Presedintele Traian Basescu discuta marti, la Parlament, cu reprezentantii Guvernului, partidelor, organizatiilor sindicale si patronale reprezentative la nivel national despre masurile de austeritate angajate in fata Fondului Monetar International. Intalnirea a inceput putin dupa ora 11,00 si se desfasoara cu usile inchise.

Opozitia nu este reprezentata la aceasta intalnire, dupa ce PSD, PNL si PC au refuzat invitatia.

Presedintele Traian Basescu a anuntat, duminica, dupa intalnirea cu sindicatele, ca a convenit cu liderii centralelor sindicale formarea unui grup de analiza.

"In ceea ce priveste intelegerile de astazi (duminica - n.r.) cu sindicatele, ele vizeaza in primul rand o participare a tuturor la solutionarea problemelor actuale si de perspectiva ale Romaniei. Din acest motiv, am raspuns pozitiv solicitarii sindicatelor de a se constitui un grup pe care-l putem numi oricum, un grup de analiza, la care sa participe Guvern, sindicate, patronat, reprezentanti ai partidelor parlamentare si Presedintia Romaniei si, impreuna, in urmatoarele sase luni, sa gasim solutii pentru a cheltui mai bine si mai eficient incepand cu 1 ianuarie 2011", a spus Basescu.

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a afirmat luni ca liberalii se vor prezenta la intalnire, dar marti, cu putin timp inainte de ora 11,00, a anuntat contrariul.

Liderul PSD Victor Ponta a anuntat luni, dupa BPN, ca formatiunea sa nu va da curs invitatiei presedintelui Traian Basescu de a participa la o intalnire, marti, intrucat nu doreste ca, prin prezenta, sa gireze niste masuri economice cu care nu este de acord.

"Nu vom merge la intalnirea la care am fost invitati de presedintele Traian Basescu. Este o invitatie inutila si neserioasa din moment ce toate deciziile au fost adoptate, au fost comunicate joi de presedintele Traian Basescu, iar azi delegatia FMI deja pleaca din Romania cu acele angajamente de taieri de pensii, salarii si ajutoare speciale", a spus Ponta.

Liderul PC, Daniel Constantin, a declarat si el, luni, ca partidul sau va participa la intalnirea sindicatelor si patronatelor cu partidele, Guvernul si Presedintia, precizand ca PC va pleca de la discutii daca se va incerca transferul de responsabilitate pentru situatia actuala asupra grupului de analiza. A doua zi insa PC a declinat invitatia.

Actiunile comune de protest ale confederatiilor sindicale prevad pichetarea Guvernului si Presedintiei, incepand de miercuri pana in 19 mai, miting de amploare in 19 mai si declansarea grevei generale din 25 mai.

Presedintele Traian Basescu a anuntat joi seara, dupa negocierile cu delegatia FMI, ca autoritatile romane au ales solutia reducerii fondului de salarii cu 25%, a pensiilor cu 15% si sa scada "masiv subventiile", in loc de majorarea semnificativa a principalelor taxe, respectiv cota unica si TVA. Seful statului a mentionat si ca ajutorul de somaj va scadea cu 15%.