui releu

     Guvernul lui Cuza a oferit o plata compensatorie care a fost refuzata.
     Asa ca gata mofturile, au refuzat, la revedere.
   • +8 (14 voturi)    
    tara arde si ei fac biserici ! (Joi, 13 mai 2010, 8:10)

    toma [anonim] i-a raspuns lui bgd

    nu le-ar ajuta Cel de sus !
   • -8 (16 voturi)    
    Gresit (Joi, 13 mai 2010, 8:42)

    IoDac [utilizator] i-a raspuns lui bgd

    Biserica nostra multimilenara (Zamolxiana la inceput si apoi convertita la Crestinism) a fost piatra de temelie a poporului nostru Dac de mii de ani. Poporul nostru a rezistat dea lungul mileniilor si datorita bisericii. Pe de alta parte traim vremuri tulburi, dar trebuie sa avem sepranta si incredere in D-zeu pt ca nu mia este mult vre-o 2-3 ani pana la sfarsitul perioadei dominate de cel rau perioada inceputa acum vre-o 2000 de ani. Noi geto-dacii, ca urmasi ai divinilor pelasgi am fost si suntem cei mai atacati in ultimii 2000 de ani de toata lumea. Acum mai nou razboiul se duce pe plan economico-finaciar si la nivel psihologic prin manipulare si dezinformari. Cu credinta si speranta in Dumnezeu trebuie
    sa rezistam pentru ca nu mai e mult... Doamne ajuta!
    • +7 (11 voturi)    
     raspuns (Joi, 13 mai 2010, 10:32)

     un anonim [anonim] i-a raspuns lui IoDac

     Ce legatura are cultul lui Zamolxe cu Crestinismul? Povestile pline de cruzime din Biblie cu neamul nostru dac? Da suntem in razboi economico-moral, dar BOR nu pare sa fie de partea noastra.
    • +2 (2 voturi)    
     Io nu stiu nici io ... (Joi, 13 mai 2010, 17:37)

     Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui IoDac

     ... ce legatura e intre credinta dacilor dinainte de crestinare si crestinism, da' cred/sper ca la judecata de apoi Dumnezeu ii va pedepsi si pe cei care comenteaza pe-aici cu o totala nepricepere in ale gramaticii limbii romane si cu un total dispret fata de limba romana.
    • +1 (1 vot)    
     Mai sunt 2-3 ani? (Joi, 13 mai 2010, 23:47)

     adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui IoDac

     Pana la sfarsitul perioadei dominate de Cel Rau?? De unde stii? Daca ai fi citit Biblia ai fi vazut ca numai Dumnezeu stie "vremurile si soroacele'. Nici ingerii si nici chiar Isus nu stiu cand va fi acel sfarsit. Dar tu esti mai ceva decat ingerii din ceruri si tu stii!
     Smereste-te!
   • +10 (10 voturi)    
    pragmatism (Joi, 13 mai 2010, 10:30)

    x [anonim] i-a raspuns lui bgd

    In aceste vremuri de criza trebuie sa fim pragmatici. Romania are destule biserici in care oamnenii sa se roage(ca doar pentru asta sunt biseericile). Consider oportuna in acest moment stoparea unor lucrari(nu toate) de constructie a unor noi biserici. ...si de ce nu impozitarea veniturilor preotilor ca doar ei si manelistii primesc bani de la oameni si nu dau nici un leu impozit.
    • -3 (3 voturi)    
     :D Da de unde! (Joi, 13 mai 2010, 17:42)

     Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui x

     Stau intr-un oras mare, unul din cele mai mari din RO, care mai si are multe biserici, multe construite dupa '89. Cu toate astea, duminica dimineata se pot vedea la mai toate bisericile ciorchini de oameni la intrare, care nu mai au loc sa intre in biserica. Deci e loc de si mai multe biserici.

     (Intrucatva off topic: oare e vreo relatie intre faptul ca urbea in care traiesc e unul din locurile de top de locuit din RO, numarul mare de biserici, si numarul mare de credinciosi care participa la slujba duminica?)
     • +2 (2 voturi)    
      pentru Eu the first. (Joi, 13 mai 2010, 23:50)

      adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui Eu the first

      Stai intr-un oras mare? In ce oras? Ti-e rusine sa spui ? Sau te temi ca mai sunt oameni din acel oras pe forum care iti vor spune ca realitatea nu este asa cum o prezinti tu?
    • -2 (4 voturi)    
     Fie, după cuvântul tău ... (Joi, 13 mai 2010, 17:56)

     ioann [utilizator] i-a raspuns lui x

     ... aşadar, matale cunoşti limita numărului de biserici pentru România. Fă, te rog, un pustiu de bine - pentru matale - şi ai curajul de a te semna cu numele real. Preoţii orthodocşi primesc de la Statul român o sumă (30 la sută din salariul brut) cu titlu de sprijin. Salariul propriu-zis este asigurat „din fonduri proprii” (adică din incriminatele „şpăgi”, de fapt contribuţii pe care mulţi uită să le aducă, dar nu uită să acuze în întregime tagma preoţească, îndeosebi orthodoxă). Impozite pe salarii plătesc la fel cu toţi ceilalţi cetăţeni, la fel celelalte taxe (CAS, sănătate, şomaj). Textul la care te referi nu pomeneşte de salariile preoţimii, ci de necesitatea finalizării locaşurilor de cult orthodoxe. Aceasta nu constituie o povară pentru bugetul Ţării, şi nici nu priveşte doar persoana Preotului, generic vorbind. Fără sprijinul credincioşilor nici nu s-ar fi construit biserici. Deocamdată - atât. Desigur, ne rugăm şi pentru cei care ne iubesc, şi pentru cei care ne urăsc pe noi.
     • +2 (2 voturi)    
      pacat.. (Joi, 13 mai 2010, 20:10)

      X [anonim] i-a raspuns lui ioann

      Asadar dumneata sustii, cu alte cuvinte, ca preotii sunt saraci si traiesc asa cum scrie la Biblie(fara sa faca averi)...Eu si multi romani vedem in Romania preoti in masini scumpe, vorbind la telefoane din cele mai scumpe si sofisticate, locuind in case(parohiale sau propriile prorietati) luxoase si "miruite" cu opulenta. Recunosc ca sunt si preoti evlaviosi care intr-adevar traiesc modest si isi vad doar de parohie si slujbe, dar sunt extrem de rare aceste cazuri. Iar titlul dumitale suna a blestem, o alta pata neagra pe sigla BOR improscata acolo de cei ca dumneata..pacat!
      P.S. De ce este nevoie de numele meu real? Vreti sa ma puneti la vreun pomelnic? Aveti si modalitati de plata on-line a acestui tip de serviciu?
      • 0 (0 voturi)    
       bine spus (Vineri, 14 mai 2010, 16:26)

       lerakje [utilizator] i-a raspuns lui X

       bhahahaha ... bine spus X, sunt pe deplin de acord cu tine

       xx
   • +2 (4 voturi)    
    BOR=cea mai tare corporatie din Ro (Joi, 13 mai 2010, 12:07)

    gigel123 [utilizator] i-a raspuns lui bgd

    BOR-ul este probabil cea mai tare si mai abila corporatie din Romania. Au asset-uri si lichidati gramada, primesc fonduri nerambusabile de la stat, CEO-ul lor este una dintre cele mai conectate si influente persoane din tara si au o piata de 18 milioane de clienti :)
   • +2 (4 voturi)    
    Averea BOR si contributia la bugetul de stat (Joi, 13 mai 2010, 14:31)

    Musculin [utilizator] i-a raspuns lui bgd

    Daca doriti sa primi un raspuns oficial referitor la taxele si impozitele platite de BOR, puteti trimite o scrisoare, un fax sau un e-mail la Ministerul Finatelor Publice si/sau la Serviciul de Contabilitate al Patriarhiei, dupa modelul de mai jos, precizand numele, prenumele, adresa si datele Dvs. de contact pentru ca cererea Dvs. sa fie inregistrata oficial:

    Catre Serviciul de Comunicare si Relatii Publice al Ministerului Finantelor Publice
    Dl. Cristian Marin - sef serviciu
    Adresa: Str. Apolodor nr. 17, sector 5, cod 050741, Bucuresti
    Telefon/Fax: (+40) 021 319 97 35
    Tel. centrală: int.2264
    E-mail: publicinfo@mfinante.ro


    Catre Serviciul de Contabilitate al Patriarhiei Romane
    Dl. Victor Dascalita - Sef serviciu economic
    Adresa: Intr. Miron Cristea 9, cod 040126 Bucuresti
    Tel: (+40) 021.406.71.82
    Fax: (+40) 021.406.71.76
    Mobil: (+40) 0722.607.105
    E-mail: contabilitate@patriarhia.ro


    In baza Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public, as dori sa dati curs solicitarii mele de a-mi transmite informatii referitoare la taxele si impozitele (TVA, impozitele pe cladiri si pe terenurile aflate in proprietate, impozitele pe venitul global - din prestari servicii, contracte de inchiriere si alte activitati, alte taxe si impozite) varsate de
    unitatile aflate in subordinea Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Romane la bugetul de stat in perioada 1999-2009, precum si la fondurile alocate unitatilor din subordinea Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Romane din bugetul de stat in aceeasi perioada.

    In speranta ca voi primi un raspuns la aceasta solicitare in termenul legal, va multumesc anticipat.

    Nume, prenume
    Adresa
    Date de contact
    • +4 (4 voturi)    
     Foarte buna ideea (Joi, 13 mai 2010, 16:08)

     bgd [utilizator] i-a raspuns lui Musculin

     Chiar acum trimit. Multumesc.
     • +2 (2 voturi)    
      pentru bgd (Joi, 13 mai 2010, 23:54)

      adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui bgd

      Sa ne spui daca ti-au raspuns. Si mai ales daca te mint in raspunsul lor, cum ii poti verifica? Eu cred ca nu-ti vor rapunde!
      • +2 (2 voturi)    
       Da... (Vineri, 14 mai 2010, 2:08)

       bgd [utilizator] i-a raspuns lui adrian88000

       Numai ca am trimis dupa 4...si iti dai seama ca erau plecati de mult acasa. Daca ma mint...cum sa-i verific? Oricum, nici eu nu ma astept la raspuns...insa vom vedea.
   • 0 (0 voturi)    
    politicieni ne trag an jos (Sâmbătă, 13 septembrie 2014, 4:48)

    popa marian vasile [anonim] i-a raspuns lui bgd

    nu conteaza politica ne trage an jos nu biserica
  • +20 (24 voturi)    
   Rupti de realitate (Miercuri, 12 mai 2010, 22:34)

   Petru [anonim] i-a raspuns lui gogu

   Se pare ca Popimea a si ajuns in Paradis, ca s-a indepartat prea mult de ralitate, ce sa mai zis de nevoile reale ale enoriasilor. :)
  • +20 (24 voturi)    
   netrebnicii... (Joi, 13 mai 2010, 0:45)

   Luther [anonim] i-a raspuns lui gogu

   Pai criza morala de la ei incepe. Atata timp cat o sa vedem la tv preoti homosexuali, violatori, si pedofili, criza morala din BOR nu va dispare asa usor. Asa ca degeaba construiti biserici daca va paste fundul Iadului, pocaiti-va si ia sa vedeti cum nici nu veti mai cere bani de la stat, si veti invata si pe oameni sa mearga pe calea cea dreapta.
  • +3 (5 voturi)    
   Cata nesimtire... (Joi, 13 mai 2010, 10:25)

   adrian [anonim] i-a raspuns lui gogu

   Cata nesimtire au preotii in tara noastra... Cand tara e in criza profunda, ei au totusi bani... pt. constructii... la polpulatia nevoiasa nu se gandesc. Catedrala Mantuirii Neamului ne trebuie noua??? Si numele e de toata jena...
   Eu traiesc in strainatate, iar din cate am vazut, cel putin Biserica Catolica (dar cred ca si celelalte) se implica f. mult in viata societatii, dar ajutand-o, nu construind Catedrale inutile...
   Biserica Catolica este prima care organizeaza actiuni caritabile iar preotii catolici sunt cei care ajuta nu numai spiritual populatia.
   La noi insa, stiu numai sa suga..., sa nu plateasca taxe si sa-si mareasca burtile lacome...
  • +3 (3 voturi)    
   de pe net... (Joi, 13 mai 2010, 11:48)

   eu [anonim] i-a raspuns lui gogu

   Biserica Ortodoxa Romana inseamna, pe langa 18,8 milioane de credinciosi (adica 85% din intreaga populatie a Romaniei, potrivit ultimului recensamant efectuat in 2002), peste 40.000 de hectare de teren arabil, circa 40.000 de hectare de padure, pachete de actiuni detinute la peste 15 companii din sectorul hotelier, energetic, productia de vase de uz casnic, fabrici de cherestea, constructii, agricultura, firme de transport, edituri, tipografii si circa 27 de licente de radio. Patriarhul este capul unei biserici cu structura piramidala, formata din Patriarhie, 6 mitropolii in tara, zece arhiepiscopii, 16 episcopii, 161 protopopiate, 11.102 parohii, 2.297 filii (parohii mai mici), 423 manastiri, 183 schituri, zece metocuri (case de protocol), iar in strainatate, trei mitropolii, o arhiepiscopie, doua episc
  • +2 (2 voturi)    
   Sa ne inchinam la Sodoma=Bucuresti? (Joi, 13 mai 2010, 13:15)

   Vlaicu [anonim] i-a raspuns lui gogu

   Si unde o sa ne mantuim la Bucale???!!! Pai atunci nu mai are rost sa ne tinem de neam!!!! Teleormanenii sa se mantuiasca ei in Ilfovuu lor sa ne lase pe noi astia din Banat si Transilvania.
   Banatul si Transilvania desi au culturi arhitectonice bisericesti istorice total diferite de Oltenia si turlele ei pe model Anatolian, in care cultura Goticului Transilvan din Tzara Hategului si a Hunedoarei, sau Barocului din Banat si Transilvania sunt cele dominante. De cca 20 de ani popii infestati de balcanism feudalic au promovat constructia de biserici fara nici cea mai mica personalitate istorica arhitectonica si care nu se pliaza absolut deloc pe arhitectura urbana sau rurala a locurilor si anume au introdus arhitectura turlelor balcanice care au infestat peisajul arhitectonic, urban si mai ales rural. Daca vine vorba de un monument spiritual national el trbuie sa includa in special elemente traditionale gen, goticul transilvanean, moldovenesc sau bucovinean si nu turle oribile otomane iar el nu poat ein nici un caz sa fie locat in locul care este privit de mai mult de jumatate din Romania ca Sodoma in varianta Romaneasca ...Bucuresti, si si mai si in spatele Casei Poporului.
 • +28 (40 voturi)    
  corect ? (Miercuri, 12 mai 2010, 19:03)

  andreiu [utilizator]

  hmmmm, FUCK OFF !!!
  Sunteti niste speculatanti penibili ! Vreti sa fiti un fel de George Soros al credintei ??
  • -17 (23 voturi)    
   ca de obicei, (Miercuri, 12 mai 2010, 21:29)

   alex [anonim] i-a raspuns lui andreiu

   inca un titlu petarda stil HN. hai sa ne incaieram unii cu altii si sa uitam de foame.
   • +14 (20 voturi)    
    Ti-e foame? (Miercuri, 12 mai 2010, 22:19)

    bgd [utilizator] i-a raspuns lui alex

    La munca !
 • +41 (51 voturi)    
  biserici (Miercuri, 12 mai 2010, 19:05)

  marian [anonim]

  Propun sa daramam toate spitalele, scolile si gradinitele si sa facem pe locul lor biserici.
  Propun de asemenea sa nu mai mergem nici unul la munca si sa incepem cu totii sa ne rugam si la un moment dat din cer va ploua cu paine si miere.
  • +6 (10 voturi)    
   :)) (Miercuri, 12 mai 2010, 20:45)

   crisStella [utilizator] i-a raspuns lui marian

   da, vroiam doar să râd!
  • +13 (21 voturi)    
   recensamant 2011 (Miercuri, 12 mai 2010, 22:46)

   crestin [anonim] i-a raspuns lui marian

   Eu iti propun ca in 2011 cand are loc urmatorul recensamant sa declari ca esti ateu! Sa vedem cum isi mai justifica guvernul sponsorizarile BOR.
   • +4 (10 voturi)    
    Eu ma declar ortodox (Joi, 13 mai 2010, 8:44)

    Audit [utilizator] i-a raspuns lui crestin

    pentru ca am fost botezat! Eu cred in Dumnezeu dar biserica pentru mine este mai rau ca Iliescu.
    • +2 (2 voturi)    
     Declară-te "fără religie" (Joi, 13 mai 2010, 13:28)

     ptc [utilizator] i-a raspuns lui Audit

     Dacă nu ești de acord cu ce face BOR, la recensământul din 2011, declară-te "fără religie".

     Când ai fost botezat nu te-a-ntrebat nimeni, așa-i?
  • +8 (20 voturi)    
   O mare escrocherie (Joi, 13 mai 2010, 0:26)

   chivu [anonim] i-a raspuns lui marian

   Daca luam 2000 de bolnavi de cancer si ii impartim in doua grupe si ne rugam pt un grup toata romania, mortalitatea va fi identica cu celalalt. La ce serveste domnilor religia? vreti sa va arat eu atei si agnostici morali si oameni religiosi hoti?
   • +1 (1 vot)    
    maybe (Joi, 13 mai 2010, 13:57)

    john [anonim] i-a raspuns lui chivu

    Cei ce sunt imorali nu sunt religiosi, de declara doar dar nu sunt. Este imposibil sa fi imoral si religios, faptul ca practici ritualul religios sau ca participi la savarsirea lui nu te defineste ca fiind religios. Ateu inseamna sa nu aderi la nici o religie, este un drept elementar al fiecaruia dintre noi. Dar cu siguranta orice om are nevoie de repere morale, Isus Chrisos este un astfel de reper, faptul ca unii se folosesc de religia crestina pentru a se inavutii asta este alta poveste, mereu au existat si vor exista oportunisti. oameni a coror singura religie este banul, placerea, puterea...
  • +7 (9 voturi)    
   halal tara! (Joi, 13 mai 2010, 7:24)

   nosfeSS [utilizator] i-a raspuns lui marian

   pai nu mai munceste nimeni in tara asta, asistati social ce suntem...o sa ne rugam sa ni se dea de mancare fara ca noi sa miscam osul la munca...e cea mai buna idee!! biserica ne scoate din criza...asta da alternativa viabila...:))) la inmormantari sau nunti unde tine popa chitanta?? in buzunar?? tzara de smecheri...ne furam unii pe altii...punem de-o revolta...si ne rugam...pensionarii care au muncit toata viata la "CAP-eu" cu o cotizatie minima, vor pensii mari..sa ne rugam!
 • +49 (61 voturi)    
  niste prosti (Miercuri, 12 mai 2010, 19:06)

  antiblogtm.blogspot.ro [anonim]

  excroci mai mari ca popii nu cred ca sunt. in loc sa faca o cantina a saracilor, niste ajutoare pentru batranii care raman fara pensii, sa sprijine tinerele mame, si alte "tampenii" de astea lumesti, ei isi mai ridica alte temple ale gradomaniei si spalarii de creiere. uitati-va la biserica catolica... ei chiar se implica in ajutorarea nevoiasilor, nu doar inghit bani.
  • +39 (49 voturi)    
   popii = cei mai fara de Dumnezeu (Miercuri, 12 mai 2010, 20:34)

   dlp [anonim] i-a raspuns lui antiblogtm.blogspot.ro

   de acord cu tine. Popii ortodocsi nu se uita decat sa te jecmaneasca sau sa mai donezi bani pentru vreo biserica noua. Trec pe langa copiii si batranii fara adapost in masinile lor de lux.- fara sa le pese. Prefera sa-si ingrase porcii cu colaci decat sa ii daruiasca celor saraci si flamanzi. Nu au nici un Dumnezeu (si nici nu cred in El)
   • -12 (16 voturi)    
    mda (Miercuri, 12 mai 2010, 23:57)

    lex [anonim] i-a raspuns lui dlp

    ..zici ca nu crezi in el, dar scri El cu litera mare...de cine te feresti?
    • +5 (7 voturi)    
     popii (Joi, 13 mai 2010, 7:20)

     dlp [anonim] i-a raspuns lui lex

     POPII nu cred in EL, eu da! Popa de pe strada mea face din cand in cand centura si cati or fi ca el! Asa ca stiu ce vorbesc.
    • +6 (6 voturi)    
     Citind ce a scris dlp (Joi, 13 mai 2010, 8:49)

     Audit [utilizator] i-a raspuns lui lex

     eu am inteles ca cei ce nu cred in Dumnezeu sunt popii nu dlp-ul. Mai citeste o data.
     De fapt si eu cred ca popii nu numai ca nu cred in Dumnezeu ci sunt chiar adversarul acestuia. Ganditi-va ca asa cum toti cunoastem un politician asa cunoastem si un popa. Stim ca dupa ca a terminat facultatea a bagat banul pentru o parohie buna (de ex. aluia de la Constanta s- situ popa care a dat), a inceput cu case, schimbat masini in timp record. De aceea zic ca popii fac cel mai mare deserviciu credintei in Dumnezeu.
    • +1 (1 vot)    
     Pentru lex (Vineri, 14 mai 2010, 0:01)

     adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui lex

     Citeste cu atentie si apoi raspunde!Ei nu cred in EL. Se referea la popi!!
  • +8 (12 voturi)    
   escroci (Miercuri, 12 mai 2010, 20:46)

   crisStella [utilizator] i-a raspuns lui antiblogtm.blogspot.ro

   aşa-i corect! :D
 • +22 (32 voturi)    
  Patriciu si Patriarhul (Miercuri, 12 mai 2010, 19:14)

  leea-na [anonim]

  Ori Patriciu ori Patriarhia, tot corbi pe lesul tarii sunt. Primul vrea sa profite de lipsa banilor si statul sa-si vanda cladirile unde se afla acum institutii ieftin ca apoi , prin tertipuri avocatesti , sa puna statul sa plateasca chirie mare, adica sa-l jupoaie de tot.Tot asa si Biserica, nu plateste impozite, primeste bani de la buget si de la populatie si isi face peste tot biserici in care apoi enoriasii nu sunt primiti sau nu li se fac anumite slujbe daca nu platesc sume care nu sunt impozitate, sunt doar scornite de ei.Toate aceste biserici ocupa terenuri cu valoare mare si reprezinta niste bunuri imobiliare care se tot inmultesc in dauna spatiului comunitar. De ce era nevoie sa se construiasca doua biserici in acelasi parc?Una e biserica si cealalta e in constructie si va fi catedrala neamului desi avem deja o catedrala langa Cazionul din Constanta.Nu ma asteptam ca biserica sa reactioneze ca un mogul, sa acumuleze spatii si terenuri din banul public si ,da ceva in schimb?Amenajeaza acolo niste cantine ale saracilor, ajuta cumva societatea sau isi pune si ea birul?
 • +20 (28 voturi)    
  instrainare (Miercuri, 12 mai 2010, 19:25)

  preafuratul [anonim]

  Ce inteleg credinciosii prin religie: un mijloc de a se apropia de divinitate , de a obtine liniste sufleteasca. Ce inteleg preafericitii prin religie: un mijloc de manipulare a maselor disperate, un mijloc rusinos de inavutire fara limite ... un simplu servici (ca sa parafrazez un preot). Chiar as vrea sa stiu daca li se vor reduce si lor salariile. Nu c-ar sta ei in salariu dar ca gest de solidaritate macar. De 20 de ani incoace bor isi ignora cu inconstienta menirea ei fundamentala si anume ridicarea nivelului de constiinta si de spiritualitate a acestui popor. Ce avem in schimb preoti afaceristi si dezvoltatori imobiliari, preoti care danseaza la petrecri pe manele ... orice ce iti trece prin cap mai putin ceea ce ii trebuie acestui popor. Cate orfelinate a subventionat aceasta institutie , cate spitale a construit penbtru tratarea saracilor, cate scoli au construit pentru copii taranilor pe care ii jegmanesc. Din ce bani? Din bani pe care ii cheltuiesc pe televiziuni si posturi de radio, din banii pe care ii strang pentru "shandramaua neamului" din banii primiti ca doinatii din care si-au cumparat masini si si-au construit vile. Sper ca se vor trezi din ce in ce mai multi. Urez succes Grupului pentru Reformarea Interna a Bisericii Ortodoxe Romane.
 • +25 (37 voturi)    
  fiecare cu ce-l doare (Miercuri, 12 mai 2010, 19:29)

  goe [anonim]

  N-am auzit vreun preafericit preabogat preamieros si multpreafals reprezentant al BOR sa cheme saracii sa le dea o supa calda.
  Am eu o idee mai buna: ce-ar fi sa plateasca si ei impozit pe profit la afacerile pe care le invart? La cate benzinarii si hoteluri au, cred ca asta ar ajuta intr-adevar tara sa iasa din criza.
 • +13 (19 voturi)    
  Cercetare de la Dumnezeu! (Miercuri, 12 mai 2010, 19:31)

  iustin [anonim]

  Dumnezeu sa cerceteze pe popi si sa se indure de poporul roman!
  Dumnezeu sa-i umileasca pe popii care stie El ca trebuie rusinati!
  • -6 (16 voturi)    
   hou (Miercuri, 12 mai 2010, 20:50)

   taranistu [utilizator] i-a raspuns lui iustin

   ai dreptate sa fii suparat pe preoti, pe multi dintre ei, dar nimic nu iti permite sa dai ordine lui Dumnezeu!
   • +4 (6 voturi)    
    Dar sa zic sa se aleaga praful de popii (Joi, 13 mai 2010, 8:51)

    Audit [utilizator] i-a raspuns lui taranistu

    care au pus mana pe un leu din cutia milei sau din donatii, pot?
 • +13 (21 voturi)    
  Numai la biserici ??? Si la cimitire domnilor!!! (Miercuri, 12 mai 2010, 19:33)

  pongo [anonim]

  Sau mai ales la cimitire. La fiecare biserica construita .. un hectar de groparnita... nu de alta.. dar la cati vor muri de foame in cateva luni.. daca n u facem inca vreo 2 crematorii si campuri de cimitire, o sa dea molimile peste noi!!!
  Sa le fie rusine! In loc sa cera bani de biserici mai bine ar institui anumite actiuni de ajutor social in perioada asta. Ca de aia e institutie.
  BTW... imi poate spune cineva... a avut Base tupeu sa taie 25 % si din renta lui Daniil? sau de boaite nu se leaga, ca astia scot in strada prostimea?
 • +15 (23 voturi)    
  pt hotnews (Miercuri, 12 mai 2010, 19:48)

  lb [anonim]

  hotnews, trimite-ti, va rog, toate aceste comentarii pe adresa patriarhului si a patriarhiei ''bor''... si pe adresa presedintelui si guvernului.. poate isi dau si patriarhii, si guvernul, inclusiv presedintele, seama cum sunt vazuti acesti patriarhi si preoti de popor... poate vor purcede la bunul simt de rigoare. desi,. indoi-m-as.. dar, incercarea moarte n-are.
  • +4 (6 voturi)    
   raspunsul (Miercuri, 12 mai 2010, 21:20)

   gp [anonim] i-a raspuns lui lb

   http://danlupu.wordpress.com/2010/02/10/scandal-in-adunarea-bisericeasca-pe-temele-bercea-mondial-si-pavel-corut-preluare-agentia-org/
 • +27 (37 voturi)    
  Aiurea! (Miercuri, 12 mai 2010, 20:05)

  adrian88000 [utilizator]

  Avem biserici destule! Multi preoti , din lacomie , si-au mai facut o biserica. Nu cred ca nu mai au loc crestinii in biserica si trebuie sa construim in nestire altele noi. Mai ales ca se fac si cu o contributie importanta din bugetul statului. Mai bine sa devina preotii mai buni pastori decat sa-si arate mereu lacomia. Si e absolut necesar sa inceteze proiectul faraonic , asa numita Catedrala Neamului. Crede cine va ca o cladire ne asigura mantuirea? SAU CREDINTA??
  • +16 (18 voturi)    
   nu fii rau (Joi, 13 mai 2010, 3:22)

   Lucian* [utilizator] i-a raspuns lui adrian88000

   eu n-as zice sa inceteze proiectul bisericii Manturii Neamului. As inceta doar finantarea proiectului din impozitele noastre. In rest cine vrea sa dea bani, sa dea.
 • +24 (34 voturi)    
  babele se piaptana (Miercuri, 12 mai 2010, 20:07)

  tyty [anonim]

  pai cum sa facem sa le fie bine popilor, da-le dracu de spitale, de scoli, da-i dracu de copii care merg pe jos 10km pana la scoala, sa le fie tarana usoara celor care mor cu zile in spitale, tzara de tampitzi ce suntem...
 • +24 (34 voturi)    
  Lui Iisus nu i-a trebuit biserica pentru a sluji (Miercuri, 12 mai 2010, 20:07)

  Cristi [anonim]

  Noua ne trebuie. Din pacate mai toti preotii din Romania, cer bani ptr o nunta, ptr un botez, ptr biserica, dar defapt banii se duc in buzunarele lor. Rusine sa le fie ca fac o astfel manipulare. Pentru a te ruga la bunul Dumnezeu, nu iti trebuie cine stie ce lacas de cult. Degeaba biserica este suflata cu aur daca noi nu credem cu adevarat in Cel de Sus.
 • +27 (31 voturi)    
  Au dreptate (Miercuri, 12 mai 2010, 20:07)

  Al [anonim]

  De acord dar pe banii BOR, nu pe banii statului.
 • +21 (29 voturi)    
  religia tine de foame (Miercuri, 12 mai 2010, 20:08)

  schumi [anonim]

  pai tocmai in perioada asta de criza se termina toate bisericile si catedralele cu bani de la stat. in loc de pensii si salarii...cand te duci mamaie la biserica sa-i zici la parinte sa-ti dea 15% inapoi.

  una e sa fii redincios si alta sa fii un popa libidinos care te lasa langa groapa dak nu-i dai bani...desi tu ii platesti lui salariu.
 • -12 (20 voturi)    
  religia si natura umana (Miercuri, 12 mai 2010, 20:09)

  buncrestin [utilizator]

  Criza economica si morala nu are loc din cauza a prea multa credinta, ci dimpotriva, este o mostra a lumii post-moderne si post-credinta. Toti se grabesc sa scoata biserica din ecuatie, insa nu pun nimic in loc. Nu exista pana acum niciun inlocuitor valabil pentru credinta si oricat s-ar da ateii peste cap, lumea propovaduita de ei nu duce decat la anarhie. Nu poti construi o societate fara valori morale impartasite de toti, iar crestinismul tocmai asta a fost, un liant absolut necesar pentru societatea de azi. Acum toti se considera insule de moralitate, fiecare cu morala proprie absoluta si infailibila. Citesc comentarii atat de inversunate care i-ar face pe cei mai mari comunisti ai istoriei mandrii. Acum ca sunteti pe cale sa puneti lacatul pe biserica, sa va vedem cum veti gestiona criza morala a Romaniei si a lumii in general. Chiar credeti ca desfiintarea religiei va rezolva totul, va lasa locul unei lumi pacifice si morale? Oare n-ati invatat nici pana acum ce inseamna natura umana?
  • +9 (21 voturi)    
   ? (Miercuri, 12 mai 2010, 22:09)

   dan [anonim] i-a raspuns lui buncrestin

   Ce te face sa crezi ca ateii nu dau dovada de moralitate. Eu bag mana in foc ca marea majoritate a lor da dovada de muuuult mai multa moralitate chiar decat un popa. Nu trebuie sa ai neaparat o credint ca sa ai o constiinta!
  • +5 (7 voturi)    
   . (Miercuri, 12 mai 2010, 23:57)

   sep [utilizator] i-a raspuns lui buncrestin

   natura umana a sec. xxi = goana dupa bani si putere
   • +1 (1 vot)    
    natura umana (Joi, 13 mai 2010, 13:12)

    catcos [utilizator] i-a raspuns lui sep

    ... dintotdeauna a fost in goana dupa putere, nu doar in sec. 21. Toate razboaiele din istorie au fost duse pentru a obtine putere, influenta, avutii.
  • +7 (11 voturi)    
   ???? (Joi, 13 mai 2010, 3:26)

   Lucian* [utilizator] i-a raspuns lui buncrestin

   in 1977 de ani crestinism, cum anume s-a controlat criza morala a omenirii?
   Cu biserici? Nu prea cred.
   Faptul ca opresc constructia la o biserica considerand ca am cateva sute pe post de monumente istorice si neintretinute+cateva mii de biserici active si cel putin 1000 de biserici construite din 90 incoace, nu crezi ca ar fi cam destule? Crezi ca o biserica in plus va face vreo diferenta?
  • +5 (7 voturi)    
   Nu are NICI o legatura (Joi, 13 mai 2010, 8:53)

   Audit [utilizator] i-a raspuns lui buncrestin

   ateismul cu reactia romanilor fata de biserica! Pentru ca biserica nu are legatura cu Cel in care noi credem.
 • +13 (21 voturi)    
  :)) (Miercuri, 12 mai 2010, 20:10)

  SlowBoz [utilizator]

  Romania - simply surprising ! Mi-ati facut ziua, fug maine sa iau actele de emigrare.
  • +12 (20 voturi)    
   Stai!Nu pleca! (Miercuri, 12 mai 2010, 20:21)

   adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui SlowBoz

   E o nesimtire cerinta BOR. Nu cred ca se va pune in practica. Daca insista in nesimtire li se va taia si salariul pe care il iau . Pentruca nu e corect si salariu si" taxe"( de inmormantare, de botez, de cununie, etc). Fara chitanta. BOR!! Mai usor cu lacomia si mai mult cu smerenia!!
   • +5 (11 voturi)    
    ba plec ! (Miercuri, 12 mai 2010, 20:57)

    SlowBoz [utilizator] i-a raspuns lui adrian88000

    plec ... nu mai pot , astept de cand m-am nascut o minune ... 25 de ani si toate se indreapta spre "bine" numai bisericile si dzeu pot rezolva problemele tarii :)) deja ma amuz gen rasu`-plansu`.
 • +13 (15 voturi)    
  Separarea bisericilor de stat (Miercuri, 12 mai 2010, 20:10)

  Anil [anonim]

  Uite asa se dovedeste iarasi, ca au gandit bine protestantii cand au insistat pe separarea bisericii de stat. http://en.wikipedia.org/wiki/Separation_of_church_and_state

  Chiar daca sunt credincios practicant, nu mi se pare normal ca biserica sa pretinda parte din taxele tuturor cetatenilor. Ateii, sau cei de alte religii poate vor sa isi directioneze in alte directii sumele caritabile.

  Si cum banul corupe, iar banul mult, necontrolat si care vine indiferent ce facem corupe si mai mult, descentrazilarea bugetelor bisericilor mi se pare cea mai logica. Fiecare biserica (sau dioceza) sa isi stranga si administreze fondurile. Atunci sa vezi interes pentru enoriasi, calitatea "serviciilor" si economie in cheltuieli.
 • +9 (11 voturi)    
  biserica sta linistita (Miercuri, 12 mai 2010, 20:11)

  zigzag [utilizator]

  http://www.money.ro/temp-standard/averea-bisericii-ortodoxe-depaseste-3-miliarde-euro-1.html
 • +8 (12 voturi)    
  corect (Miercuri, 12 mai 2010, 20:11)

  dum_i [utilizator]

  uite ca popii stiu mai bine ca in caz de criza, investitiile sunt cel mai bun remediu. pacat ca o fac insa pe banii nostri....
 • +17 (25 voturi)    
  Un singur lucru am de spus... (Miercuri, 12 mai 2010, 20:11)

  Dorin [anonim]

  Hahahahahahahahahahahahahaha!!!!!!!

  Insa as mai adauga ceva... Preotii sa nu indrazneasca sa ne vorbeasca de "criza morala" avand in vedere ca ei sunt printre primii care incalca toate normele de morala crestina!!!! Ipocrizie si fatarnicie din plin in comunicatul Patriarhiei... Rusine!
 • +12 (18 voturi)    
  Considerati voi asta? (Miercuri, 12 mai 2010, 20:11)

  Gopo [anonim]

  Ce-ar fi ca tot e criza sa nu mai luati spagi cand faceti o cununie sau un botez si sa va vedeti voi de ale voastre?
 • +16 (20 voturi)    
  fix asta ne lipseste (Miercuri, 12 mai 2010, 20:13)

  teea a [anonim]

  ce-ar fi sa lasati lucrarile la biserici si sa donati banii spitalelor si saracilor. sau sa construiti spitale si azile pentru batrani.
 • +15 (19 voturi)    
  mai bine sa construiasca spitale si case pt. batra (Miercuri, 12 mai 2010, 20:13)

  oarecare [anonim]

  daca guvernul inchide jumatate din spitale si biserica are bani de constructii, sa faca mai bine ce se spune in Biblie, la Matei 25.36
  Gol am fost şi M-aţi îmbrăcat; bolnav am fost şi M-aţi cercetat
 • +12 (14 voturi)    
  solidaritatea si cooperarea (Miercuri, 12 mai 2010, 20:13)

  liana [anonim]

  Pai la cate s-au construit pana acum, ar fi trebuit sa fi fost super solidari si cu spiritu comunitar hat departe. deci nu merge clar.
 • +13 (21 voturi)    
  Incredibil (Miercuri, 12 mai 2010, 20:14)

  Vlad [anonim]

  Acesti oameni nu sunt doar indoctrinati sunt si iresponsabili...
  Noi suntem la un pas de faliment si lor le arde de basme ...
  Asta poate BOR in acest moment. Sa ne conduca spiritual la dezastru.
 • +13 (21 voturi)    
  Popii (Miercuri, 12 mai 2010, 20:16)

  Dan [anonim]

  99% din popi sunt niste hoti, care privesc biserica in care "slujesc" ca pe o afacere proprie. Altfel cum pot sa ceara pt un botez citez "1 milion taxa cu chitanta si 5 milioane ddonatie pt biserica". Sa le fie rusine. Noua, credicinciosii adevarati, nu ne trebuie case inalte cu geamuri colorate ca sa vorbim cu Dumnezeu. Cum bine zicea un cantaret american, " I love God but i hate His fanclub"
 • +12 (18 voturi)    
  tampenie (Miercuri, 12 mai 2010, 20:16)

  Archon [anonim]

  Nesimtiti!

  Daca ar vrea sa faca ceva util ar renunta la banii primiti de la buget si s-ar limita la donatii din partea celor 86% de credinciosi romani.
 • +22 (28 voturi)    
  Biserici? (Miercuri, 12 mai 2010, 20:17)

  pprog [anonim]

  Foarte aproape de unde stau eu(maxim 5 minute) sunt 3 biserici si inca una in constructie. Am incercat sa gasesc un teren unde as putea sa alerg. Cel mai apropiat e la 15 minute si nuai voie sa intri. Eu unul m-am saturat de biserci. Vreau terenuri de sport, vreau spatii de joaca pentru copii, vreau parcuri.
 • +17 (23 voturi)    
  Rusine ! (Miercuri, 12 mai 2010, 20:18)

  Ciprian [anonim]

  O catedrala de 500 milioane de euro nu are nici un impact pozitiv asupra economiei. Nu este sustenabil sa bagam bani in biserici si in preoti.

  Mai mult decat atat, inchidem scoli si spitale si construim biserici. Produsul reiesit va fi prost si bolnav.

  Macar in ultima ceas, incetati cu afacerile voastre necurate si pocaiti-va, daca tot propovaduiti asa ceva.
 • +12 (18 voturi)    
  cu alte cuvinte... (Miercuri, 12 mai 2010, 20:19)

  max [anonim]

  ... "numai dumnezeu ne mai scoate din criza asta."
  Sint sigur ca BOR va contribui cu o suma substantiala la fondul de solidaritate? Daca imi amintesc bine averea bisericii era estimata la peste 3 miliarde de euro. Asa ar face si Iisus.
  • +16 (20 voturi)    
   pentru max (Miercuri, 12 mai 2010, 20:40)

   adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui max

   Corect! Sa vedem cu cat contribuie BOR la fondul solidaritatea. CU NIMIC!!Preotii au si salariu si jupoaie crestinii pentru orice oficiere. Ar trebui sa se lepede de lacomie si sa devina mai smeriti .
 • +13 (17 voturi)    
  Credinciosii si Biserica (Miercuri, 12 mai 2010, 20:19)

  CezarN [anonim]

  Daca biserica este Biserica, iar credinciosii sunt cu adevarat credinciosi, atunci credinciosii sa-si construiasca Biserica, nu statul sa le-o faca. Vai de capul acelor credinciosi care asteapta sa le faca altii biserica.

  Iar biserica, daca este Biserica atunci sa nu fie agent electoral pentru cei de la putere, oricare ar fi fost ei. Singurul lucru bun pe care preotii l-ar putea face pentru insanatosirea vietii politice de la noi ar fi sa nu-i mai primeasca pe politicieni pe la tot felul de slujbe in schimbul deturnarii de catre acestia a banilor de la buget pentru constructii sau reparatii de biserici. Bisericile trebuie sa fie construite de credinciosi, dupa credinta si puterile lor, nu dupa gradul episcopului sau legaturile preotului su lumea politica.
 • +18 (24 voturi)    
  Incredibil ! (Miercuri, 12 mai 2010, 20:20)

  nick [anonim]

  200 de spitale sunt aproape de a se inchide.
  Mii de pensionari se vor afla in curand la limita subzistentei.
  Toti va trebui sa facem orice efort pentru a depasi aceasta perioada, doar BOR se pare ca exista intr-o realitate paralela.
  Sper ca exista o limita in toate si nu se va merge pana la a se incepe acum constructia monstruozitatii inutile de "mantuire" a neamului. Cate sute de milioane de euro costa acel "proiect"? Asta ne lipseste acum ?
 • +14 (24 voturi)    
  citesc si nu pot crede ca vad! (Miercuri, 12 mai 2010, 20:23)

  andrei margeanu [anonim]

  Cu frica de Dumnezeu afirm, cu toata responsabilitatea, ca acesti gangsteri in sutana nu inteleg care le este menirea si nici rolul rol social. Le amintesc faptul ca, in trecut, "fratii lor" de.. sa zicem "de cruce" cu aceleasi apucaturi si atitudini - catolicii - au avut parte de un Martin Luther care i-a potolit. Probabil ca un Luther la roman i- al bisericii si al politicii - ar fi mai mult decat necesar.
  As fi fost fericit daca biserica romaneasca, in fapt capii acesteia, ar fi propus ca banii pentru biserici sa fie folositi pentru saracii tarii, pentru batranii care nu mai pot cumpara medicamente si mancare, pentru orfelinate, programe sociale, pentru indulcirea acestui norod amarat. Biserica este o alinare, nu argument pentru o caste de imbuibati (aici nu ma refer la preotul sarac). Iisus us le-a spus celor cu frica de Dumnezeu sa dea camasa de pe ei celor in nevoie... Capii bisericii romane nu stiu asta? Vai voua!!!
 • +16 (22 voturi)    
  pe ce lume traiesc? (Miercuri, 12 mai 2010, 20:24)

  taranistu [utilizator]

  ma asteptam la mai multa decenta din partea Patriarhiei...
  Speram ca o sa vina sa indemne la iubire frateasca, la intrajutorare crestineasca fata de cei mai slabi, care vor fi poate si cei mai loviti de masurile Guvernului, sau pur si simplu de criza. Nu strica un mesaj optimist, un indemn la munca, de ce nu, la intelepciune, cumpatare... In schimb nu, Biserica Ortodoxa vine si cere bani, cu tupeu! Inalt Prea Q7 si Prea Fericirile Lor X5 vor bani. Nu pentru spitale gratis pentru amarati, nu pentru ajutorarea viitoarelor mame care se gandesc sa avorteze, nu pentru biserici noi. Majoritatea adevarate kitsch uri... Sper ca celelalte culte din Romania sa vina cu un alt mesaj, mai de bun simt.
  Dumnezeu sa binecuvanteze Romania!
 • +11 (15 voturi)    
  Mda...avand in vedere (Miercuri, 12 mai 2010, 20:25)

  Milka Man [anonim]

  ca BOR primeste in fiecare an din ce in ce mai multi bani din bugetul votat de aia care se cheama parlamentari, nu m-ar mira daca ar apare o noua taxa prin care sa sustinem aceasta propunere.Ca deh, se stie, romanii sunt usor de dus de nas de catre sfintiile lor, exemple concrete de hotie, lacomie si demagogie...Banul e ochiul dracului, nu? Cata vreme nu e in buzunarele preotilor!Dar ca de obicei, daca pensionarii mor din cauza ca le scade pensia si nu mai au bani de medicamente, o sa fie ingropati pe gratis?Ma tem ca taxele astea, oficiale si neoficiale, au crescut anul asta pt ca preotii sa nu simta criza bietii...
 • +7 (11 voturi)    
  nu e criza (Miercuri, 12 mai 2010, 20:26)

  andrei [anonim]

  din punct de vedere economic biserica nu o sa piarda niciodata , mai ales pe timp de criza. dimpotriva, oamenii sunt mult mai credinciosi; nu tu taxe, nu tu nimic. decat bani!
 • +8 (10 voturi)    
  Oare cum "se intareste" mai bine... (Miercuri, 12 mai 2010, 20:28)

  iulianv [anonim]

  ..."solidaritatea si cooperarea dintre credinciosi" - cu o biserica sau cu un Maserati rosu? Atata vreme cat i-au dat lu' Videanu juma' de hectar la Snagov cu 100 de oiro pe an, "inaltele fete bisericesti" ar face bine sa nu se planga de criza... mai bine s-ar ruga sa nu puna epicureanu' si pleziristu' impozit pe cutia milei.
 • +11 (13 voturi)    
  praful de pe toba... (Miercuri, 12 mai 2010, 20:30)

  andrei [anonim]

  la burtosii astia nesimtiti si necredinciosi, vechi comunisti libidinosi.....
 • +4 (14 voturi)    
  Wahahahahah! (Miercuri, 12 mai 2010, 20:42)

  CucCuCuc [anonim]

  Sa mori tu? Am o idee mai buna. Pentru salvarea patriei propun demolarea bisericilor, vanzarea ramasitelor la reciclabile, si construirea de mall-uri, fabrici si uzine.
 • +13 (15 voturi)    
  cand nu mai ai bani de mancare... (Miercuri, 12 mai 2010, 20:44)

  dadan [utilizator]

  sa construiesti biserici......parca si popii nostrii is cam dusi cu sorcova....nu-i duce mintea mai mult de un parastas si 2 botezuri pe zi....(binenteles neinpozitabile)....mama lor de profitori....cand or sa citeasca si ei biblia mai bine si o sa urmeze indemnul : dati Cezarului ce-i al Cezarului? ...adica sa plateasca impozit pe venituri ca toti enoriasii de rand si sa mai tina cura de slabire( a se citi post) ca prea s-au ingrasat pe spatele enoriasilor intru slava domnului....amin.
  • +7 (11 voturi)    
   Noi cu moralitatea, voi cu imobiliarele (Miercuri, 12 mai 2010, 19:59)

   moatira [utilizator] i-a raspuns lui dadan

   Frate, nu te imbata cu apa chioara- astia stiu ce fac la fel cum au stiut si cei ce l-au dat pe mana romanilor pe IIsus; sunt aceiasi farisei interesati doar de putere asupra poporului care le umple punga.
 • +14 (16 voturi)    
  intrebare (Miercuri, 12 mai 2010, 20:52)

  maria [anonim]

  Preotii sunt considerati bugetari? Ca scad salariile in invatamant, sistemul sanitar, functionari, dar de popi n-am auzit nimic.
 • +11 (17 voturi)    
  Mai scutiti-ne (Miercuri, 12 mai 2010, 20:53)

  andrei [anonim]

  ce sa spun, o fi neamul romanesc mai slab de inger dar chiar asa prosti si idioti incat sa veniti cu astfel de texte si noi sa le credem, nu suntem.... La plimbare hotomanilor!!!!!!! Cat cereti pentru nunti, botezuri samd? si cat sunt taxele "oficiale"?? rusinne!!!
 • +8 (12 voturi)    
  lingai (Miercuri, 12 mai 2010, 20:59)

  daniel [anonim]

  doua maini care muncesc fac mai mult decat 2000 inpreunate in rugaciune; rusine lipitorilor in sutana!!!
  • +7 (11 voturi)    
   ora et labora! (Miercuri, 12 mai 2010, 23:18)

   taranistu [utilizator] i-a raspuns lui daniel

   nu merge una fara alta. ma gandeam insa ca mai demult calugarii isi faceau ei singuri manastirile, le intretineau ei, ba prin Belgia mai faceau ceva bere pe care o vindeau, se intretineau, ba mai tineau un orfan, il invatau sa citeasca, sa lucreze... Prin Moldova mai tineau un stup de albine, se mai rugau, participau la razboi impotriva turcilor, mai munceau... In schimb, azi ce avem: burtosi cu X5 care cer bani nu pentru spitale, nu pentru azile ci pentru biserici. Desigur este nevoie si de alea, dar deocamdata avem destule, sa le umplem pe alea pe care le avem deja, sa ne ingrijim de cele vechi, monumente importante pe care le lasam in paragina...
 • +10 (14 voturi)    
  ce atatea spitale domle (Miercuri, 12 mai 2010, 21:02)

  slsh [anonim]

  buna treaba, se inchid 200 de spitale din 450, dar biserici se construiesc cat incape... acum ca s-a dat liber la spatiile verzi o sa primeasca fiecare bloc cate o Biserica
 • +11 (15 voturi)    
  astept (Miercuri, 12 mai 2010, 21:03)

  amidona [anonim]

  inca mai astept sa fie supusa fiscal si hidra asta care e bor.
 • +8 (10 voturi)    
  nimic nou sub soarele mioritic (Miercuri, 12 mai 2010, 21:04)

  gonzo [anonim]

  Adica sa facem ca oligarhii si mafiotii sa ne "descurcam"cum putem si dupa aia daca avem nevoie de "iertare"sa cotizam la biserica bugetara si totul e in"regula"............................
 • +10 (14 voturi)    
  1000 thx (Miercuri, 12 mai 2010, 21:07)

  lemn [utilizator]

  Tin sa multumesc pe aceasta cale patriarhiei romane. Sunt in Bucuresti, la un hotel. Plictisit fiind, am zis sa arunc o privire pe hotnews, si am vazut titlul acestui articol. De vreo 10 minute rad intr-una. Sincer. Nici daca ma uitam la un episod din Seinfeld nu as fi ras atat de mult. Multumesc ca m-ati scos din plictiseala.
 • -11 (17 voturi)    
  General (Miercuri, 12 mai 2010, 21:08)

  piticutu [anonim]

  daca la 1508 a aparut prima tiparitura aceasta a aparut in Biserica !!!
  ceea ce contestati acum este ceea ce a tinut neamul acesta peste vremuri(milenii) !!!
  Urati ceea ce nu puteti intelege ! Si nici nu ati facut vreun efort de a vedea ce inseamna biserica ! Biserica este o institutie ! Credinta este fundamentul !!! Dumnezeu sa ne ierte pe toti !
  • +8 (10 voturi)    
   ai dreptate (Joi, 13 mai 2010, 0:54)

   Kramer [anonim] i-a raspuns lui piticutu

   Dumnezeu sa va ierte ! Aveti mare nevoie, mai ales voi
 • -12 (14 voturi)    
  Validare...............?????????? (Miercuri, 12 mai 2010, 21:13)

  piticutu [anonim]

  Validarea va apartine ! La fel precum si invalidarea !!! Ca tot romanul impartial !
  Va bateti joc de adevarurile acestui neam !!!
 • -11 (17 voturi)    
  ok (Miercuri, 12 mai 2010, 21:26)

  alex [anonim]

  Nu prea inteleg "incrancenarea" celor care au scris toate mesajele de mai sus.

  In fond Biserica Ortodoxa e beneficiar de fonduri de la buget la fel ca si multi altii. In conditiile restrangerii bugetului, dau si ei din gura sa nu li se ia prea mult. Care e problema cu asta, toti fac la fel...

  In alta ordine de idei, eu chiar sunt de acord cu ideea de a face biserici. Poate ne mai "curatim" si noi sufletele murdarite de atata comunism si incrancenare.

  Doamne-ajuta!
  • +5 (11 voturi)    
   depasiti orice limita mai nesimtitilor (Joi, 13 mai 2010, 0:57)

   kramer [anonim] i-a raspuns lui alex

   Daca vrei sa te cureti, ia o mana de dero si baga-te sub un dus rece. Poate te trezesti la realitate. Pai o cladire te face mai bun? ok, 1, 2, 3, dar deja avem la fiecare intersectie cate o biserica. Ne ajunge.
   • -4 (8 voturi)    
    credinta (Joi, 13 mai 2010, 7:25)

    alex [anonim] i-a raspuns lui kramer

    Credinta a dus acest popor unde e acum si a dat forta unirii. Altfel eram inca supusi ai diferitilor vecini, impartiti in principate si principatele.

    Oricum vad ca "viitorul suna bine".

    PS: du-te pe la sate sa vezi acolo biserici "la fiecare intersectie". Sunt inca batrani care merg 3-4km pe jos pana la prima biserica.
    PS2: poate din cauza ca sunt prea multe biserici la fiecare sarbatoare religioasa mare (Craciun, Paste) vezi multumile de oameni pe raza de 1km in jurul bisericilor. E supra-oferta de biserici nu?
    • +4 (6 voturi)    
     vadul comercial (Joi, 13 mai 2010, 10:19)

     reversul medaliei [anonim] i-a raspuns lui alex

     Acum si tu! Bisericile se construiesc dupa anumite criterii. Cel mai important este vadul comercial!
    • +1 (1 vot)    
     penyru Alex (Sâmbătă, 15 mai 2010, 13:13)

     adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui alex

     Ai auzit de Predica de pa Munte? Cati oameni eru acolo? Si in cate biserici au intrat ca sa auda predica?
 • +5 (13 voturi)    
  biserica (Miercuri, 12 mai 2010, 21:31)

  ret [anonim]

  nimeni nu vede elefantul din camera - faptul ca dumnezeu nu exista, cel putin cel din vechiul sau noul testament.imi pare rau, nu incerc sa provoc pe nimeni;este un fapt; cine ne poate scoate din criza? noi, romanii;esti singur in viata, tot ce ti se intampla este direct legat de tot ce faci.asta este.cand o sa realizeze oamenii toti asta, ne va fi mult mai bine
  Luati-va soarta in maini romani.lasatii pe altii si concentrativa pe ce va doriti de la viata , desenativa o harta si urmatio; nu este asa de greu
  • +1 (1 vot)    
   ia te uita, un profet! (Joi, 13 mai 2010, 17:49)

   Cavalerul cruciat [anonim] i-a raspuns lui ret

   Ia te uita, cineva care ne spune cum sa traim, cum sa si sa nu credem, un adevarat mesia in varianta moderna. Stie perfect ca nu exista un Dumnezeu vechi si nou testamentar, dar nu stie sa scrie corect romaneste. Bravo.
 • +11 (13 voturi)    
  Anti-BOR (Miercuri, 12 mai 2010, 21:40)

  Constantin89 [utilizator]

  Cum putem face si noi un mitting anti BOR?
  Sa pichetam patriarhia si episcopiile.
  Sa plateasca si ei taxe,si sa nu mai fie subventionate de stat,daca ar plati taxe BOR ar contribui cu circa 2% din pib ceea ce este foarte mult.
  • -1 (1 vot)    
   Pai e organizat deja. (Joi, 13 mai 2010, 17:50)

   Cavalerul cruciat [anonim] i-a raspuns lui Constantin89

   In fiecare duminica, atunci cand te duci la adunare, ce faci altceva, decat un miting alti BOR? Sau acum, pe net, ce altceva faci?
 • +11 (15 voturi)    
  Solidaritate popeasca (Miercuri, 12 mai 2010, 21:54)

  eu [anonim]

  Daca isi doneaza popii jumatate din mancarea si bautura pe care o consuma zilnic se strange de 3-4% din PIB.

  Eu nu prea inteleg cum e cu oamenii astia: in popi au incredere, le dau bani oricat ar cere (vezi platile la diverse evenimente), insa daca trebuie sa li se reduca salariu, sa plateasca mai mult impozit, ca sa ajute statul - adika pe noi toti - asta li se pare de neacceptat si o vad ca pe o povara.
  Romani, daca nu mai dati nici un leu la popi, o sa aveti bani sa traiti mai bine!
 • +4 (6 voturi)    
  amin! (Miercuri, 12 mai 2010, 22:03)

  Lucian [anonim]

  Francezii au Notre Dame-ul lor, germanii au catedrala din Koln, italienii au si ei catedralele lor.

  Tocmai noi sa n-avem "Notre Dame"-ul nostru ?
 • +6 (8 voturi)    
  popimea (Miercuri, 12 mai 2010, 22:04)

  sery [anonim]

  de ce nu vin popii sa declare lacasurile de cult muzee sa vina turisti din afara sa le viziteze, sa se faca slujbele in biserici nu in minastirile cele mai importante popi au bani si sint sigura ca isi fac concedii in strainatate sa ia exemplu de la fraierii astia din afara ,care nu fac biserici fac azile ptr batrini,spitale nu biserici ,gradinite,rusine sa le fie la popi sa speram ca si lor li se reduc salariile nu la amaritii aia cu pensii mici.
 • +9 (11 voturi)    
  BOR traieste in Ceruri ?! (Miercuri, 12 mai 2010, 22:15)

  PSD-erbedeul [utilizator]

  Habar n-are de realităţile Româneşti !
 • +7 (9 voturi)    
  ma dezamageste (Miercuri, 12 mai 2010, 22:21)

  catalin [anonim]

  ii credeam mai rationali decat cei care ziceau ca din cauza ca se vede buricul fetelor este criza asta...
  cred ca ma inselam
 • +9 (11 voturi)    
  Lichele (Miercuri, 12 mai 2010, 22:24)

  roberto [anonim]

  Niște profitori ordinari. Au distrus spațile verzi, primesc salarii de la buget, sunt campionii șpăgilor, promotorii trândăviei, nu plătesc impozite și tot nu le ajunge.
 • +10 (12 voturi)    
  ignoranta (Miercuri, 12 mai 2010, 22:25)

  GEO [anonim]

  Construim zeci de biserici si inchidem spitale; introducem religia in scoli pt. a avea cati mai multi donatori in viitor; contributiile anuale catre biserica sunt inregistrate ca donatii pt. a evita impozitarea.
  Numai ca guvernantii au nevoie de biserica pt. a obtine voturi si nu ca o posibila sursa de venituri la buget , venituri care raman mai departe doar in buzunarele preotilor. Pensionarii, bolnavii, somerii sunt si vor ramane mai departe "defavorizatii" de dupa lovitura de stat din '89.
 • +5 (7 voturi)    
  Ipocrizia salveaza Romania (Miercuri, 12 mai 2010, 22:32)

  Adrian [anonim]

  Oare daca spunem minciuni ipocrite cu o voce mieroasa avem sansa de a le transforma in sfinte adevaruri?
 • +11 (13 voturi)    
  NESIMTIRE marca BOR (Miercuri, 12 mai 2010, 22:38)

  Maria [anonim]

  Nesimtirea BOR intrece orice masura. Mamele raman fara bani de lapte si scutece si ei vor sa ridice biserici?
  Nu am cuvinte in ce masura m-a scarbit acest comunicat si "solidaritatea" crestina.
  Da ca doneaza ei 15 sau 25 % din venituri pentru spitale sau orfelinate sau case de batrani nu le-a dat prin gand?
 • +9 (11 voturi)    
  Partidu` lu Dumnezeu (Miercuri, 12 mai 2010, 23:22)

  jorj [anonim]

  Popimea ortodoxa (aka Partidu` lu Dumnezeu) cred ca mai are cel mult 50 de ani de incurcat lumea prin .ro Se va trece de la faza actuala in care biserica e privita ca o formalitate la indiferenta si mai apoi respingere.In cadrul bisericii ortodoxe mai exista oameni care merita numele de preoti dar sint net inferiori popimii..E incredibil cum o asociatie ce se proclama atat de iubitoare de semeni sa nu se intereseze decit de propriile interese.Chiar asa exista macar 1 spital sau orfelinat ingrijit de BOR... ma tem ca nu....
  • +8 (10 voturi)    
   spitale si orfelinate (Joi, 13 mai 2010, 0:02)

   Maria [anonim] i-a raspuns lui jorj

   Exista un spital sau mai degraba o policlinica in Bucuresti declarata ca fiind destinata sa ofere servicii saracilor si sau un spital in Oasi, Providenta, dupa model elvetian zice-se, deschis in toamna lui 2008, amendat in martie 2010 de inspectorii Sanepid pentru mizerie. Banuiesc ca mizeria era o imbunatatire a modelului elvetian :). Cat despre orfelinate, in afara de cativa preoti care se straduie ca din putinul lor sa ajute mame cu copii sau copii fara posibilitati chiar m-am straduit sa gasesc ceva si nu prea. Sa mentionez ca acele miniorfelinate intretinute cu mult efort de cativa preoti care au inteles altfel decat procurearea de Q7 menirea lor pe pamant functioneaza in regim de ajutor public iar BOR n-are nici o treaba nici macar cu facturile la energie electrica?
 • -3 (9 voturi)    
  Mitul romanesc (Joi, 13 mai 2010, 0:27)

  kelvin [anonim]

  Exista o masura pentru orice si cred ca ar trebui sa va evaluati mai bine usurinta cu care judecati orice, de la popi, parlamentari, jurnalisti, etc.. , dar mai ales credinta

  "....Caci cu judecata cu care judecati, veti fi judecati, si cu masura cu care masurati, vi se va masura" Matei 7,2

  "...Va spun ca pentru orice cuvant desert, pe care-l cor rosti, oamenii vor da socoteala in ziua judecatii. Caci din cuvintele tale vei fi gasit drept, si din cuvintele tale vei fi osandit" Matei 12,36-37  Din intamplare, am facut scoala teologica ortodoxa, cca. 9 ani, si tot din intamplare - m-am indreptat catre un alt domeniu.

  Ce m-a frapat pe mine in decursul anilor, este acest mit, aceasta legenda "ca popii fura banii, ca sunt curvari, betivi, etc. etc." . Daca ma aflam intr-un tren si se lega o conversatie despre religie, intotdeauna era cineva acolo prezent care sa zica "lasa ca stiu eu ce fac preotii, ca se imbogatesc, ca se destrabaleaza, etc". Treaba asta e un fel de mit la romani... toata lumea (care nu se duce la biserica) stie ce fac preotii si cum sunt ei.

  COmunicatul BOR-ului nu-mi place nici mie, si au prea multe de imbunatatit si schimbat ca sa fie aproape de acest neam cu bunele si relele lui, dar vreau sa va atrag atentia ca :

  - nu vorbiti cu usurinta despre lucruri pe care nu le cunoasteti indeaproape
  - nu ponegriti toti preotii, ca habar nu aveti ce vorbiti, daca va intreaba cineva daca cunoasteti trei preoti pe nume nu stiti, dar generalizati cu usurinta
  • 0 (2 voturi)    
   mit si adevar (Joi, 13 mai 2010, 10:25)

   gp [anonim] i-a raspuns lui kelvin

   Bine. Eu vorbesc din experienta si, te rog ,sa imi raspunzi scurt si la obiect: Ce parere ai de faptul ca exista o cutuma in lumea voastra referitor la faptul ca, atunci cand depui un acatist sa se roage pentru tine, trebuie sa scrii pe el cati bani ai lasat? Nu iese fum fara foc.
   • +1 (1 vot)    
    nu trebuie sa scrii (Joi, 13 mai 2010, 11:58)

    Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui gp

    Asta nu inseamna ca nu e o mare prostie, komunikatul BOR.
 • +8 (10 voturi)    
  Laudate BOR (Joi, 13 mai 2010, 0:44)

  Preanefericit [anonim]

  Ce diferenta este intre ceea ce a facut Intemeietorul crestinismului si cei ce pretind a fi pastorii crestinilor din ziua de azi. Oare Iisus a cerut bani pentru infiintarea de sinagogi cand oamenii aveau cu totul alte nevoi reale? A cerut bani pentru vindecari, pentru cuvantarile din sinagoga, pentru nuntile la care a participat, pentru invierea lui Lazar (va dati seama cat ar fi cerut un popa daca era in locul lui)? Oare mergea mandru printre oameni pretinzand plecaciuni sau pupaturi de mana? Suntem departe de exemplul lui. Nevoile esentiale ale oamenilor dintotdeauna, indiferent de timpuri, nu au fost bisericile ci hrana zilnica, cuvintele de incurajare si un Dumnezeu care sa fie cu ei la bine dar mai ales la greu. Nu biserica (cladirea) incurajeaza un om, ci mesajul si caldura unei comunitati de credinciosi. Avem multe biserici dar suntem un popor de barbari, mincinosi si lacomi, lenesi si prosti. Nu vom invata nimic din toate slujbele care se fac daca nu punem mana macar o data in viata sa citim Biblia.
  Rusine BOR pentru solidaritatea de care da dovada cu cei care ii baga banii in buzunar, cu sau fara chitanta, respectiv noi, laicii de rand.
  • -1 (3 voturi)    
   Tu critica-i pe ai tai! (Joi, 13 mai 2010, 17:55)

   Cavalerul cruciat [anonim] i-a raspuns lui Preanefericit

   Nu e nevoie sa ma intind dupa ochelari si sa mi montez sub coif ca sa imi dau seama ca esti doar un sectant bucuros de scandalul de pe net ca sa mai arunce si el o piatra-doua acolo, sa doarma linistit ca a mai plesnit ortodoxia la fund!
  • +1 (1 vot)    
   pentru Preanefericit (Sâmbătă, 15 mai 2010, 13:23)

   adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui Preanefericit

   Foarte corect ai spus. Proverbul romanesc"sa faci ce spune popa si nu ce face popa" este cea mai mare amagire satanica inventata de popi. Preotii ar trebui sa fie niste buni pastori. E scris in Biblie ca pastorii care amagesc turma sunt blestemati. Asa sunt multi popi. Ar trebui sa fie niste exemple de comportament, de viata crestina. Si atunci sw va chimbe proverbul in forma lui corecta: "Sa faci ce face si ce spune popa!"
 • +9 (11 voturi)    
  De ce insista BOR cu constructia bisericilor? (Joi, 13 mai 2010, 1:53)

  BOR hot [anonim]

  De ce insista BOR cu constructia bisericilor?

  Raspunsul e CHIVOTUL MARE SRL, firma de constructii a Patriarhiei, cu cod fiscal 25370688, nr. Registrul Comertului J40/4211/2009, inregistrata la 30 martie 2009 pe adresa Str. Patriarhiei 21 Sector 4, Bucuresti.
  Firma a fost infiintata la propunerea vicarului Iordache si are ca angajati “civili” calificati. Cu alte cuvinte, doar administrarea firmei si controlul calitatii lucrarilor sunt facute de Eparhie. Executie apartine angajatilor “civili”, ingineri, proiectanti, muncitori.
  Chivotul Mare apartine Arhiepiscopiei Bucurestilor si unicul actionar e Prea Fericitul parinte patriarh Daniel. Daca nu credeti sunati la 0743535010. Va vor raspunde chiar ei, preotii-masoni (adica zidari, constructori). Sau dati o cautare pe google - CHhvotul Mare SRL.
  Amin!
 • +5 (9 voturi)    
  penibil (Joi, 13 mai 2010, 1:58)

  leon [anonim]

  Ce idee buna! Si asa guvernul retard aloca sute de milioane pentru renovarea a peste 1000 de biserici...parca Romania era un stat laic? sau Constitutia nu reprezinta nimic? oricum e un lucru bun pentru ca BOR este cel mai mare contribuabil la bugetul de stat...sau stati putin...ei NU platesc taxe...dar eu zic sa le dam toti banii ca doar traim in Evul Mediu...
  • 0 (2 voturi)    
   renovarea e necesara (Joi, 13 mai 2010, 12:01)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui leon

   Este vorba despre biserici care sunt si monumente istorice.
   Din pacate statul da prea putini bani pentru asta - si prea multi bani pt. construirea de biserici noi (pe care, de fapt, ar trebui sa si le plateasca "credinciosii", daca sunt cu adevarat "credinciosi").
   • +2 (2 voturi)    
    Veniturile BOR sunt foarte mari (Joi, 13 mai 2010, 11:59)

    Milka Man [anonim] i-a raspuns lui Codruta N

    De ce nu repara BOR bisericile pe banii ei?Unde se duc banii astia?Stim deja ca nu ajung la bugetul de stat....Sa si le repare singuri.BOR este exact ca un mall:vrei ceva, platesti!
 • +10 (12 voturi)    
  Intr-o (Joi, 13 mai 2010, 2:54)

  busymind [anonim]

  ...tara civilizata (nu o numesc) se face in felul urmator; mergi la biserica si la sfarsitul slujbei pui un "leu" pe tava. La sfarsitul anului popa iti trimite o chitanta/scrisoare prin care recunoaste donatiile tale (pe anul respectiv-per 52 saptamani), iar cand iti faci taxele este acolo o rubrica intitulata - donatii. Statul iti deduce din impozit aceasta donatie. Asa decat sa platesti statului impozit, bani care nu sti unde ajung, ii dai preotului niste lei si platesti mai putin impozit. Nu sunt un credincios insa este un mod elegant de a descurca nitel finantele unor popi (si nu numai). Ii vezi deseori cu tancul 4x4 - ca neah doar cararile Domnului sunt "grele".
 • -8 (12 voturi)    
  Pentru cei care spun ca Biserica nu ii ajuta pe (Joi, 13 mai 2010, 4:53)

  silviu [anonim]

  cei defavorizati....

  Numai anul trecut s-au infiintat 49 de centre sociale ajungandu-se la 394(asezaminte pentru copii,varstnici,cantine si brutarii sociale,centre pt persoane cu nevoi speciale sau pentru victimele violentei familiale ,gradinite etc).Numai anul trecut Biserica a cheltuit 45 milioane RON cu aceste activitati
  intrati pe ziarul LUMINA.articolul "Activitati multiple cu bani putini" din 9 februarie 2010

  Bisericile care sunt in constructie trebuie terminate fiindca altfel si ce s-a construit risca sa se deterioreze si asta inseamna bani irositi.
  • +2 (4 voturi)    
   Extraordinar (Joi, 13 mai 2010, 8:33)

   bobo21 [utilizator] i-a raspuns lui silviu

   49 de centre sociale? Fantastic. Pun pariu ca valoarea investitiilor nu reprezinta mai mult de 5% din veniturile BOR si nu m-ar mira ca numarul de biserici construite in aceeasi perioada sa fie mai mare de-atat.

   BOR este exact ca un mafiot: fura pe rupte, apoi face o mica donatie in folosul comunitatii, iar prostimea chiar pune botul.
 • -8 (12 voturi)    
  Informati-va mai intai si apoi acuzati (Joi, 13 mai 2010, 5:06)

  silviu [anonim]

  In plus bisericile nu se construiesc doar fiindca vrea pretul ci unde comunitatea nevoie fiidca ea contribuie in cel mai fericit caz cu 50% din suma,restul venind de la buget si exista sate sau catune fara biserica care nu isi permit sa-si ridice singuri biserica.Unde ati vrea sa se roage?
  Nu am nimic impotriva separarii Statului de Biserica dar sa se restituie ce au confiscat comunistii si Cuza
  E drept, comunicatul Patriarhiei e nepotrivit in aceste momente dar el vine ca o replica la ce cereau unii ca toate lucrarile de constructie la biserici sa fie oprite
  PS nu sunt preot ,teolog etc ci doar un simplu credincios
  • +2 (4 voturi)    
   Cuza a luat de la hoti! (Joi, 13 mai 2010, 6:41)

   Barbu M. [utilizator] i-a raspuns lui silviu

   Tot dati zor cu inapoiat de la Cuza incoace; cum era aia... A, da, mi-am adus aminte: iobagi. Le bagati taranilor sula-n coaste, chiar la propriu, sa va dea tot ce nu mai aveau nici ei. In timp ce popimea huzurea laolalta cu ramasitele fostilor fanarioti, se ingrijea sa fie caritabila... cu popii.
   Nu-mi vine sa cred ca in secolul 21 cineva inca mai crede in vorbe, chiar cand are sub ochi minciunile cu patrafir.
   Daca ajunge cutitul la os, n-o sa va confiste statul averile. O sa puna doar impozit 90%!
   Si daca nu vreti sa vi se intample asta, atunci ciocu' mic mai popilor, poate uita de voi.
  • 0 (2 voturi)    
   pai... (Joi, 13 mai 2010, 8:08)

   danutz [anonim] i-a raspuns lui silviu

   sa se roage in camera la ei..
 • +3 (3 voturi)    
  gata cu bulibaseala si pungasia (Joi, 13 mai 2010, 5:15)

  N.O.S. [utilizator]

  popilor, dupa lectura comentariilor de mai sus ar trebui sa va fie clar un lucru-o sa ramineti in curind pe cont propriu.puneti de un sobor si veniti cu alt model de business altfel nu va vad bine.
 • +1 (3 voturi)    
  Bravos (Joi, 13 mai 2010, 5:51)

  Cetateanu [anonim]

  Tara moare si baba se piaptana !
  si marmota............
  cu o biserica asa isteata cum poti interpreta altfel coeficientul de inteligenta in tara asta

  pai daca tot scade salariul la bugetari doar si popii sint bugetari
  baietii datui macar dovada de inteligenta !
  din punctul meu de vedere mai e de lucru pin la un coeficient unitar
 • +1 (5 voturi)    
  ce tzara frate! (Joi, 13 mai 2010, 6:14)

  Demigod [utilizator]

  Hai sa luam alt imprumut FMI sa construim epavele alea. Cate au confiscat nu le-ar ajunge.
  Au facut in fiecare oras mare cate un mastodont (neterminat), de zici ca e Arca lui Noe!
 • +1 (5 voturi)    
  o limuzina pentru patriarh (Joi, 13 mai 2010, 6:23)

  alex [anonim]

  sa incurajam consumul de carburanti pentru prea fericirea lui patriarhul porsche

  http://www.zf.ro/zf-24/preafericitul-patriarh-daniel-icoana-lui-audi-a8-4706706/

  ierarhia BOR (a nu se confunda cu biserica simplilor credinciosi) nu vrea sa dea cezarului ce-i al cezarului (adica taxele) decit dupa bunul plac. Simonia e in floare si Pf Daniel da lectii.

  halal.
 • +1 (3 voturi)    
  sinistru (Joi, 13 mai 2010, 6:28)

  mihai [anonim]

  lacomia popilor nu are margini si nu se impiedica de ratiuni laice ca de ex nu sunt bani , mi-e greata
 • +1 (3 voturi)    
  serios?!?! (Joi, 13 mai 2010, 6:46)

  ateu [anonim]

  Oare n-ar fi mai bine sa se impoziteze veniturile bisericilor? sau ca acestea sa plateasca impozit pentru proprietatile detinute? (si nu ma refer la pamintul de sub sau din curtea bisericilor sau la bisericile propriu-zise ci la averile pe care acestea le au... paduri, luciu de apa etc, etc..). Cred ca s-ar stringe niste bani la bugetul de stat. Are cineva tupeu sa le propuna preotilor sa plateasca si ei o taxa de solidaritate??? Sau le e teama politicienilor ca vor ajunge in iad... Eu zic sa le propuneti si lui base varianta asta sa vedem ce zice... sau e mai simplu sa ia de la pensionarii care au contribuit o viata la fondul de pensii si au pensii "nesimtite" de 600 ron....
 • +2 (4 voturi)    
  da' nu mai bine (Joi, 13 mai 2010, 7:08)

  gogoasa [anonim]

  face bisericuta o trebusoara si in loc sa ridice 10 mii de biserici taie de pe lista constructia unui locas de rugagiune ce urmeaza a fi construit pe un spatiu verde, si-asa rarisim cel putin in Bucuresti si doneaza acesti bani pentru constructia tot a unui locas de rugaciune, da' pentru copii orfani, pentru batranii fara ajutor, pentru ai mai napastuiti dintre noi care nu se pot salva? Si sunt sigur ca rugaciuni se vor auzi de acolo la orice ceas din zi si din noapte catre Cel de Sus? Nu ca zic, da' vreau sa spun.
 • +2 (4 voturi)    
  Oare (Joi, 13 mai 2010, 7:19)

  pravoslavnicul cretincios [anonim]

  Cat a primit de la LIbertatea preotul care a dezvaluit ce a spus la IMPARTASANIE Gigi Becali de Pasti?

  BOR s-a curatat de preotii care turnau la schitul Magureanu pe vremea prea piosului Nicu Ceasca?

  PS: Adevarul este ca la ce conducatori avem, numai rugaciunea la un zeu care nu raspunde ne mai ramane.
 • +2 (4 voturi)    
  Cea mai buna idee.. (Joi, 13 mai 2010, 7:22)

  Marian [anonim]

  Asta pare cea mai buna idee de pana acum :)
  Eu zic sa se modifice eventual proiectul ca catedrala sa iasa ceva mai mare pentru ca si criza e destul de mare si va fi nevoie de ceva mai multa rugaciune de data asta. Hmm... si daca ma gandesc mai bine, cred ca ar trebui aplicate toate masurile propuse, adica ambele variante, nu numai cea cu reducerea cu 25% a salariului bugetarilor, ci si cea cu marirea TVA si a cotei unice. Sa se adune cat mai multi bani la buget sa se termine cat mai repede catedrala. Tare dusi cu duhul sunt astia de la BOR.
  Cat de tampit poti sa fii sa propui asa ceva. Nu zic numai ca momentul e total nepotrivit, dar tot proiectul asta cu catedrala e oricum conceput numai sa mai ingroape niste bani in buzunarele deja pline ale unora. Asta mai lipseste acum.
 • +4 (6 voturi)    
  Ma asteptam sa renunte ei (Joi, 13 mai 2010, 7:27)

  Catalina [anonim]

  Aproape la fiecare predica de duminica aud de smerenie, de umilinta, de milostenie, de ajutorarea celor saraci. Unde sunt toate ACUM????????????
  Acum cand batranii vor muri ca nu mai au nici mancare, de medicamente ce sa mai zic, cand copiii vor trai in gradinite super aglomerate pt ca parintii tre sa lesine la munca sa faca bani de facturi si mancare (daca au noroc), cand se inchid spitale si scoli?
  Sunt CUMPLIT DE TRISTA!!!!! Il iubesc pe Dumnezeu dar in acest moment cred ca si El plange pentru ceea ce se intampla in numele Lui. Dumnezeu e iubire, pace, mila si smerenie, nu are nimic de-a face cu straie aurite, cu catedrale imense.
  Cred ca daca BOR ar fi zis: renuntam la idee. Catedrala Mantuirii Neamului va fi o cladire imensa cu adapost pentru saraci, cantina sociala, scoala, spital social si o bisericuta, toate in numele Domnului, unde lumea sa Il slaveasca pentru ceea ce primesc prin Biserica, atunci se valida tot ce se predica.
  Asa imi vine doar sa plang ca in ziua Inaltarii Domnului cineva poate sa sustina asemenea enromitati in numele Lui. Nu face decat sa ne indeparteze, si sa valideze comentarii care cele de mai sus - cu care nu sunt de acord in intregime dar din pacate pe care nu le pot nici contrazice cu argumente.
  Asta este lacomia oamenilor nu slava Domnului. PACAT, MARE PACAT!!!! SA VA FIE RUSINE!
 • +4 (6 voturi)    
  Inutilitatea bisericii (Joi, 13 mai 2010, 7:32)

  Goa Uld [anonim]

  Cat tupeu au puturosii astia de preoti!
  Ia sa plateasca ei impozit iar preotimea sa fie o meserie ca oricare alta . Cati bani merg acolo neimpozitati?!
  Asta este marea EVAZIUNE FISCALA domnilor guvernanti!!!
 • 0 (2 voturi)    
  popii si credinciosii (Joi, 13 mai 2010, 7:34)

  remus [anonim]

  Ce ar fi sa-i aduca pe la biserica pe astia din Parlament, judecatori, politicieni, guvernanti, poate li se arata Maica Domnului si incep sa gandeasca. Cat despre preoti, bravo lor ca vor sa-si traga locuri de munca si sa fie cat mai avuti ( luat paduri cu japca si pus la pamant dealuri intregi, radio ). De ce sa fie in spiritul Bibliei si sa se multumeasca cu putin pe Pamant si sa aiba mai mult suflet ?
 • 0 (2 voturi)    
  biserica si greva (Joi, 13 mai 2010, 7:40)

  a [anonim]

  stiati ca , pentru a multumi PARTIDULUI se interzice participarea la greva din invatamant a profilor de religie? curat democratie, da umfalti-l !
 • +3 (5 voturi)    
  Biserica versus Credinta (Joi, 13 mai 2010, 7:49)

  margagigi [anonim]

  Eu unul sunt Credincios . Cred in Dumnezeu . Dar diferenta , dupa a mea opinie , intre Credinta si Biserica Ortodoxa Romana este enorma. Biserica s-a rup de oameni . Mausolee de biserici in vreme ce oamenii sufera. Grandomanie gratuita si total impotriva celor provaduite de ISUS. Unde si cind au iesit poparezii imbuibati sa protesteze contra nedreptatilor sociale , acum si in trecut. De la demolarea bisericilor la faptul ca ( pe vremea odioasei si sinistrei nu am auzit sau vazut un protest semnificativ gen Polonia) , nu-ti ingroapa mortul din casa daca nu le dai BANI, la traficul cu locuri de veci , la jocurile politice pe care le face ,etc. Un popor CREDINCIOS SI SARAC , dar O Biserica ( institutie de stat ) BOGATA , RUPTA DE CREDINTA SI OAMENI .
  • -1 (1 vot)    
   Ce vorbesti? (Joi, 13 mai 2010, 17:57)

   Cavalerul cruciat [anonim] i-a raspuns lui margagigi

   Ia spune sincer, inainte de a arunca cu bolovani pe aici, la ce adunare te duci duminica? Se vede de la o posta ca esti sectant.
   • +1 (1 vot)    
    pentru Cavalerul Cruciat (Sâmbătă, 15 mai 2010, 13:34)

    adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui Cavalerul cruciat

    Ce intelegi tu prin sectant? Esti ortodox si te respect pentru asta ,dar e bine sa te informezi si asupra altor culte crestine! Da, exista ortodocsi, catolici, si protestanti. Ce ai impoteiva celorlalte culte crestine? Concret, daca poti combate dupa Biblie ,te astept la un dialog civilizat.
    Pacea lui Dumnezeu sa fie cu tine!
 • +3 (5 voturi)    
  popa (Joi, 13 mai 2010, 8:02)

  pf daniel [anonim]

  astia chiar sunt nesimtiti. oare popi nu au nevoie de bani si pt masini de lux, pt vile ca tot e criza.
  biserica e cea mai corupta institutie din romania
 • +2 (4 voturi)    
  criza spirituala???? (Joi, 13 mai 2010, 8:03)

  Alina [anonim]

  Amice patriarh, mitropolit si popa, care mai sunteti pe acolo, in criza spirituala ati intrat voi, care nu mai vedeti altceva decat bani!!!!Sa va fie rusine!!!
  Oricum, Sefu vostru nu o sa uite sa va dea "recompensa" pe care o meritati pt lacomia si fatarnicia voatsra!Dar pana la rasplata aia, as vrea sa pot bate cu pietre in fata bisericilor voastre pline de obiecte de prost gust dar scumpe, cumparate din banii credinciosilor!!!!
  In momentul de fata, nu stiu de care imi este mai mare greata: de guvern si presedinte sau de sleahta de popi vampiri.
 • +3 (5 voturi)    
  Exemplul apostolului Pavel (Joi, 13 mai 2010, 8:06)

  dip [anonim]

  Marele apostol Pavel dand exemplu personal ( a spus ca toti sa faca ca el ),in timpul liber la Efes i-si castiga existenta cu bratele lui ,facea corturi ,avea din ce sa traiasca si sa dea si la cei cu nevoi.Nu era nevoie sa fie intretinut de credinciosi.
  Mare diferenta ce se intampla in zilele noastre.
  cu stima
 • +1 (3 voturi)    
  solidaritate unilaterala (Joi, 13 mai 2010, 8:12)

  week-end_view [utilizator]

  Biserica, Guvernul, Presedentia au o filisofie comuna: trebuie sa fim solidari! Pana aici, ideea este perfect rationala. Din pacate, logica discursului este asemanatoare si unii si altii, facand referire la SOLIDARITATEA UNILATERALA. Adica: "noi, Biserica/Guvernul, vrem sa NE atingem scopurile. Pentru asta avem nevoie ca voi, cetatenii/enoriasii sa va sacrificati si sa varsati mai multi bani in Bugetul de Stat sau in Inalt Preasfintia Sa, Cutia Milei. Oameni buni, de ce nu intelegeti ca, pentru a salva Romania sau a obtine mantuirea trebuie sa cotizati, sa suferiti, sa rabdati de foame!". Sa privim partea plina a paharului: sa spune ca banii nu aduc fericirea, asa ca Guvernul/Biserica face acum eforturi, pentru a ne elibera de nefericirea de a-i avea. Pentru asta noi, cetatenii/enoriasii, trebuie sa va multumim!
 • +2 (4 voturi)    
  adevarat (Joi, 13 mai 2010, 8:12)

  uman [anonim]

  Nici acum nu se iau masuri impotriva acestor impostori? Nenorocitii astia inca mai prostesc oamenii cu ceva ce nu exista si nu foloseste la nimeni. Partea proasta este ca tocmai pensionarii le trimit bani din putinul lor acestor gunoaie ale societatii. Pensia diminuata de la stat se duce la nemernicii astia care nu stiu decat sa manipuleze oamenii cu prostiile si ineptiile lor idioate.
  Adevarata reforma a societatii se incepe cu scoaterea bisericii in afara legii. Lumea va vedea ce bine o sa fie.
 • +2 (4 voturi)    
  Biserici multe si inutile (Joi, 13 mai 2010, 8:15)

  Daniel [anonim]

  Vad ca popii au inceput sa "posteasca".

  Bai, BOR este de cand o stiu eu (40 ani) o buna slujitoare a puterii.
  Deci, este inutila. Nu face nimic altceva decat sa pupe in cur puterea in speranta de niscaiva pamant, biserici, avantaje.

  Hai sictir voi astia care va dati evlaviosi in lipsa de alte preocupari.
  V-ati prins ca "sede bine" sa va aratati milosi, bisericosi, chiar daca invidia, poftele va macina in interior.
  Cunosc popi pentru care fiecare inmormantare este un prilej de a manca bine si gratis + pentru familie...si sunt majoritatea.

  Nu vorbesc de calugari, minoritatea care slujeste asa cum simt ei. Acestia n-au nevoie de biserici, de parcuri pe care sa le distruga, de locatii in care un teren de sport ar fi mult mai potrivit decat o biserica inutila.
 • +4 (6 voturi)    
  sanatate versus biserici (Joi, 13 mai 2010, 8:19)

  tinkerbelle [utilizator]

  da statul a virat de curand catre biserici 600 de milioane si catre sanatate 6 milioane ....
 • +3 (5 voturi)    
  separare (Joi, 13 mai 2010, 8:20)

  matei [anonim]

  Biserica sa traiasca din ce dau cei "18mil" de credinciosi . Sa NU mai ia bani de la stat , pentru ca asa a spus Mintuitorul . De ce nu respecta conducerea BOR porunca Domnului ?!!!!
  Cu 400mil de euro s-ar putea face gradinite sau azile in toata tara.
  Si mai au si tupeu sa-mi spuna ca trec de criza daca ia mai multi bani de la stat . Pai sa nu mai ia .
 • +5 (7 voturi)    
  Tara arde si patriarhia se scarpina (Joi, 13 mai 2010, 8:23)

  Getta [anonim]

  Si la Patriarhie ar trebui luate niste masuri de reducere a personalului si de scadere a salariilor, pentru ca tot statu le suporta si pe astea, adica noi enoriasii de rand. De ce are nevoie mitropolitul de la Cluj de 3 secretari? nu este suficient unul?

  Si in organizarea bisericeasca sunt multe de spus:
  - ierarhie prea stufoasa, pretentii mari, bani de la buget alocati pt culte;
  - diferenta mare intre preotii de la satele mici si cei de la oras (vile, masini luxoase, spaga mare pt post in oras);
  - distrugerea spatiilor verzi pt construirea de biserici (construim fratilor la biserici ... ca nu mai este loc sa pui un pom);
  - pretentiile legate de "averea bisericii" (auzi frate biserica are avere .... dar Iisus Hristos nu a avut decat hainele de pe el);

  Economia este la pamant si biserica cere sa mai cheltuim bani. Domnilor de la Patriarhie nu va ajunge leafa groasa si spagile, mai vreti bani? Nu va saturati odata? ... ca pana la urma tata averea voastra va fi 2/1 si 3m cubi de pamant pt groapa de petrecanie.

  "Cum nu vii tu Tepes Doamne
  Ca punand mana pe ei
  Sa-i imparti in doua cete
  In smintiti si in misei"
 • +4 (6 voturi)    
  Poftim ??? (Joi, 13 mai 2010, 8:27)

  Anana [anonim]

  Sa-i spuna cineva si lui Basescu ca asta-i modalitatea de a depasi criza. Sa ne lase in pace salariile, pensiile, somajul si indemnizatia pentru copii si sa faca mai multe biserici, ba chiar catedrale, as zice.
  Asta e din ciclul tara arde si popa se scarpina !
 • +2 (2 voturi)    
  oamenii bisericii (Joi, 13 mai 2010, 8:31)

  adelaida constantin [anonim]

  comunicatul pe care l-au dat " oamenii bisericii" este in afara credintei crestine.
  Ma asteptam - oare de ce ?! - sa aud un comunicat prin care " oamenii bisericii" ofereau un ajutor crestin celor aflati la rascruce.
  RUSINE tovarase PATRIARH !
 • +2 (6 voturi)    
  eheee (Joi, 13 mai 2010, 8:40)

  bob [anonim]

  "Construiţi biserici reci, când e lipsă de locuinţe. Că nu ies bani din şcoli, adăposturi şi grădiniţe"
 • +3 (9 voturi)    
  propunere (Joi, 13 mai 2010, 8:52)

  cosmin [anonim]

  Propun ca toate proprietatile Bisericii Ortodoxe Romane (terenuri,hoteluri,vile,pensiuni - de care omul de rand nici nu are habar) sa fie confiscate de stat si scoase la licitatie publica pentru a aduna ceva bani la bugetul de stat. E timpul ca indobitocirea in masa de catre B.O.R. sa inceteze. Sunteti niste impostori imbracati in haine de preoti,lumea traieste la limita subzistentei si voi spargeti sute de milioane de euro pe biserici, parca vindeti francize.
 • +4 (4 voturi)    
  Cum traverseaza Biserica perioada de criza... (Joi, 13 mai 2010, 8:58)

  Lia [anonim]

  Intr-o vreme in care s-a ajuns la diminuarea fondurilor destinate cresterii si ingrijirii copilului, care reprezinta viitorul, "sfintii parinti" se gandesc la continuarea lucrarilor la Catedrala????? N-am fost de acord de la inceput cu aceasta investitie inutila si costisitoare, acum cu atat mai mult. Voi semna orice petitie posibila pentru stoparea acestei investitii...
 • +2 (2 voturi)    
  bor & evul mediu contemporan (:-)) (Joi, 13 mai 2010, 9:01)

  matei [anonim]

  Rusine BOR! Merita sa mai adaugi ceva la astfel de declararatii si actiuni?
 • +9 (9 voturi)    
  Vă rog să ne iertaţi. (Joi, 13 mai 2010, 9:05)

  Preot ortodox transilvanean [anonim]

  Sunt preot ortodox din Transilvania. Am citit cu atenţie toate comentariile. Aveţi dreptate. Biserica Ortodoxă are multe tare, unele moştenite din Bizanţ, altele din comunism. Sunt multe de făcut, iar declaraţia citată a fost total neinspirată şi anacronică. Nu că ar conta, dar să ştiţi că nu toţi preoţii sunt la fel. În ţară există multe aşezăminte ortodoxe şi fundaţii care se ocupă de copii orfani, mame abuzate, bătrâni singuri, asistenţă spirituală şi socială la domiciliu, etc Nu toţi preoţii sunt bogaţi. În Transilvania sunt foarte mulţi preoţi de-o sărăcie incredibilă, locuind în sate risipite prin munţi, ţinându-şi preotesele, care sunt licenţiate, acasă, pentru că nu există servici pentru ele, crescându-şi copiii departe de şcoli bune şi profesori calificaţi, sacrificându-se pentru semenii lor. În general însă, e nevoie de schimbare. BOR trebuie să iasă din amorţeală şi să-şi asume dimensiunea socială, nu doar pe cea eshatologică. Dar pentru asta e nevoie de voi. BOR arată aşa cum suntem noi, membrii ei. La criticat nu vă întrece nimeni, dar vă întreb, câţi dintre voi mergeţi la biserica din parohia voastră? Câţi dintre voi ştiţi că aveţi dreptul de a alege şi a fi aleşi în organele de conducere a parohiei? Că puteţi să vă obligaţi preotul să treacă la treabă, să-l verificaţi, să fiţi cenzori şi să faceţi asistenţă socială în cadrul bisericii? Preoţii nu pot face nimic singuri. Stând pe margine şi criticând, dar dintr-o poziţie comodă, care să nu ne implice, nu facem decât să fim tipic români. O să spun ceva ce sună a şablon..dar totul depinde de noi. Vă mulţumesc şi îmi cer iertare dacă noi, preoţii, nu ne ridicăm la înălţimea aşteptărilor voastre, însă, să ştiţi, preoţii nu sunt biserica, noi toţi suntem biserica, împreună!
  • +6 (8 voturi)    
   ... (Joi, 13 mai 2010, 8:44)

   xyz [anonim] i-a raspuns lui Preot ortodox transilvanean

   Stimate domn! Din pacate cred ca ati ratat esentialul. Oamenii nu critica lipsa de performante ale bisericii Romane, ci mai degraba dezechilibrul intre bunastarea afisata de majoritatea preotilor/bisericilor si saracia in care se zbate tara in acest moment. Acest dezechilibru se poate constata usor mergand prin satele din Romania si masurand din priviri numarul si dimensiunea bisericilor in comparatie cu numarul si dimensiunea spitalelor, scolilor, bibliotecilor, etc... Cat despre imaginea bisericii, atata timp cat trebuie sa platesti orice "serviciu" prestat de biserica, aceasta nu poate sa fie un loc de reculegere si de regasire. Ramane doar o combinatie de teama de Iad si de "gura lumii" (cum, nu faceti nunta? cum, nu va botezati copilul?"). Cand si aceste temeri vor disparea, credinta in Dumnezeu va intra intr-o noua epoca in care banii nu isi au locul.
  • +8 (8 voturi)    
   aveti dreptate dar doar partial, (Joi, 13 mai 2010, 9:21)

   stef [anonim] i-a raspuns lui Preot ortodox transilvanean

   deoarece BOR nu este abilitata sa scoata din amorteala acest popor..este un mamut greoi, care se scufunda...

   este o mare diferenta intre a fi religios si a fi spiritual...eu personal apreciez munca pe care o faceti si sunt SIGUR ca exista multi oameni de bine sub umbrela BOR...tuturor le-as recomanda sa lase sutana si sa continue munca minunata in alte forme (fundatii, ONG-uri etc.)...BOR nu mai reprezinta de mult ceea ce ar trebui si nu vad de ce noi, cei care stam comod, ar trebui sa scoatem aceasta institutie din ....
   mie mi-e foarte bine cu scanteia divina personala...nu simt nevoia de a merge la catedrala sau la biserica, cu atat mai mult cu cat in bucuresti, unde stau pana una alta, preotii merg cu Maseratti!!
   • -2 (8 voturi)    
    In cazul acesta.... (Joi, 13 mai 2010, 9:26)

    preot ortodox [anonim] i-a raspuns lui stef

    Exact asta spuneam...nu mergem la biserică, dar criticăm cu ferocitate. E ca la vot, domnule dragă. Nu votăm, dar criticăm. Am explicat mai sus. Biserica nu e compusă doar din preoţi, ci din toţi credincioşii care îmbrăţişează aceeaşi credinţă. Toţi suntem responsabili pentru ceea ce se întâmplă, nu doar preoţii.
    • +2 (2 voturi)    
     nu renuntati! (Joi, 13 mai 2010, 11:13)

     gp [anonim] i-a raspuns lui preot ortodox

     Daca ar fi sa renuntati la sutana am fi pierduti! Un om ca d-voastra ne mai tine speranta vie.
   • +2 (2 voturi)    
    Exemple, va rog (Joi, 13 mai 2010, 13:01)

    Ardeleanu [anonim] i-a raspuns lui stef

    Domnule Preot ortodox, ar fi bine daca ati putea da cateva exemple de "aşezăminte ortodoxe şi fundaţii care se ocupă de copii orfani, mame abuzate, bătrâni singuri, asistenţă spirituală şi socială la domiciliu, etc ". Eu, personal, n-am auzit de NICI UNUL si inseamna ca nu-s deloc informat, mi-e chiar rusine daca sunt asa de multe. Popularizati aceste actiuni caritabile si nu veti mai avea sute de comentarii de la forumisti nervosi pe biserica...
   • -1 (1 vot)    
    NICIODATA! (Joi, 13 mai 2010, 21:04)

    Preot ortodox [anonim] i-a raspuns lui stef

    Niciodata nu am să părăsesc Biserica Ortodoxă. E Biserica moşilor şi strămoşilor mei. E biserica lui Hristos, cea adevărată, vistieria adevărului şi locul întâlnirii cu cerul. Sclipirea aceea de divin o avem toţi, dar Biserica e masa la care se aşează Hristos pentru a împărtăşi cu noi. Dacă nu ar fi fost aşa, nu ar fi înfiinţat biserica Sa, prin apostolii Săi. Ea e definiţia subtilă a dumnezeirii noastre: comunitatea. Întâlnirea cu celălalt în iubire ascunde drumul spre cer. Vă cuminecaţi singur?Vă iubiţi singur? Vă botezaţi singur? Deci...NICIODATĂ. Nici în faţa morţii nu m-aş lepăda de Biserica Sa.
  • +5 (5 voturi)    
   Egalitate este si in biserica ... dar nu pt cei de (Joi, 13 mai 2010, 9:47)

   Getta [anonim] i-a raspuns lui Preot ortodox transilvanean

   - Da merg la biserica in fiecare duminica si in sarbatori cand sunt libera.
   - Da, ajut oamenii cat pot si eu;
   - Cand stiu ce sistem se practica la BOR (toate sarcinile cad pe umerii color mai mici ) ce sa ma gadesc sa il mai "trag la raspundere" pe preot, cand stiu ca nu de la el pornesc "directivele"

   Si tatal meu este preot in Transilvania ... intr-un sat mic. Nu si-a mai luat salariul de 3 ani (pt ca preotul "trebuie conform cerintelor superiorilor" sa isi "scoata" salariul de la enoriasi.... si daca enoriasii sunt putini ... nu are de unde).

   Astfel ca mama mea - preoteasa, munceste la oras si face naveta la tata, ii cumpara mancare si ii plateste drumurile pe care el trebuie sa le faca periodic la sedintele lor de la episcopie, la care e obligatoriu sa participi.

   Insa pe langa preotii astia amarati apar o groaza de functionari, pe care am avut si eu ocazia sa ii intalnesc - care stau pe banii statului, care au salarii fixe, pe care nu ii intereseaza ca preotul ala de la tara nu are un ban in buzunar, ca trebuie sa il intretina nevasta... Ca sa dau un exemplu ... nu pricep de ce este nevoia de atatia oameni la episcopie, la protopopiate....
   Ca sa aiba fiecare absolvent de teologie, cu pile, un loc de munca? La protopopiatul la care mergeam erau asa: protopopul, secretarele, contabilele. Ce fac astia toata ziua? Nemaivorbind cata fatarnicie, linguseala si snobism am intalnit acolo.

   De ce este nevoie de asa de multi functionari la patriarhie, episcopii, mitropolii? Si de ce atatea nivele de ierarhizare?

   Este mare diferenta intre preotul ala care sta iarna in frig pentru ca nu a avut bani suficienti pentru lemne sau ca biserica e din lemn si nu poate pune soba in ea ... si radiatorul nu face fata gerului si domnii care stau in fotolii la birouri si scriu scrisori, petitii si pastorale sau care dau telefoane cu directive. Aici e baiul si aici ar trebui sa lucreze preasfintia sa Patriarhia.
   • -1 (1 vot)    
    Getta, cand mergi tu la biserica? (Joi, 13 mai 2010, 18:13)

    Preot ortodox [anonim] i-a raspuns lui Getta

    Getta, daca esti cine cred eu ca esti, te poftesc sa ne faci o vizita!!! Supraterestra!
  • +2 (2 voturi)    
   puterea exemplului (Joi, 13 mai 2010, 10:44)

   gp [anonim] i-a raspuns lui Preot ortodox transilvanean

   Foarte frumos comentariu! Ca si crestin ortodox ma regasesc in tine singular dar nu in actiunile generalizate ale BOR si asta este ingrijorator! Ai dreptate, avem aripi dar am uitat cum se zboara!
   Sa-ti dea Dumnezeu sanatate!
  • +4 (4 voturi)    
   Ceea ce faceti voi e (Joi, 13 mai 2010, 11:21)

   Audit [utilizator] i-a raspuns lui Preot ortodox transilvanean

   vocational. Ar trebui sa nu furati nu sa cereti sa fiti verificati!
  • +3 (3 voturi)    
   unor astfel de preoti (Joi, 13 mai 2010, 12:08)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui Preot ortodox transilvanean

   eu le-as face o donatie, linistita :)
   Din pacate sunt cam rari :(
  • +1 (1 vot)    
   pentru preotul ortodox (Sâmbătă, 15 mai 2010, 13:47)

   adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui Preot ortodox transilvanean

   Trebuie sa dispara proverbul satanic"sa faci ce zice popa si nu ce face popa". Acesta sa fie inlocuit cu un nou proverb:" sa faci ce zice si ce face popa"!.
   Pentru aceata BOR trebuie sa cateriseasca mai cu curaj preotii cere nu sunt demni de preotie. Daca pastreaza totii betivii, curvarii , lacomii,etc. si nu se curata de ei BOR nu va fi credibila !Si acei" preoti "vor fi blestemati in fata lui Dumnezeu
 • +5 (5 voturi)    
  Biserica?? (Joi, 13 mai 2010, 9:19)

  Mihaela [anonim]

  Intrebarea mea este: Ce credeti domnilor de la Patriarhie, ce prefera Dumnezeu: sa-I ridicam cladiri pictate sau sa dam mancare la copiii carora li se taie din indemnizatie? De ce nu donati din bugetul dvs pentru copii si batrani? Din cate stiu Dumnezeu ne cere sa ne iubim aproapele si sa avem grija de el ca de noi insine. Sunteti dubiosi...
 • -4 (10 voturi)    
  În plus. (Joi, 13 mai 2010, 9:20)

  preot ortodox transilvanean [anonim]

  Multe dintre comentariile de mai sus sunt postate de neoprotestanţi. Se ştie că BOR se află în vizorul sectanţilor. Ei urmăresc să denigreze Biserica strămoşeaşcă cu orice ocazie. Mulţi dintre noi se fac complici, din naivitate, acestor manipulatori de opinie. Nu vă pierdeţi încrederea în Biserica Ortodoxă. Ea este coloana vertebrală care uneşte cerul mîntuirii cu nemernicia vieţii pe care o trăim. Mergeţi la biserică, lipiţi-vă cu sufletul de o comunitate, de un preot, întrebaţi-vă unde sunt sufletele părinţilor voştri, rugaţi-vă înainte de culcare, fiţi membrii vii ai bisericii şi lucrurile se vor schimba. E sigur că BOR nu face suficient pe linie de asistenţă socială, dar noi, orientalii, nu avem tradiţia asta. Abia acum o construim, cu diletantism şi timiditate. Cineva ne compara cu catolicii, dar peste ei nu a trecut comunismul. Şi nici Cuza, care a confiscat bisericii mijloacele de venit. Suntem la începutul unui drum pe care preoţii nu-l pot străbate singuri, ci numai împreună cu voi. Eu mă cercetez cu sinceritate, şi ştiu că sunt multe pe care trebuie să le îndrept, dar voi, înainte de a arunca cu pietre, aşa, că e în trend, v-aţi întrebat vreodată care e rolul vostru în biserică? Cred că toţi trebuie să ne schimbăm. E uşor să strigi la altul, e foarte greu să-l iei de mână şi să-l întrebi cu ce îl poţi ajuta. Întorceţi-vă în biserici, citiţi statutul BOR, creaţi un curent de opinie în parohia voastră şi preotul, ca un păstor, va veni după turmă! Fiţi binecuvântaţi.
  • +3 (5 voturi)    
   pt preot ortodox transilvanean (Joi, 13 mai 2010, 11:24)

   Al [anonim] i-a raspuns lui preot ortodox transilvanean

   Tocmai ca peste catolici a trecut comunismul si a incercat sa-i distruga. Le-au confiscat bisericile si vi le-au dat voua la ortodocsi. Iar acum voi ca niste adevarati talhari nu mai vreti sa le restituiti. Pe preotii greco-catolici i-au bagat in puscarii si i-au inlocuit cu voi din ordinul lui stalin pentru ca biserica ortodoxa e supusa statului. Sa va fie rusine porci ordinari!
   • -2 (2 voturi)    
    Adevărul. (Joi, 13 mai 2010, 16:53)

    preot ortodox [anonim] i-a raspuns lui Al

    Vă recomand cu căldură cartea lui V. Manea, "Preoţi ortodocşi în închisorile comuniste". O listă, bazată pe surse bibliografice de fond, a peste 1000 de clerici ortodocşi care au înfundat închisorile comuniste. Să nu vă ruşinaţi pentru sintagma "porc ordinar", vă iert.
    • +2 (2 voturi)    
     si eu va recomand (Joi, 13 mai 2010, 23:45)

     taranistu [utilizator] i-a raspuns lui preot ortodox

     fara caldura ci cu raceala cifrelor si datelor stiintifice sa studiati cum s-a comportat Sinodul BOR fata de Biserica Greco-Catolica (BRU), in momentele dramatice de dinainte si dupa 1948! Si mai ales dupa 1989. Cu exceptiile de rigoare, gen mitropolitul Corneanu, nu ma refer la impartasirea lui de la greco-catolici ci la modul cum s-a comportat in problema retrocedarii bunurilor materiale fata de greco-catolici.
     Ca asa din gura toti sunteti buni, cand e sa treceti la fapte ne ”recomandati cu caldura” orice numai sa nu se afle adevarul!
     • 0 (2 voturi)    
      Domnule taranistule (Vineri, 14 mai 2010, 8:09)

      preot ortodox [anonim] i-a raspuns lui taranistu

      Dl. Coposu a luat odata masa in casa parintilor mei. Tatal meu a fost taranist. Un taranist ortodox, daca va vine sa credeti. Fiind student la teologie, intr/o perioada in care se acutiza problema patrimoniala dintre BO si BGC, l-am intrebat ce crede despre asta. Mi-a raspuns ca nu conteaza cladirile, ci depasirea momentului de disputa patrimoniala, pentru ca cele doua biserici sa vada ca sunt surori. Din ferocitatea cu care postati pe langa subiect, avand aceeasi fixatie, intuiesc ca mi/ati trage cu placere doua perechi de palme pentru ca, nu/i asa, mai mult ca sigur slujesc intr/o biserica fostra GC, rapita de bolsevicii de ortodocsi. Pacat. Si inca unul mare.
  • +3 (5 voturi)    
   cum "nu a trecut comunismul"? (Joi, 13 mai 2010, 12:13)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui preot ortodox transilvanean

   Adica in Germania, Cehia, Ungaria - si, mai ales, Polonia (!!! care a dat un Papa!!!) nu a fost comunism?
   Parinte, v-am dat un "minus" - si pt. asta, si pt. faza cu "neoprotestantii"!
   NU "neoprotestantii" sunt cei care au scris majoritatea comentariilor "negative" - ci ortodocsi care se simt inselati!
   • -2 (2 voturi)    
    Verificaţi, vă rog. (Joi, 13 mai 2010, 17:02)

    preot ortodox [anonim] i-a raspuns lui Codruta N

    Nu are rost să ne întindem la istorii, dar lucrurile sunt mult mai complicate din punct de vedere istoric decât credeţi dumneavoastră. Deşi unele eparhii ale romano-catolicismului au fost "invadate" de bolşevici, structura piramidală a instituţiei i-a permis sustragerea de la opresiune, prin semnarea unor concordate cu statele comuniste. Structura de tip naţional a BO nu a permis acelaşi exerciţiu. Cât despre postările neoprotestanţilor, citiţi, de exemplu, postul celui care semnează, repetat, BlackRider. Hristos s-a înălţat!
    • +1 (1 vot)    
     Si?? (Sâmbătă, 15 mai 2010, 14:20)

     adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui preot ortodox

     Sa citim ce posteaza BlackRider, sa depistam astfel ca este neoprotestant ( poate paleoprotestant??) si sa-l ardem pe rug.Asa parinte? .
     Adevarat s-a inaltat !
  • +4 (4 voturi)    
   Mi se rupe de BOR sau protestanti (Joi, 13 mai 2010, 12:26)

   Milka Man [anonim] i-a raspuns lui preot ortodox transilvanean

   Nu imi pasa cine merge la biserica sau ce se intampla acolo, cata vreme nu ma fura pe fatza.O parte din banii pe care ii platesc eu ca taxe si impozite ajung la BOR.Eu nu sunt de acord cu asa ceva si tare as vrea sa vad drumuri mai bune, spitale mai bune si mai putini oameni saraci.BOR este o institutie corupta si invechita, iar eu nu fac parte din Biserica.Ca sa faci parte din consiliul unei biserici, e obligatoriu parca sa fii un bun crestin si sa sculti ce zice popa...Deci, apa de ploaie!
  • +2 (2 voturi)    
   N-a trecut comunismul peste catolici ???? (Joi, 13 mai 2010, 13:05)

   Elena TT [anonim] i-a raspuns lui preot ortodox transilvanean

   @Preot ortodox
   N-a trecut comunismul peste catolici ???? Cum puteti afirma asa o ineptie ??? Nu cunoasteti istoria recenta sau o ignorati ?? Stiti ce popor catolic s-a opus cu adevarat comunismului, avand biserica catolica in fruntea sa ? De polonezi ati auzit ??? Rusine !
  • +1 (1 vot)    
   pentru preot ortodox (Sâmbătă, 15 mai 2010, 14:15)

   adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui preot ortodox transilvanean

   Crezi ca Biblia este Cuvantul lui Dumnezeu? Sper ca da. Atunci citeste cu luare aminte din Cuvantul lui Dumnezeu:
   Epistola intaia a lui Petru, capitolul 5.versetel 2 si 3.
   2."Pastoriti turma lui Dumnezeu, care este sub paza voastra, nu de sila, ci de buna voie, dupa vointa lui Dumnezeu.;nu pentru un castig marsav , ci cu lepadare de sine.
   3.Nu ca si cum ati stapani peste cei ce v-au cazut la imparteala , ci FACANDU-VA PILDE TURMEI"
   ( sublinierea imi apartine, si mi-am permis sa o fac in acest context).
 • +5 (7 voturi)    
  normal (Joi, 13 mai 2010, 9:20)

  mra [utilizator]

  Tara arde, baba se piaptana.
  Nu-i mai satura nimeni pe astia
 • +4 (4 voturi)    
  ti-ai dreacu de hoti (Joi, 13 mai 2010, 9:22)

  valy [anonim]

  si voi si aia care va dau miliarde pentru biserici in fiecare catun si satuc din prapadita asta de tara.
 • +8 (8 voturi)    
  pt. cei care spun ca bor a facut destul, (Joi, 13 mai 2010, 9:29)

  capatu` satului [anonim]

  pot sa le spun ca se afla in necunostinta de cauza, si ar face bine sa puna mana pe codu` fiscal si pe cartile de istorie;
  ce aveti cu Cuza, toate bisericile otodoxe, impreuna cu toti preotii si marii ierarhi, n`o sa reusesca in 2000 de ani ce a facut Cuza in scurta domnie;
  masurile lui Cuza au fost nishte masuri drepte si corecte, depinde in ce credeti Dvs, poate unii vor sa creda intr`un Dumnezeu stramb, nefiind de acord cu niste masuri drepte;
  stiati ca la data secularizaruii averilor manastiresti, populatia din regatu` Romaniei se confrunta in afara de jugu` boieresc cu jugu` manastiresc, cu mult mai greu;
  stiati ca preotii sunt exceptati de la obligatia de a declara venitu` realizat - vi se pare normal ?

  vi se pare normal ca inaltii ierarhi, toti calugari, care in teorie au renuntat la viata lumeasca, dintre care marea majoritate plesnesc de sanatate, sa fie platiti de la bugetu` de stat, incepand de 7.000 ron in sus, in conditiile in care BOR strange anual mai multe miliarde decat cercetarea stintifica din tara noastra;

  BOR impreuna cu marii ierarhii sa taca din gura sa tina slujbe si sa se opreasca de la mai sta tot timpu` cu mana intinsa, la lucru...

  a auzit cineva de vreun preot care sa ceara excluderea din preotie pt. ca a divulgat taina spovedaniei catre comunisti; io am observat doar ca fiecare inalt ierarh incearca sa debiteze cat mai multe minciuni legate de lipsa colaborari cu securitatea, desi probele spun altceva;

  io cred, ca pe loc ar trebui oprita finantarea BOR de la buget intelegand toate sumele acordate pt. biserici si preoti, nu de alta dar inca mor oameni in tara pt. lipsa unui medicament si in curand se inchid vreo 250 de spitale;
  BOR a avut timp 20 de ani sa realizeze ceva - la cati bani a luat de la buget, rezultatu` este comparabil cu rezultatele parlamentarilor, apropiat de 0;

  la lucru, si nu la mana intinsa...
  oricine iubeste ortodoxia mai mult decat persona sa poate intra la calugarie, restu` la lucru...
 • +8 (8 voturi)    
  .... (Joi, 13 mai 2010, 9:33)

  alex [anonim]

  la cati oamenia dat biserica de mancare??? Fiecare om are biserica si credinta in sufletul sau!! Pe Dumnezeu trebuie sa-l ai in suflet, bisericile actuale sunt suficiente !!!!!!!!!
 • +4 (4 voturi)    
  info (Joi, 13 mai 2010, 9:38)

  gogu [anonim]

  in ultimii 20 de ani s-au construit mai multe biserici decat scoli si spitale...asta va spune ceva ?
 • +5 (7 voturi)    
  M-am saturat (Joi, 13 mai 2010, 9:40)

  coca [anonim]

  M-am saturat de intoxicarea BOR pe toate canalele.....nu se face nimic in tara asta fara sfintirea popilor, copiilor le-au scos orele de limbi straine,desen , muzica si altele necesare ca sa puna religia materie obligatorie in scoli iar eu cand am cununat mi-a luat popa obligatoriu 15 milioane, fara chitanta. Popii au salariile mai mari decat un medic sau profesor,sunt sate cu cate 2 biserici cu salariile platite de stat, de ce nu se desfiinteaza sau se restrang parohiile asa cum se face cu scolile si spitalele?
  • -6 (8 voturi)    
   si eu m-am saturat (Joi, 13 mai 2010, 10:22)

   koka-cola [anonim] i-a raspuns lui coca

   pe ce canale te intoxica BOR? chiar asa, te pomenesti ca pe toate posturile numai de BOR se vorbeste.

   Unde ai auzit tu ca s-au scos orele de limbi straine ca sa se faca religia? Nu ti-e rusine sa minti in halul asta? Sau la noi merge....

   Si daca ai dat 15 mil. la cununie inseamna ca iti permiti, trebuia sa te duci undeva la tara si sa platesti 50 lei sau cat voiai tu....

   si FYI, un preot cu vechime de 30 ani ia cca 6 mil. salariu pe cartea de munca
 • +5 (5 voturi)    
  Coreeeeeeeeeeeeeeeeeeeect ! (Joi, 13 mai 2010, 9:53)

  Vasile007 [anonim]

  Pai sigur - ele sunt surse sigure de profit, cum sa nu continuam sa le facem ? Da-le Celuilalt de autostrazi.....facem biserici si dam si la export.
 • +4 (4 voturi)    
  armaghedon (Joi, 13 mai 2010, 9:55)

  isus din ferentari preacufuritul [anonim]

  Faceti rablelor biserici ca voi cobori pe pamant si atunci sa am ce vinde... Mergeti cu totii sa lucrati la biserici poate veti trece de criza in viata ailalta. Prea prosti...
 • +2 (4 voturi)    
  hell (Joi, 13 mai 2010, 9:57)

  Daniel [anonim]

  Acum imi pare rau ca nu exista iad, sa ajunga toti avarii astia acolo.
 • +2 (2 voturi)    
  :((((( (Joi, 13 mai 2010, 9:58)

  Lala [anonim]

  sa li se intoarca macar inchizitia!!
  de data asta invers!
 • +4 (4 voturi)    
  sutana "neagra" (Joi, 13 mai 2010, 10:02)

  Andrei [anonim]

  "Cand preotul se transforma in drac...sfarsitul nu-i departe..."
 • +6 (10 voturi)    
  Abuz (Joi, 13 mai 2010, 10:03)

  Loryya [anonim]

  Oameni buni, am inceput sa am reactii inclusiv fizice de dezgust, greata si altele... In traducere: exista inca pensionari cu pensii sub 100 RON care traiesc ca prin minune de pe o zi pe alta, tara n-are bani nici de pita dar trebuie sa ridice te miri ce mastodonti la care le spunem lacase de cult care oricum raman goale tot anul! Si acum ma umple furia. Al cui cult il finantez? Nu m-a intrebat nimeni daca pe banii mei vreau o biserica ortodoxa, catolica sau o stupa dar pentru ca statul sustine ortodoxismul, o sa am o biserica la fiecare colt de strada. Este ridicol ce se intampla!
 • +4 (6 voturi)    
  oarba dupa voi (Joi, 13 mai 2010, 10:03)

  Maica Precista [anonim]

  Cam cat de nesimtiti sunt astia sa zica asa ceva ?
  Anulati toate constructiile de biserici si trimiteti banii la centre de ajutorare a copiilor orfani si a batranilor din aziluri , asa ajutati oamenii nu construid biserici pentru oameni cu rahat in loc de creier !
  Dumnezeu nu exista ! Asa ca nu va mai faceti probleme de genul asta si traiti-va viata linistiti in continuare!
  • 0 (0 voturi)    
   pentru Maica Precista (Sâmbătă, 15 mai 2010, 14:26)

   adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui Maica Precista

   Dumnezeu exista!!
   Dar ,STOP construirii de biserici! Nu aceasta vrea Dumnezeu, ci CREDINTA!!
 • +6 (10 voturi)    
  Taiati total finantarea bisericilor (Joi, 13 mai 2010, 10:08)

  A-T [anonim]

  In ce tara statul mai plateste salariul popilor, maicilor si taicilor? Bisericile fara bani de la cei pastoriti sa se inchida. PUNCT
  • -2 (4 voturi)    
   Precizări! (Joi, 13 mai 2010, 17:37)

   preot ortodox [anonim] i-a raspuns lui A-T

   În primul rând, nu statul român asigură salarizarea personalului din culte, ci "cei păstoriţi", aşa cum cereţi. Statul ajută cu un procent redus din salarii, mai ales în parohii-adunări-biserici sărace, izolate. În al doilea rând, logica dvs. nu funcţionează în economia unei naţiuni. Tot aşa se poate spune că acolo unde primăriile nu pot strânge bani de la cetăţeni, să nu se strângă gunoiul, să nu se ilumineze stradal şi să nu se plătească poliţia care asigură ordinea stradală. Nu mai loviţi Biserica. Lovind în ea, loviţi în fiinţa naţională. Multe nu sunt cum ar putea să fie, suntem departe de ideal, dar, pentru Dumnezeu, implicaţi-vă, dacă vă pasă cu adevărat! Şi trei. Anglia şi Grecia asigură salarizarea preoţilor, în mod integral, de asemenea Germania, care strânge chiar impozit pe cult, redistribuindu-l apoi cultelor. Hristos s-a înălţat.
 • -1 (9 voturi)    
  ca tzatzele la cearta (Joi, 13 mai 2010, 10:12)

  jsmith [anonim]

  E adevarat ca o ducem greu, ca avem o clasa politica de toata cacaua, ca avem cele mai multe taxe din Europa, etc.. ....... DAR..... nici cu spiritul de critica nu stam deloc mai prejos.

  Criticam BOR ca nu dau mancare la bebelusii aia care nu mai au lapte, criticam guvernul ca nu ne da mai multi bani, criticam opozitia ca nu se opune suficient puterii, criticam politia ca nu-si face treaba, criticam profesorii ca nu se ocupa de elevi, criticam pe vecinii de scara sau de casa ca nu situ ce-au facut....


  Da, suntem niste mega asi in carcoteala si criticat. Asta e sigurul lucru care ne intereseaza cu adevarat si singura tragedie e sa nu mai avem nimic de criticat... ce ar face romanul atunci?!?!?


  Pai credeti ca asta e menirea BOR, sa dea lapte la bebelusi si fripturica la saraci? Da` poate vreti sa le ia si cate o masina, sau o plasma ceva, ca doar asta e rolul bisericii...nu?
  • +9 (9 voturi)    
   Nu. Am observat care e menirea BOR: (Joi, 13 mai 2010, 11:29)

   Audit [utilizator] i-a raspuns lui jsmith

   sa asigure cate un jeep la fiecare poa, sa construiasca biserica la fiecare 50 enoriasi, iar mai nou sa construiasca acel imens mall / hotel denumit in deradere si in bataie de joc Catedrala Neamului!!!
   Si mai e ceva. Citeam mai sus in comentarii un preot afirmand ca cei ce posteaza aici sunt protestanti(!) sau ceva de genul acesta.
   Eu nu sunt si cred ca nici ceilalti. Suntem ortodocsi iar voi, popii, respingeti adevarul.
   • -3 (3 voturi)    
    Nu, prietene, faci o mare confuzie! (Joi, 13 mai 2010, 17:24)

    preot ortodox [anonim] i-a raspuns lui Audit

    Nu "protestanţi", ci "neoprotestanţi". E mare diferenţa, mai ales în ceea ce priveşte strategiile pe care cultele neoprotestante le elaborează pentru distrugerea Ortodoxiei româneşti. Mai mult de jumătate din posturile acestui forum aparţin unor astfel de persoane. Nici măcar nu trebuie să fii foarte perspicace in a citi printre rânduri, unii dintre cititori au priceput de unde bate vântul, vezi comentariul lui kent. Hristos s-a înălţat!
    • +1 (1 vot)    
     Parinte, lumineaza-ma! (Sâmbătă, 15 mai 2010, 14:31)

     adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui preot ortodox

     Enumara te rog cultele neo protestante!
     Si apoi spune-mi si pe cele paleo protestante( sau protestante pur si simplu cum se pare ca le numesti!).
 • -7 (9 voturi)    
  cititi printre randuri (Joi, 13 mai 2010, 10:16)

  kent [anonim]

  Nu vreau sa intru in detalii legat de eficienta sau rolul sau vina BOR, dar nu pot sa nu observ niste comentarii aici care miros de la un kilometru a fi opera unora de religie neoprotestanta, a caror scop in viatza este denigrarea & distrugerea BOR, iar noi fraierii suntem manipulati de ei.
 • +5 (5 voturi)    
  Biserica si criza actuala (Joi, 13 mai 2010, 10:34)

  Marian Tudose [anonim]

  Biserica Ortodoxa este departe de adevarul ce se petrece in aceste zile si nu face absolut nimic in aceasta privinta in vederea eliminarii acesteia. Raspunsul meu de simplu enorias al Bisericii este acelasi ca si al Domnului Nostru Iisus Hristos: "Dati Cezarului ceea ce este ale Cezarului, iar Lui Dumnezeu Dati-i ceea ce este al Lui Dumnezeu". Cu alte cuvinte dati banii inapoi Europei iar voi apucati-va de treaba ca daca nu produci nu ai nici ce sa mananci. Sa auzim de bine. Hristos Sa Inaltat. Doamne Ajuta.
 • +6 (6 voturi)    
  o biserica in minus, 2+ muncitori in plus (Joi, 13 mai 2010, 10:45)

  vor si ei partea lor... [anonim]

  jegosii astia de popi... plm... tara se duce pe pl... si ei vor bani sa faca biserica, unde-i nea' Ceausescu cu buldozerele lui sa treaca frumos din Vest pana'n Est print tot ce inseamna "Locas Sfant" sa vedeti ce o sa creasa forta de munca in Romania, avem cate mii de beliti care "se roaga pentru binele tarii" zi de zi si cam atat, unde-s impozitele lor? a... si biserica primeste partea ei anual, cam cat ia si invatamantul... aia da...
 • -6 (8 voturi)    
  Ce avem noi romanii de impartit intre noi? (Joi, 13 mai 2010, 10:58)

  miha [anonim]

  Eu zic ca daca n-ar fi de exemplu Basilica San Marco n-ar merge atata lume la Venetia. De ce sa-i admiram pe italieni si sa ne criticam fiinta noastra? Ca suntem toti o fiinta.
  Daca se face altundeva o mare biserica, e ceva de laudat. Daca se face la noi, e o risipa. De ce?
 • +8 (8 voturi)    
  Intrebare (Joi, 13 mai 2010, 10:58)

  Prostu [anonim]

  Care este pozitia bisericii ortodoxe romane fata de talharii care ne fura de 20 de ani ? Multi din talharii astia au donat si construit o droaie pentru BOR ! Spre iertarea pacatelor ? Sau e o colaborare minunata intre comerciantii de spirit si mafioti ?

  Ramai blocat ce vezi prin unele manastiri: masini,dotari ultramoderne , sere , popi grasi care probabil vor posti pe cea lume ................

  Sunt crestin , sunt ortodox, dar sunt ferm in a considera ca spiritualitatea interioara nu are nimic a face cu credinta institutionalizata ! Nu ma intereseaza tagma preoteasca de la patriarh la ultimul popa.Multi au fost turnatori ai securitatii, multi sunt vanduti banului , multi stau la masa si acorda distinctii preotesti unor banditi ordinari.

  Pacat de unii parinti si calugari adevarati.Tot mai putini !

  Restul:secularizarea lui Cuza , conflictele ortodocsi-catolici-greco-catolici...................................sunt doar diversiuni de doi bani jumate !

  Biserica ar trebui sa fie a poporului nu a tagmei jefuitorilor !
 • +5 (5 voturi)    
  despre crize (Joi, 13 mai 2010, 11:04)

  Clujeanul [anonim]

  Criza spirituala exista in Romania.

  Dar tocmai reprezentantii de seama a Bisericii Ortodoxe nu o inteleg pe deplin.

  In tara asta problema e ca se minte si fura (politicienii, evazionistii si aproape fiecare om).
  Asta e criza spirituala.

  Cand romanii vor incepe a respecta aceste simple reguli morale, dar care sunt si baza crestinismului, atunci vom iesi din criza. Nu construind ziduri goale de continut.
 • +1 (1 vot)    
  Cu siguranta isi va reveni economia asa (Joi, 13 mai 2010, 11:17)

  *** [anonim]

  Prostia si nesimtirea chiar nu mai au limite!!!
 • +4 (4 voturi)    
  Biserica Ortodoxa eretica!!! (Joi, 13 mai 2010, 11:20)

  BlackRider [anonim]

  Dupa ce Biserica Ortodoxa duce in ratacire un popor intreg cu ereziile debitate de un sobor ratacit si avid de bani. Cred ca Ministerul de Finante ar putea lua lectii cum se fac bani de la Patriarhia romana. Storc bani si de la vaduva si de la cel mai nenorocit cu fel si fel de dari inventate ( Ex: ba ca nu-i ingroapa mortu, ba ca nu-l cununa sau boteaza, ba ca trebuie sa aprinda lumanari ptr nu stiu ce problema)
  Provoc Biserica Ortodoxa la un raspuns: Unde scrie in Biblie ( ptr ca doctrinele si actele de cult sunt inspirate de aici) ca trebuie sa te inchini la moaste? Unde scrie in Biblie ca trebuie sa aprinzi lumanari? Cu-i trebuie sa te inchini conform
  • 0 (2 voturi)    
   Biserica Ortodoxa te provoaca la randul ei! (Joi, 13 mai 2010, 17:14)

   Cavalerul cruciat [anonim] i-a raspuns lui BlackRider

   Sa ne spui, cu mana pe ce biblie vrei tu, cand se scrie cui legat si cand se scrie c-ui, capitol si verset. Dupa aia mai vorbim.
   • +1 (1 vot)    
    pentru Cavalerul Cruciat (Sâmbătă, 15 mai 2010, 14:37)

    adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui Cavalerul cruciat

    Nu te lega de chiochite,(greseli de tastare).
    Si tu ai gresit! Nu a scris c-ui ci a scris cu-i!
    Deci vezi barna din ochiul tau mai intai!
 • +2 (2 voturi)    
  Yeah Right! (Joi, 13 mai 2010, 11:59)

  isis [anonim]

  Pe ce lume traiesc astia? Biserici mai multe ne scot din criza? Au avut o viziune sau ce?
 • +4 (4 voturi)    
  cata prostie... (Joi, 13 mai 2010, 12:10)

  anicka [anonim]

  imi vine in minte o replica: "God loves you. But he needs money!":)) cata ipocrizie. in mod eviden,t iesirea din criza consta in construirea de biserici:))), eu cred ca NU. sunteti niste hoti si ipocriti, domnilor preoti credinciosi! sa va fie rusine!!!!
 • +2 (2 voturi)    
  ubicuitate (Joi, 13 mai 2010, 12:18)

  Aurora [anonim]

  Ma intreb de ce institutia bisericii se erijeaza in a servi drept intermediar intre om si divinitate. Eu stiam ca Dumnezeu este omniprezent prin urmare rugaciunea fiecaruia nu trebuie sa treaca neaparat prin lacasul de cult. Eu personal consider ca e o constructie megalomanica inutil de opulenta si nici locul nu e bine ales, in plus pentru a o finaliza trebuie o groaza de bani de la buget.
 • +2 (4 voturi)    
  impozitarea veniturilor bisericilor (Joi, 13 mai 2010, 12:30)

  in atentia guvernului [anonim]

  propun impozitarea veniturilor obtinute de biserici.au fost cazuri de popi care nu au inmormantat oameni pentru ca nu li s-au dat bani.necuveniti.ei au salariu.sa primeasca dar sa taie chitanta oamenilor si acei bani sa se impoziteze.o sursa de venit la stat.si inca ce de bani!si cat tupeu!sa ceara ei investitii intr-un moment profund de criza pentru tara!
 • +2 (4 voturi)    
  rusine !!! (Joi, 13 mai 2010, 12:48)

  ddd [anonim]

  Pai ,sa le continue Patriarhia ,pe banii lor .Sa va fie RUSINE ,domnilor "sfinti parinti " ! NU VA MAI SATURA DUMNEZEU ?
 • -1 (1 vot)    
  hu (Joi, 13 mai 2010, 13:09)

  gigi [anonim]

  CATRE OAMENII DIN ECONOMIA REALA: va astept in strada sa contra-manifestam IMPOTRIVA BUGETARILOR IMBUIBATI!!!! Ne-am saturat de cererile lor si de imcompetenta crasa a functionarilor si de spagile doctorilor si prostia profesorasilor cu nota 3 la examen. JOS BUGETARII! Sa le aratam cine le plateste painea!
 • +2 (4 voturi)    
  BOR și susținerea (Joi, 13 mai 2010, 13:35)

  ptc [utilizator]

  bor face chestiile ăstea pentru că beneficiază de statistici măsluite și sponsorizate de pasivitatea românilor care s-au declarat „ortodocși” la recensământul din 2002 și astfel justifică de fiecare dată „88% ortodocși, 88% ortodocși”, iar politicienii și oamenii închid gura.

  totul pleacă de la susȚinerea tacită prin autodeclararea ca „ortodox” la recensământ!

  dacă nu sunteți de acord cu ce face bor, la recensământul din 2011, declaraȚi-vă "fără religie"!
 • +3 (5 voturi)    
  biserica romana (Joi, 13 mai 2010, 13:39)

  Alex [anonim]

  1300 lei cununia la casin, 650 lei cununia la biserica de lemn din Titan, am un cunoscut care a fost nas la botez care a fost intrebat de preot la ce firma lucreaza...atunci cand a fost intrebat cat cere pt slujba....exemple mai sunt
  Banii astia de ce nu se impoziteaza...
  BOR are curaj sa zica ca criza e datorata...crizei spirituale...ce fatarnici avari!
  Eu sincer am sa incerc sa-mi las copilul sa-si aleaga credinta...nu sa i-o bag pe gat de la 3 luni...numai ca sa devina un contribuabil la nesimtirea BOR.
 • +3 (5 voturi)    
  oamenii astia sunt nerusinati, (Joi, 13 mai 2010, 13:52)

  elena [anonim]

  nu au nici o limita. Sunt curioasa daca oamenii Bisericii sin Romania au facut ceva pt a-i ajuta pe cei mai defavorizati: donatii, sau daca au construit vreun azil etc in ultima perioada. In schimb, asteapta cu nesimtire bani din orice.
 • +3 (5 voturi)    
  frica (Joi, 13 mai 2010, 13:52)

  contribuabil [utilizator]

  Impozitarea averilor BOR.
  Autofinantarea !
  Cred ca castiga binisor din vanzari , de pilda a vinului de impartasanie sau tuica cu schinduf de la Neamt care costa acum 3 ani vreo 80 Ron sticla de 3/4....
  Ca sa nu mai vorbim de cutia milei, si cozonacii si colivele cu care hranesc porci, din gospodariile proprii.
  Nu trebuie sa devenim agresivi, ci doar sa cerem BUN SIMT.
  Dumnezeu e mai presus de constructii si odoare .
 • +3 (5 voturi)    
  Unde-s pistoalele, unde-s pumnalele... (Joi, 13 mai 2010, 14:10)

  Haiduc [anonim]

  Ne adancim din ce in ce mai tare in criza dar deocamdata romanul mai are ceva pus deoparte, se descurca inca. Insa cand ne va ajunge cutitul la os, o dam pe haiducie frate, ne infratim in cete si ii talharim la drumu mare pe popi si pe politicieni si pe oricine are jeep, ca acum 500 de ani, te plimbai in caleasca, hop, un mare bustean in drum, ai oprit, te-am usurat de lovele, aur, ceas, tot ce-ai pe tine! Ce ziceti de asta?
 • +2 (4 voturi)    
  Evaziunea fiscala! (Joi, 13 mai 2010, 14:16)

  BlackRider [anonim]

  Daca Ministerul de Finante ar lua la control si amendat firmele din "zonele fierbinti" (de genul celor din Piata de gros , Importaori de legume fructe, cei care vand in piete de legume, de lemn s.a.s.m.d.), apoi de la tiganii care au palate fara numar, ar rezolva criza din buget si ar avea bani de investit fara sa se imprumute de la FMI. Numai ca asta ar insemna sa renunte ei la spagi, ceea ce nu e posibil! Domnule Boc in GUVERN E PROBLEMA SI LA AQDMINISTRATIA FINANCIARA!!!
  Lucrez la o firma privata si platim luna de luna taxele si impozitele si tot pe noi ne controleaza fraierii de la finante. In loc sa se duca unde vand tigari si marfa la negru.
 • +1 (3 voturi)    
  Tz.. (Joi, 13 mai 2010, 14:23)

  szasz [anonim]

  Cat de prosti ne cred pe noi oamenii reprezentatii bisericii ortodoxe ?? Sa cheltuie banii pe care au dar de care nu au nevoie si stau pe ele pe medicamente !
 • +3 (5 voturi)    
  ROMANIA TREZESTE-TE!!! (Joi, 13 mai 2010, 14:26)

  BlackRider [anonim]

  biserica ortodoxa va indruma catre iad. aceasta este o dovada clara! scuze de cpslook!
  nu pot concepe multe traditii care sunt bagate pe gat oamenilor ca fiind obligatorii. bor spune de celelante culte ca sunt secte. insa daca privim la istoria bisericii vedem cat de mult a deraiat la la calea adevarata ( cea din biblie - faptele apostolilor ). ereticilor cand va treziti?
 • +2 (4 voturi)    
  voluntar??! (Joi, 13 mai 2010, 16:56)

  Lia [anonim]

  Ok, lucrarile trebuie terminate! Dar ce ar fi ca fiecare crestin sa dea o mana de voluntariat! Cine simte ca o cladire imensa ne va scoate din criza, nu are decat sa merga si sa dea o mana de ajutor. Ce ar fi ca fiecre proot sa inceapa o litsa cu persoane care vor sa lucreze pe gratis! Problem solved.
  Biserica Crestina Ortodoxa e de rusine cu asemenea declaratii! Absolut de rusine!
 • +1 (3 voturi)    
  .. (Joi, 13 mai 2010, 17:42)

  cosmin130 [utilizator]

  Sunt de acord cu Pgd din al 2-lea comentariu......ce afacere e si biserica asta.....cica are venituri anuale de 90 mil euro......si totusi statul i-a alocat anul asta din buget vreo 13 mil euro...
 • +3 (5 voturi)    
  BOR (Joi, 13 mai 2010, 17:45)

  edmond kreibik [anonim]

  se spunea acum ceva vreme de patrimoniul BOR. acesta era estimat la 3 miliarde de euro. se impoziteaza oare? si mai e inca ceva. fiecare preotzel care iese de pe bancile seminarului are pretentia la biserica proprie. dar de ce nu poate predica in parlament, guvern, cotroceni, etc. sau, serios vorbind, in scoli, spitale, sau chiar pe strada. pentru ca toata terra este, daca vreti, lacasul Domnului. Dupa parerea mea, ar trebui o dictatura militara gen franco, pinochet sau salazar, macar cativa ani, ca sa scapam de neocomunistii pe care-i vedem clantanind la televizor.
 • +2 (4 voturi)    
  Biserica sa dea banii inapoi Statului si sa mai de (Joi, 13 mai 2010, 20:04)

  Alexa Coll [anonim]

  Eu cred ca Biserica este cea mai mare retea de mafioti !!!! Si sunt credincioasa dar ca Biserica sa faca atitia bani, sa nu plateasca impozite, sa ceara bani pt orice fel de serviciu , este RUSINOS !!!! Daca tot sunt trimisii lui Dumnezeu pe Pamint, atunci sa fie solidari cu romanii care saraci in aceasta tara !!! Si cit din bugetul Statului este dat Bisericii ???

  De acord cu Bor, Basescu ar trebui sa demita parlamentul (niste borfasi, mafioti si curvari platiti din banii contribualilor) si bagata o dictatuta militara.

  Si adio la UE care mai curind au venit la noi ca ne ia si nu ca sa admita ca sa faca Europa cea mare !!! Doar nu vedeti cum s-au comportat cu Grecia ??
 • +3 (3 voturi)    
  biserica (Joi, 13 mai 2010, 20:36)

  sorin78 [anonim]

  A primit cineva bon fiscal cand a cumparat ceva din biserica sau cand a platit pentru botez? Se pare ca biserica a facut o adevarata afacere din credinta oamenilor si profita de naivitatea lor. Lor nu le e frica de DUMNEZEU? Un exemplu, sora mea este asistent maternal si nu a avut bani sa plateasca biserici pentru botez , iar preotul nu a vrut sa faca slujba fara bani. Este incredibil cum poate ramane un copil nebotezat. Nu mai am cuvinte ................
 • -2 (2 voturi)    
  Desteptati-va!!! (Vineri, 14 mai 2010, 9:48)

  Crestin ortodox [anonim]

  Stoop! Lui Dumnezeu trebuie sa ii daruim ce avem mai de pret!
  Uitati-va la rusi; la nici 3 ani de la Revolutie au construit cea mai mare catedrala ortodoxa din lume.si? pe atunci nu era criza si tranzitie? Nu-i face biserica preotului x sau y! Este un act de mandrie sau mai bine zis de nationalism profund.

  Inaintasii nostri nu cred ca ar fi prea madri de noi.
  Pai daca Stefan cel Mare si Sfant s-ar fi gandit ca e saracie in tara si nu ar mai trebui construite 47 de biserici, in care s-au rugat mii si mii de oameni ar fi fost mai bine? Sa nu uitam ca mana lui Dumnezeu ne-a scapat din mana musulmanilor, ca acum aveam semiluna pe tricolor...Ce sa mai vorbim de transilvaneni..Au suferit enorm de pe urma lipsei bisericilor.
  Daca ati cunoaste putina istorie, ati vedea ce s-a intamplat in Transilvania sec. XVI-XVII.
  Poporul asta isi merita soarta si inca pe deplin.
  Lui Dumnezeu nu ii plac lucrurile facute de mantuiala. Lui ori i te daruiesti intru totul, si ii oferi ce ai mai de pret, ori deloc. Desteptati-va!!!
  Nu are rost sa ne ascundem dupa deget! Ne tot plangem de criza financiara! Va opuneti cu inversunare construirii unei Biserici inchinate lui Dumnezeu, dar nu v-ai opune ridicarii unor noi baruri, cluburi si alte astfel de locuri de pierzanie sufleteasca!
  Tocmai aici e problema: moral suntem la pamant..si atunci cum vrem noi sa o ducem bine daca ne atragem blestem asupra noastra prin fel de fel de comentarii lipsite de temei?
  • +1 (1 vot)    
   Ma uit la rusi! (Sâmbătă, 15 mai 2010, 14:42)

   adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui Crestin ortodox

   Si ce vad? Cel mai mare consul de votka pe cap de locuitor!
 • 0 (2 voturi)    
  Construirea de biserici nu este o solutie! (Vineri, 14 mai 2010, 10:29)

  andrerox [anonim]

  Biserica Ortodoxa Romana considera ca actuala criza financiar-economica este rezultatul "unei profunde crize spirituale si morale care poate fi depasita prin sporirea credintei, a rugaciunii si cooperarii pentru a finaliza un lacas de cult care aduna oameni, care sunt invatati sa se respecte si sa se ajute reciproc".

  Intr-adevar lumea si in special tara noastra trece printr-o puternica criza atat morala cat si financiara. Dar consider ca este aberant sa spui ca solutia pt. a iesi din criza este construirea de biserici. Oamenii nu au nevoie de cladiri ci de schimbarea vietii si a caracterului lor. Au nevoie sa se intoarca la Dumnezeu, sa isi schimbe viata si sa respecte Legea Sa, atat de mult dispretuita de foarte multi. Din pacate cand nu mai ai respect si teama de Dumnezeu si respect pt. semeni intervine o criza nu numai morala. Iar in prezent lumea nu mai este preocupata atat de mult de Dumnezeu cat de propria lor viata, sa o duca cat mai bine chiar daca trec peste semenii lor si ii calca in picioare. Si aici ma refer la dorinta egoista dupa castig calcand peste demnitatea altora. Oamenii vor sa isi agoniseasca averi calcand Legea lui Dumnezeu si oprimandu-i pe cei saraci. Si acesta este un lucru pe care Dumnezeu nu numai ca il mustra dar si il pedepseste la timpul potrivit. Cititi Biblia sa vedeti ce spune El despre orfani si vaduve, despre cei saraci. Si ce spune el despre mita.
  Proverbe 29:4 - Un imparat intareste tara prin dreptate, dar cine ia mita, o nimiceste.
  Ecl. 7:7 - Averea luata prin sila innebuneste pe cel intelept, si mita strica inima.
  Isaia 1:23 - Mai marii tai sunt razvratiti si partasi cu hotii, toti iubesc mita si alearga dupa plata; orfanului nu-i fac dreptate, si pricina vaduvei n-ajunge pana la ei.
  Is. 5:23 - care scot cu fata curata pe cel vinovat, pentru mita, si iau drepturile celor nevinovati!
  Is. 33:15 - cel ce nesocoteste un castig scos prin stoarcere, cel ce isi trage mainile inapoi ca sa nu primeasca mita.
 • 0 (2 voturi)    
  Criza financiara dar mai ales morala! (Vineri, 14 mai 2010, 10:48)

  andrerox [anonim]

  Nu vom iesi din criza risipind banii aiurea pe cladiri. Pt. ca sa iesim din criza financiara trebuie sa iesim mai intai din cea morala. Cu alte cuvinte sa nu mai calcam Legea lui Dumnezeu si sa nu mai nedreptatim pe aproapele nostru. Cred ca pana acum asta s-a intamplat in tara noastra. Unii s-au imbogatit pe nedrept calcand in picioare pe altii. Prin spaga sau "mita" cum o numeste Biblia au nedreptatit pe cei care intr-adevar aveau nevoie de ajutor, pe cei saraci. Si sa nu credeti ca Dumnezeu nu vede ce se intampla in lumea noastra si ca nu il intereseaza de oameni. Din contra il intereseaza chiar foarte mult, din moment ce si-a dat propriul Fiu sa moara pt. oameni. Pt. oameni care nu ii intereseaza de Jertfa Fiului Sau si isi bat joc de propria lor viata dar si de cea a semenilor lor. Ca sa iesim din criza trebuie ca oamenii sa isi schimbe atitudinea atat fata de Dumnezeu si fata de proprii lor semeni. Si da este nevoie de mai multa rugaciune. Este nevoie ca oamenii sa se intoarca cu toata inima la Dumnezeu si este timpul si momentul ca sa invete sa respecte Legea Sa.
 • +3 (3 voturi)    
  BISERICA ROMANA (Vineri, 14 mai 2010, 12:11)

  popescu cristian [anonim]

  Majoritatea popilor sunt niste hoti in frunte cu actualul patriarh.Tara este in saracie crunta mor oamenii de foame,se inchid spitatele etc si ei vor sa contruiasca biserici.In conditiile astea de acum este o nelegiuire sa dai bani pt biserici si oamenii sa moara PATRIARHIE TREZESTETE daca nu esti satula de bani.D.nului PASTRIARH te vede DUMNEZEU
 • -3 (3 voturi)    
  in gradina geseft money (Vineri, 14 mai 2010, 15:09)

  udi [anonim]

  baaaaaaaiiii eeeenooriaaasiilooorrr!!! la muuuncaaa beeee!!!! 'geaba dati cu pietre in pochi ca toti ii dati ortul cu mare drag cand sunteti chemati pe lumea ailalta. dincolo de asta ortodoxia trebuie regandita ca se cam golesc parohiile, e drept ca a fost singura structura care v-a pastrat romani, ca fara ortodoxism nici bruma de romanism nu ar mai fi ramas dar acum traim alte vremuri si ochiul dracului a ajuns mult mai important... oho si cate ar mai fi de spus...
  bahtalou fratilor, ne vedem in spania la gaurit cutiile milei din bisericile catolicilor, ca e mai fraieri aia si nu isi ia masini scumpe din banii turmei platitoare!
 • +1 (1 vot)    
  popa (Vineri, 14 mai 2010, 20:23)

  costy [anonim]

  preotii mai bine sa-si vada de afacerile lor.sa nu uite ca bunul dumnezeu o sa-i judece pentru faptele lor.pocaitiva si intoarcetiva vata catre bunul dumnezeu
 • 0 (0 voturi)    
  nu mai tin articolele de gen (Sâmbătă, 15 mai 2010, 1:27)

  daleks [anonim]

  biserica a decazut cum au decazut toate....nu mai vezi nici preoti pe strada care cersesc..oameni se duc la biserica asa sa nu zica ca nu s-au dus.

  E cam perimata treaba...si cum toti stiu ca nu exista mos craciun cam asa si cu dumnezeu...care mai face biserici strica pamant bun pe care s-ar putea investi ceva
 • +1 (1 vot)    
  O masura .. (Sâmbătă, 15 mai 2010, 20:12)

  szasz [anonim]

  Eu cred ca o masura mai eficienta ar fi impozitarea proprietatilor detinute de biserici.
 • +1 (1 vot)    
  Cum ar fi ... (Duminică, 16 mai 2010, 11:37)

  Cuza [anonim]

  Să se realizeze o secularizare a averilor mănăstireşti. Aşa scurt.

  BOR construieşte biserici fără număr, fără nici un fel de valoare arhitecturală. Deasemenea bisericile vechi sunt lăsate în paragină, că doar slujba se poate ţine doar între termopane.

  Pe noi cei care nu suntem creştini ortodocşi, în ce fel ne asistă BOR cu banii primiţi de la bugetul de stat?
 • 0 (0 voturi)    
  Cerem ajutorul Bisericii ortodoxe (Sâmbătă, 22 mai 2010, 12:50)

  O enoriasa [anonim]

  Nu stiu de ce biserica ortodoxa romana nu ia atitudine fata de genocidul pe care actualii guvernanti impreuna cu Basescu il fac cu populatia din Romania dintre care 80% sunt credinciosi ortodocsi si care au o mare speranta in biserica ortodoxa si in cei pe care o reprezinta .Daca populatia va fi mai saraca chiar daca va vrea sa mearga la biserici sa se roage nu vor mai merge neavand mijloacele financiare necesare si atunci oricate biserici vom avea ele vor ramane goale iar biserica nu va mai avea cum sa functioneze .Ajutati-i pe cei multi si nu-i tratati cu indiferenta..
 • 0 (0 voturi)    
  :)) (Luni, 24 mai 2010, 2:04)

  koala [anonim]

  Criza financiar-economica este rezultatul "unei profunde crize spirituale si morale care poate fi depasita prin sporirea credintei, a rugaciunii si cooperarii pentru a finaliza un lacas de cult care aduna oameni, care sunt invatati sa se respecte si sa se ajute reciproc". = cea mai mare prostie ce am auzit`o vreodata :)) =)))
 • 0 (0 voturi)    
  ?!? (Joi, 27 mai 2010, 21:43)

  cetatean [anonim]

  Asta-i o gluma proasta? Nu-mi pot da seama daca-i sarcasm sau nu.
 • 0 (0 voturi)    
  NEMULTUMIRI (Marţi, 21 septembrie 2010, 9:25)

  Braniste Trandafir [anonim]

  PREAFERICITE PATRIARH,
  Cu supunerea si respectul cuvenit, doresc sa va aduc la cunostinta ca la Episcopia Buzaului, sunt realizari frumoase si edilii orasului Buzau, s-au inteles intodeauna pentru ca populatia sa poata veni in credinta la sfintele biserici construite aici si in judet.
  Sunt multe de facut, insa as dori sa va semnalez o nemultumire, fara ca sa fie suparare.
  La Episcopia Buzaului, pastorita de Preasfintitul Epifanie Norocel, un om desavarsit de altfel, se petrec unele abuzuri (poate e prea mult zis), asupra personalului de la fabrica de lumanari, unde sunt circa 8-10 femei angajate.
  S-au imbunatatit conditiile de munca acolo (erau rudimentare) insa totusi salariile sunt foarte mici si nu se acorda sporul de toxicitate, si echipamentul corespunzator lucrului.
  Mai mult , cand vine toamna, acele femei si asa chinuite, sunt duse la cules struguri, parca n-ar fi suficiente variante ca ele sa nu mai fie chinuite pe ploi si vant - find femei.
  Propun Preafericirii voastre sa va orientati putin atentia la aceasta activitate care este - fabricarea lumanarilor, si sa faceti ca aceste femei sa aiba impliniri mai mult pentru ca sunt persoanele de care trag toti cu munca grea si situatia materiala a lor este asa cum este.
  Preotul Econom Negoita, nu vine cu propuneri, cu toate ca stie situatia si evita intrarea in discutia acestui subiect cu Preasfintitul, cu toate ca s-au semnalat aceste neajunsuri cu ani in urma.
  Va rog respectuos faceti ceva pentru ajutorarea acestor putine femei care muncesc ca si barbatii, manuind tone de materiale si lumanari, in conditii de toxicitate care se chinuiesc avand copii de crescut si situatiile de acum sunt grele.
  Va multumesc si va doresc sanatate si intelepciune, asa cum sunteti apreciat pe aici.
 • 0 (0 voturi)    
  SCHITUL PELISOR (Marţi, 5 octombrie 2010, 17:16)

  MEDIAS [anonim]

  casa proprietate personala a – calugarului iulian–se afla in comuna oniceni sat lunca si este pe numele dansului–ababei sandu.calugarul–adica monahul nu are voie sa detina proprietati!votul saraciei!asa ca,donati bani la schitul pelisor–cat se poate de mult sa se imbogateasca–ieromonahul iulian!mitropolia ardealului–vegheaza la buna functionare a vietii monahale!?
 • 0 (0 voturi)    
  SCHITUL EPLISOR (Marţi, 5 octombrie 2010, 18:13)

  CLEMENT [anonim]

  banul-si desfraul=sunt la loc de cinste la mitropolia ardealului,inchide ochii la tot ce se intampla la schitul-pelisor,pentru "cotizatia"-care o primeste,mai un pic de desfrau si asa lucrurile merg mai departe.preotul-iulian,umbla prin tara sa stranga bani,mai face si el o slujba.stareta teoctista,numai poate de mandra ce este,mai minte si ea oamenii sa o ajute,mai trage un scandal,doar este stareta si isi permite?!
 • 0 (0 voturi)    
  Mai multa putere (Vineri, 19 noiembrie 2010, 12:47)

  Anonim [anonim]

  Sa fie turma blanda si supusa!
 • 0 (0 voturi)    
  BOR (Marţi, 9 decembrie 2014, 10:25)

  patriot [anonim]

  BOR are o influenta foarte negativa in Romania ,
  nu este deloc ceea ce se pretinte ca este ! ! !


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by