Reprezentantii organizatiilor de pensionari au iesit in strada, miercuri dimineata, pentru a protesta impotriva deciziei Guvernului de a reduce pensiile cu 15%. Aproape 500 de pensionari s-au adunat, miercuri dimineata, in fata Palatului Cotroceni, potrivit Mediafax. Cu putin timp in urma, pensionarii au rupt cordonul jandarmilor si au avut loc imbranceli intre protestatari si fortele de ordine, anunta Realitatea Tv.Potrivit Agerpres, reprezentantii pensionarilor ar putea fi primiti, miercuri, pentru discutii, de seful statului.

Protestatarii din fata Palatului Cotroceni huiduie, striga "jos Basescu", "unitate" si au pancarte pe care scrie "Ne-ati «ciuruit», va «ciuruim»", "Respectati batranii tarii", "Domnule presedinte, ne-ati inselat", "Nu ingropati de vii pensionarii","Ce aveti impotriva noastra, domnule presedinte", si "Vrem sa traim in unitate".

Doua ambulante au fost chemate in zona Palatului Cotroceni, dupa ce unora dintre manifestanti li s-a facut rau.

Concomitent cu protestul de la Palatul Cotroceni, pensionarii picheteaza sediile prefecturilor din tara.

  • Incidente s-au inregistrat si la Galati, unde aproximativ 150 de pensionari au fortat intrarea in Prefectura, potrivit televiziunilor de stiri.
  • La Ploiesti, 300 de pensionari au iesit in strada, cerand demisia presedintelui Basescu si a premierului.
  • Si la Iasi, in jur de 250 de pensionari au participat la un miting de protest in fata Prefecturii, existand incidente intre manifestanti si jandarmi, dupa ce protestatarii au fortat intrarea in cladire. In cele din urma, ei au fost opriti de jandarmi.
  • La Timisoara, aproximativ o suta de persoane, membre ale Uniunii Generale a Pensionarilor din Timis, au pichetat Prefectura, avand pancarte pe care scria "Nu taiati pensiile ", "Jos Guvernul", "Nu moarte prin infometare", si scandand "Hotii".
  • Aproximativ o suta de pensionari din Satu Mare au pichetat sediul Prefecturii, avand pancarte cu mesajele "Nu ne omorati" si "Nu suntem de acord cu reducerea de 15%". Presedintele Asociatiei Judetene a Pensionarilor Satu Mare, Mircea Marian, spune ca daca li se diminueaza pensiile cu 15 la suta, toti pensionarii vor ajunge muritori de foame si cere renuntarea la aplicarea acestei masuri.
  • La Oradea, aproximativ 50 de pensionari au pichetat Prefectura, strigand "Jos Basescu", "Jos Guvernul", "Unii isi fac palate si noi murim de foame", "Nu ne anulati drepturile legal dobandite" si "Guvernanti, pensionarii ai caror copii si nepoti sunteti va cer sa nu le anulati un drept legal castigat". 
  • La Targu Mures, circa o suta de pensionari din Band, Iernut, Sighisoara si Targu Mures au pichetat Prefectura, purtand pancarte pe care scria "Pensionari! Nu renuntam la drepturile cuvenite", "Pensionari! Cerem politicienilor sa isi respecte promisiunile facute". Ei au inaintat un protest pe care urmeaza sa il inainteze reprezentatilor Prefecturii Mures.
  • La Zalau, peste 50 de pensionari din cadrul Sindicatului Liber al Pensionarilor Salaj si al Uniunii Judetene a Pensionarilor Salaj au pichetat Prefectura. Ei au cerut adoptarea unor masuri care sa le inlesneasca accesul la medicamente compensate si gratuite si ca Guvernul sa adopte masuri ferme de protejare a puterii de cumparare a pensiilor de stat. Protestul a fost unul pasnic, iar pensionarii au purtat pancarte cu mesajul "Guvernanti! Pensionarii ai caror copii si nepoti sunteti va cer sa nu anulati un drept legal castigat".
  • La Sibiu, cinci persoane care reprezinta Uniunea Nationala a Pensionarilor, filiala Sibiu, au predat o scrisoare deschisa prefectului Constantin Trihenea si i-au prezentat acestuia nemultumirile pe care le au.

Presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor Pensionarilor, Preda Nedelcu, a spus ca, decat sa le scada pensiile, presedintele Traian Basescu "ar face mai bine sa dea tuturor pensionarilor cianura, pentru a scapa de ei, sa nu mai fie o povara pentru intreaga tara".

Liderul pensionarilor a mai adaugat ca reducerea reala va fi mai mare de 15 procente, odata cu introducerea coplatii si a cresterii preturilor in perioada urmatoare, toate acestea urmand sa duca la o scadere drastica a puterii de cumparare a pensionarilor: "Raspunsul nostru este unul singur: nu putem accepta aceasta diminuare a pensiilor, noi nu ne putem compara cu Grecia unde pensia minima este de 500 de euro, la noi fiind doar 85 de euro. Ei au de unde scadea, noi nu".

Si profesorii au anuntat, pentru miercuri, un protest in fata Palatului Parlamentului, in timp ce reprezentantii Uniunii Nationale a Studentilor din Romania intentioneaza sa iasa astazi in strada, pentru a treia zi consecutiv.